Ultimul nume mare care ar fi girat afaceri în paradisuri fiscale

Trei sferturi din companiile care au primit împrumuturi de la Banca Mondială pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare în Africa subsahariană au tranzitat aceste fonduri prin paradisuri fiscale, a dezvăluit ONG-ul britanic Oxfam.

Din 68 de companii care au primit în 2015 împrumuturi de la Societatea Financiară Internaţională SFI, filială a BM ce oferă împrumuturi companiilor private, 51 au trecut banii prin teritorii considerate paradisuri fiscale, în principal Insula Mauritius, afirmă ONG-ul într-un comunicat.

Printr-un astfel de procedeu, denunţă Oxfam, aceste societăţi „au camuflat aceste fonduri în investiţii străine directe”, obţinând relaxări fiscale şi alte avantaje, acolo unde regiunea cea mai săracă din lume „are nevoie disperată de impozitarea companiilor pentru a investi în servicii publice şi infrastructură”. „Nu are niciun sens pentru Banca Mondială să cheltuiască bani pentru a încuraja companiile să investească în dezvoltare, dacă ea închide ochii la faptul că aceste societăţi ar putea înşela ţările sărace asupra veniturilor fiscale care sunt necesare pentru a lupta împotriva sărăciei şi inegalităţii”, a declarat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.

„Permițând realizarea de investiții în paradisuri fiscale brațul de creditare al Băncii Mondiale priva de fapt țările sărace de venituri mult necesare pentru combaterea sărăciei și a inegalității”, a spus Nick Bryer, director în cadrul Oxfam. Acest anunţ intervine în plin scandal Panama Papers privind sistemul offshore, care va fi pe agenda de discuţii la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale din această săptămână la Washington.

În detaliu, cele 51 de companii acuzate – ale căror nume nu au fost citate – au primit o finanţare de 84% de la SFI pentru regiune în 2015. Această filială a a Băncii Mondiale chiar şi-a dublat creditele pentru aceste companii ce tranzitează fonduri prin paradisuri fiscale, de la 1,20 miliarde de dolari în 2010 la 2,87 miliarde în 2015, precizează Oxfam. Destinaţia a mai mult de jumătate din fondurile alocate de SFI nu este cunoscută publicului, denunţă ONG-ul, „deoarece se face prin intermediari financiari opaci”.

Drept răspuns la analiza Oxfam, Banca Mondială susține că toate cazurile invocate se conformează legislației în vigoare, inclusiv dreptului fiscal. „Raportul indică faptul că toate jurisdicțiile offshore sau centrele financiare offshore sunt paradisuri fiscale, pur și simplu prin virtutea de a fi off-shore și că investițiile în întreprinderile multinaționale, în mod necesar conduce la evaziune fiscală”, a susținut Frederick Jones, purtătorul de cuvânt al Băncii Mondiale. Conform acestuia, există utilizări legitime pentru structure offshore. “Utilizarea adecvată a centrelor financiare offshore poate duce la o mobilizarea crescută a capitalului privat pentru investiții care îi pot ajuite pe cei săraci”, a mai spus Jones. Conform Organizatiei Natiunilor Unite, țările în curs de dezvoltare pierd anual 100 miliarde de dolari pe an venituri fiscale din cauza evaziunii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.