Șefa DNA urmează să susţină miercuri, la New York, un discurs în cadrul unei reuniuni la nivel înalt

Onea la Parchet, Kovesi la ONU!

Una caldă, una rece!  Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, urmează să susţină miercuri, la New York, un discurs în cadrul unei reuniuni la nivel înalt organizate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.  În tot acest timp, Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti, a fost chemat  la Parchetul General. Procurorii l-au citat pentru a lămuri mai multe aspecte în ancheta în care fostul deputat Vlad Cosma acuză DNA Ploieşti de abuzuri şi de fabricarea unor probe în mai multe anchete.

Onea și-a dat demisia!

Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, s-a prezentat, marți, la Parchetului General, unde a fost citat în calitate de suspect. Potrivit unor informații de ultimă oră, acesta și-a prezentat astăzi demisia de la șefia DNA Ploiești.

„Mi-au fost aduse la cunoștință acuzațiile. Urmează să administrăm probe în vederea aflării adevărului. Fiecare o să răspundă pentru faptele pe care le-a făcut. Nu vreau să discut detalii din dosar, urmărirea penală este secretă. Nu mi-e teamă, nu sunt vinovat de nimic”, a declarat Onea.

Șeful DNA Ploiești a fost pus sub urmărire penală într-un dosar privind falsificarea unor liste cu martori în cadrul unei anchete, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. În aceeași cauză este vizat și Mircea Negulescu, fost procuror DNA Ploiești, spun sursele citate. Procurorul șef DNA Ploiești nu ar fi fost audiat până în prezent în acest caz, aceasta fiind prima audiere.

Mai multe plângeri de persoane de la persoane pe care le-au anchetat

Pe numele celor doi au fost depuse, la Parchetul General, mai multe plângeri de la persoane pe care le-au anchetat. Unul dintre cei care au depus o sesizarea este fostul deputat Vlad Cosma.  Fostul deputat a depus pe 9 februarie o plângere împotriva procurorilor Giluela Diaconu, Alfred Savu, Lucian Onea şi Mircea Negulescu. El îi acuză pe procurori de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituirea de grup infracţional organizat.

Antena 3 a difuzat mai multe înregistrări prezentându-l pe Vlad Cosma, care a arătat că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea au încercat să inventeze dosare în baza unor „probe fabricate” unor oameni politici şi de afaceri, printre care şi lui Sebastian Ghiţă. Totodată, fostul deputat a dezvăluit cum procurorul DNA Ploieşti Lucian Onea i-ar fi cerut să modifice anumite documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

Andreea Cosma, interpelare către ministrul Justiției

Andreea Cosma a anunțat că miercuri, 23 mai, va face o interpelare către ministrul Justiției.  „M-a întristat faptul că se fac presiuni asupra procuroarei Iordache Elena, pe care am cunoscut-o și am dat declarație la dânsa. Este o procuroare de o calitate desăvârșită. Consider că toți cetățenii României așteaptă ca Parchetul General să ia măsuri”, a spus, marți, 22 mai, Andreea Cosma.

„Să vedem cine face presiuni”

„Voi face mâine dimineață, la prima oră, o interpelare către ministrul Justiției și o sesizare către CSM pentru a face de urgență investigații. Să vedem cine face presiuni asupra acestei procuroare și ce se întâmplă”, a declarat Andreea Cosma.

La ce eveniment participă șefa DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, dezbaterea la careparticipă șefa DNA marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida, semnată şi ratificată de România, alături de alte 182 de state.

La reuniune participă preşedintele Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precizează sursa citată. Laura Codruţa Kovesi a fost invitată să vorbească în deschiderea primei sesiuni de dezbateri, intitulată „15 ani de implementare a Convenţiei – tendinţe, realizări şi provocări”. Reuniunea va găzdui două sesiuni de dezbateri la care, pornind de la prezentările făcute de experţii invitaţi, ceilalţi participanţi vor avea posibilitatea să adreseze întrebări şi să împărtăşească aspecte rezultate din experienţa ţărilor pe care le reprezintă, se menţionează în comunicat.

Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a fost adoptată în octombrie 2003 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi a fost semnată la Merida, în Mexic, ca urmare a recunoaşterii caracterului global al ameninţărilor pe care le presupune corupţia, ameninţări ce impun o abordare cuprinzătoare şi multidisciplinară. Convenţia este un instrument anticorupţie care reprezintă o angajare internaţională aproape universală, având în vedere că a fost semnată de 183 de state, iar dispoziţiile Convenţiei sunt obligatorii pentru statele semnatare, se mai arată în comunicatul citat. Convenţia de la Merida a fost ratificată de România în anul 2004.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Kovesi rămâne o tupeistă. D-aia Iohannis e mulțumit de ea.

  2. E bine dacă trimitem la ONU o persoană propusă la demitere ținută în funcție printre-un abuz incalificabil al statului paralel. În limbajul complex și inovator pentru limba română al dlui. Președinte Iohannis, o penală.

    • Tu esti Veorica ? Esti analfabet functional ? Citesti si nu pricepi ce citesti ? De ce spui ca ,, trimitem la ONU … ” , cand articolul mentioneaza clar ca Laura Codruta Kovesi ,, a fost invitata sa vorbeasca …” ? Ce nu ti-e clar ? Sau ai crize de astm din cauza de flausati ?

  3. Astia de la ONU nu au auzit ca doctorita ia achitari pe banda rulanta din 2014 ( de cand a plecat base) pana in prezent si a mancat banii prostilor de romani pe maculatura!

  4. Conventia : ARTICOLUL 11 Măsuri privind judecătorii şi serviciile de urmărire
    1. Ţinând seama de independenţa magistraţilor şi de rolul lor fundamental în lupta împotriva corupţiei, fiecare stat parte ia, conform principiilor fundamentale ale sistemului său juridic, măsuri pentru a consolida integritatea lor şi pentru a preveni posibilităţile de a-i corupe, fără a le prejudicia independenţa. Aceste măsuri pot cuprinde reguli privind comportamentul lor.
    2. Măsuri în acelaşi sens, ca şi cele luate în aplicarea paragrafului 1 al prezentului articol, pot fi instituite şi aplicate în cadrul serviciilor de urmărire în statele părţi în care acestea formează un corp distinct, dar care se bucură de o independenţă asemănătoare celei a judecătorilor.
    ARTICOLUL 19 Abuzul de funcţii
    Fiecare stat parte are în vedere să adopte măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc a fi necesare pentru a atribui caracterul de infracţiune, în cazul în care actele au fost săvârşite cu intenţie, faptei unui agent public de a abuza de funcţiile sau de postul său, adică de a îndeplini ori de a se abţine să îndeplinească, în exerciţiul funcţiilor sale, un act cu încălcarea legii, cu scopul de a obţine un folos necuvenit pentru sine sau pentru altă persoană sau entitate.”
    Fata de abuzurile si incalcarea independentei magistratilor din Romania prin instituirea,promovarea si aplicarea Protocoalelor de cooperare-colaborare cu Serv.de informatii SRI ,de catre Kovesi in calitate de fost Procuror General si procuror sef DNA, semnatara a Protocoalelor , invitarea si participarea acestei individe contrazic sensul si scopul Constitutiei si legilor Romaniei ale Conventiei in privinta independentei magistratilor si a reglementarilor anticoruptiei .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.