Un gest „mic” pentru o Regină mare

Strada din fața Domeniului Regal Săvârșin va primi numele „Regina-Mamă Elena”, iar un eveniment în acest sens are loc pe 14 octombrie, de la ora 13.00, se arată într-un comunicat al biroului de presă al Casei regale.

Evenimentul are loc în prezența primarului Ioan Vodicean, alături de membri ai Consiliului Local, de autorități ale județului Arad, precum și de locuitori ai comunei Săvârșin.

Rămășițele pământești ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, vor fi reînhumate la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, într-o ceremonie care va avea loc pe 19 octombrie.

Astfel, la 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis aducerea rămășițelor pământești ale bunicii sale la Curtea de Argeș.

„La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorțat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a și-a mai revăzut niciodată țara”, se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. O regina demna de respectul si admiratia romanilor ! A ajuns cu adevarat sa se impuna si sa intreprinda actiuni deosebite demne de lauda in conditiile politice cele mai vitrege si tulburi din Romania antebelica dovedind multa intelepciune si un umanism deosebit ! Desi Se afla in plina dictatura antonesciana , intreaga putere politico militara fiind in mainile lui Antonescu , actionat cu hotarire si curaj salvand vietile a mii de evrei de la deportare spre lagarele de exterminare . A organizat transporturi spre Israel cu evreiii salvati . A fost alaturi de fiul sau regele Mihai , sustinandu-l si sfatuindu-l in toate actiunile si atributiile acestuia . Decizia luata la 23 august 1944 – arministitiul cu rusii – a fost o hotarare inteleapta , rusii veneau oricum spre Romania iar continuarea rezistentei armatei romane ar fi dus la un dezastru total . Criticile unora , prost informati sau rau intentionati care califica actul de la 23 august ca fiind tradare -printre care si matrozul Basescu – reflecta multa mizerie …umana !

  2. Regina Elena a intervenit personal la Antonescu pentru salvarea unor convoaie cu evrei. Exista documente istorice. Antonescu s-a conformat. Evreii recunosc aceasta realitate. Dar Ana Pauker si trupa de evrei veniti la putere via Moskova nu au recunoscut niciodata meritele reginei.

  3. Un gest gratuit pentru o regina efemera, nesemnificativa pe linga regina Maria sau Carmen-Sylva.

  4. @Fan Ana pauker: Rusii veneau pentru ca au fost invitati. Autorii lui 23 august au cerut Aliatilor sa-si coordoneze actiunile cu ale lor, a celor care puneau la cale rasturnarea lui Antonescu prin ruperea frontului. In naivitatea lor, nu intelegeau ca, odata frontul rupt, nu mai putea fi vorba de nici un armistitiu, act pur militar care prespune acordul ambelor parti si detinerea unei pozitii cit de cit stabile de catre cel care il solicita. Frontul la Iasi a cazut prin inalta tradare, fiind deschis aproximativ in imprejurimile satului Popricani in acord cu rusii, carora li s-a transmis dispozitia cimpurilor de mine. La 23 august, nu a fost nici un armistitiu, comunicatul regal fiind pur si simplu mincinos. De aceea, rusii au continuat sa ia prizonieri, peste 170 de mii, efectiv de armata, care au lipsit pe frontul de vest, inevitabil indiferent de modul de iesire din razboiul alaturi de Germania. Nici la 12 septembrie, la Moscova, nu s-a semnat un armistitiu, odata ce tara era in intregime ocupata. Gafele pretinsei opozitii au zadarnicit eforturile lui Antonescu de a incheia un armistitiu autentic, fapt cu atit mai dureros cu cit, dupa toate probabilitatile, a fost pe punctul de a-l face.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.