Un gigant mondial are probleme

Acţiunile Lenovo Group Ltd au înregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele trei luni, după ce grupul chinez a ratat pentru al doilea trimestru consecutiv estimările privind profitul, ceea ce indică extinderea dificultăţilor de pe piaţa globală a produselor electronice, transmit Reuters şi Bloomberg.

Cel mai mare producător mondial de PC-uri a raportat o scădere a profitului net de 66% în trimestrul doi din 2023, la 176,5 milioane de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 235 milioane de dolari.

Şi veniturile au scăzut cu 24%, la 12,9 miliarde de dolari, iar analiştii previzionau un nivel de 13,84 miliarde de dolari.

După publicarea rezultatelor, acţiunile s-au depreciat cu 6,1%, cel mai semnificativ declin din ultimele trei luni, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei de la Hong Kong înregistra o scădere de 0,1%.

În trimestrul doi din 2023, Lenovo şi-a apărat poziţia de lider pe piaţa globală a PC-urilor, fiind peste compania americană HP Inc, dar livrările sale au scăzut cu 18,4%, conform datelor firmei IDC. În contextul deflaţiei din China, consumatorii sunt din ce în ce mai reticenţi în achiziţionarea de smartphone-uri, laptopuri şi alte dispozitive.

Partea bună este că majorarea cererii pentru serverele AI ar putea stimula afacerile Lenovo. Compania cu sediul în Beijing a introdus un model special de server pentru piaţa din China, unde o serie de firme locale dezvoltă servicii de inteligenţă artificiale, asemănătoare cu ChatGPT. Lenovo a informat într-un comunicat că dezvoltarea rapidă a aplicaţiilor AI generează numeroase noi oportunităţi.

Conform firmei de cercetare de piaţă Canalys, în trimestrul doi din 2023 livrările globale de PC-uri au scăzut cu 12%, după un declin de peste 30% în precedentele două trimestre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Exista grupuri care efectiv, nu vor sa contribuie la pib-ul global obligatoriu pentru orice firma pentru ca nu e sume uriase. Lista tacita e deschisa.

  2. Daca noutatile astea, total negative in legatura cu Lenovo, vin de la ziarele lui Rupert Murdoch (nume fals) si Soros, cu 90% de probabilitate sint false. Nu sint ei care au ” informat” ca Sadam Hussein avea rachete nucleare? Sau acuma informeaza zilnic ca Zelenski e un martir si un sfint?

  3. ce ti-e si cu gigantii astia… risipa de resurse din toate punctele de vedere… vremea capitalismului a dus umanitatea in pragul autodistrugerii prin nepasare fata de propria casa si exploatare irationala a resurselor.

  4. piata orientata spre profesionisti(firmele aveau inainte nevoie de pc-uri,laptop-uri) dar cu „pensionarea” afacerilor(datorate crizei ,inca din 2010-2012 pana azi ; datorate razboiului si conexiunilor care au falimentat firmele) a dus la scaderea cererii ,chiar si de la un exportator cu preturi mici(chinezii de la LENOVO = firma IBM,falimentata vanduta lor).
    ASADAR piata s-a reorientat pe „chinezarii ieftine” : produse coreene de duzina SAMSUNG , si mai de duzina HUAWEI + alti exportatori chinezi cu produse Android si derivate .. etc, cu scopul de a fi vandute neprofesionistilor: oamenii obisnuiti!
    acum cumperi o baterie solara de 30cm x 40 cm cu adaptator 5v usb si o „legi” la un smarphone,tablet , asociezi o tastiera bluetooth si un mouse(ex logithech) si ai computer fara multe pretentii!!!
    CU ENERGIE REGENERABILA(SUNT SI INCARCATOARE PTR ACUMULATORII DE LA MOUSE,TASTATURA BLUETOOTH !!! ) ..pai si tte mai miri ca o „sa cada” un chinez ca LENOVO ?
    am ajuns in secolul in care un dispozitiv foarte accesibil dauneaza afacerilor de miliarde ale samsarilor care ne vindeau pc-uri le 500 dolari(o avere in anii ’89 – ’90) !!!
    inca sunt si touch , pot interactiona si vocal!!!
    La Multi ANi LENOVO si PA PA! 🙂

  5. nu e chiar asa!
    cu dispensa de la lege
    guvernul Romaniei a re-introdus Lenova in participarea 5G:
    cica Lenovo e inregistrata in Hong-Kong
    SI PRIN URMARE corespunde princiilor democrate ale lumii libere(in care existam….)

    -iar ni s-a umplut cwru cu lacrimi!

  6. Probabil că au scăzut controlat valoarea acțiunilor ca sa răscumpere guvernul chinez la preț redus, adică să facă naționalizare.

    Citiți știrea in cheie economică, nu politic corectă că n-are nicio legătură.

    La fel au făcut și rușii in martie 2022. Au scăzut controlat acțiunile firmelor cotate pe bursele externe, apoi le-au răscumpărat, apoi au suspendat tranzacționarea și, in final, le-au delistat de la bursele externe și le tranzacționează doar pe bursa de la Moscova.

    Sunt jocuri cu mulți bani pe care orice economist le înțelege, însă devin „bombe” și alți explozibili pentru păcălicii din presă și pentru poporul căruia nimeni nu-i explică nimic, ci toată lumea îl îndoapă cu propagandă proastă.

  7. O laie: o scadere de 0,1% în bursa = ZERO BARAT. Adica Lenovo e bine, mersi. Creati o falsa alerta, @Cotidianul, la instigarea falselor alerte americane, care sa deturneze atentia de la SINGURUL RISC pentru China, si anume, expunerea ei la DOLARUL SUA, moneda falimentara, de care se si debaraseaza vertiginos. „Deflatia din China” si ordinatoarele: dimpotriva, @Cotidianul! deflatie = scaderea DRASTICA a preturilor, un fel de echivalent al soldurilor (desi la alta scara), când, si dimpotriva, toata lumea CUMPARA. Mai ales ca bugetul menajelor din China e solid, nu ca alea ale menajelor europene, sau, si mai rau, americane. Plus ca LENOVO NU CONCUREAZA DIRECT cu HP! HP (facut tot în ASIA) iese de pe flux instalat (cu Microsoft), fata de Lenovo, mult mai deschis initiativelor tehnologice ale varii firme si particularilor, si nici nu practica cenzura mediatica: Lenovo se poate modela, echipa si reechipa, fata de HP, care e rigid, preformatat: nu raspunde decât la ordin si practica si cenzura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.