Mark Zuckerberg, audiat în Parlamentul European. „A fost o eroare şi îmi pare rău…” update

Scandalul Facebook-Cambridge Analytica a ajuns şi în Parlamentul European. Mark Zuckerberg a fost audiat în această seară, în Parlamentul European, după criticile privind utilizarea datelor private de către reţeaua de socializare online.

UPDATE. „Facebook joacă un rol pozitiv în derularea alegerilor în întreaga lume prin ajutarea liderilor politici să intre în contact direct cu alegătorii. Sunt determinat să construiesc în continuare instrumente care să aducă oamenii împreună în moduri semnificative”, a declarat Mark Zuckerberg în Parlamentul European.

„În anul 2016, am acţionat prea lent în identificarea ingerinţelor ruse prin Facebook în scrutinul prezidenţial din SUA. La acea vreme, eram mai concentraţi pe contracararea atacurilor cibernetice tradiţionale. De atunci, am făcut investiţii semnificative pentru a îngreuna comiterea atacurilor de acest fel prin Facebook. Am avut activităţi mai bune începând din 2016, inclusiv în alegerile din Franţa, în alegerile din Germania, în scrutinul special din Alabama”, a explicat Zuckerberg în cursul audierii în Parlamentul European.
Mark Zuckerberg și-am cerut scuze

Mark Zuckerberg a prezentat scuze că Facebook nu a luat măsuri pentru contracararea ingerinţelor în alegeri, difuzării de ştiri false şi utilizării ilegale a datelor personale.

 „A devenit clar că în ultimii ani nu am făcut suficient pentru a împiedica folosirea în scop negativ a instrumentelor pe care le-am construit. Fie că este vorba de ştiri false, de ingerinţele în alegeri sau de utilizarea abuzivă a datelor personale, nu am avut o perspectivă largă asupra responsabilităţilor. A fost o eroare şi îmi pare rău”, a afirmat Zuckerberg.

Miliardarul american a evidenţiat angajamentul Facebook faţă de Europa, explicând că va avea 10.000 de angajaţi pe continent.

„Cred profund în ceea ce facem. În abordarea provocărilor cu care ne confruntăm, ştiu că vom privi înapoi şi vom observa că ajutăm oamenii să comunice, oferindu-le o voce ca forţă pozitivă în Europa şi în întreaga lume”, a spus Zuckerberg.

După scandalul utilizării datelor de către firma de consultanţă Cambridge Analytica, Facebook a suspendat 200 de aplicaţii online şi investighează dacă entităţi terţe au acces la informaţii private.

Întâlnirea cu Mark Zuckerberg va fi transmisă în direct, anunţă Antonio Tajani, preşedintele legislativului UE. „Am discutat personal cu directorul general Facebook, domnul Mark Zuckerberg, despre posibilitatea transmiterii în direct a audierii sale. Sunt bucuros să anunţ că a acceptat solicitarea. O veste bună pentru cetăţenii Uniunii Europene. Îi mulţumesc pentru respectul faţă de eurodeputaţi„, a declarat  Tajani.

Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite, probabil au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica, a anunţat reţeaua de socializare online. Cambridge Analytica, firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept „război psihologic”.

Firma Cambridge Analytica este investigată în Marea Britanie de Parlament şi de autorităţile de reglementare sub acuzaţia unor activităţi ilegale în campania privind referendumul pe tema apartenenţei ţării la Uniunea Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.