Ultima sută de metri la Chișinău

Un guvern al „doligarhizării” sau anticipate cu un final și mai prost

Un proces electoral început încă acum jumătate de an, cu cea mai murdară campanie electorală pe care a văzut-o vreodată Republica Moldova și cu un scrutin parlamentar declarat drept incorect și cel mai puțin liber de după independență, intră pe ultima sută de metri la Chișinău. Este ultima săptămână în care mai poate fi creată o majoritate parlamentară care să facă Legislativul funcțional, înainte de 9 iunie, ziua în care președintele Igor Dodon poate dizolva Parlamentul.

Deși au trecut mai bine de trei luni de la alegerile din 24 februarie, Parlamentul de la Chișinău s-a convocat într-o singură ședință, în luna aprilie. Și aceea a durat doar 40 de minute, cât s-au format fracțiunile parlamentare, fiind foarte rapid suspendată. De atunci, orice încercare de a fi creată o majoritate parlamentară a eșuat.

Asta deoarece nimeni nu dorește să se asocieze cu Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, omul care a capturat statul și care controlează la sânge toate instituțiile relevante de la Chișinău. Deși i-a curtat și pe cei din dreapta europeană (blocul ACUM), iar mai apoi stânga pro-rusă (PSRM), Plahotniuc este respins de ambele părți, întrucât electoratul ambelor partide a votat, în primul rând, împotriva Partidului Democrat și a felului în care a guvernat această formațiune țara în ultimii ani. Respectiv orice asociere cu PD pentru cele două entități politice devine una sinucigașă, întrucât Plahotniuc a distrus toate partidele cu care a concubinat la guvernare din 2009 încoace. Rând pe rând PLDM-ul lui Vlad Filat, PL-ul lui Mihai Ghimpu, PCRM-ul lui Vladimir Voronin și PPEM-ul lui Iurie Leancă au ajuns partide sub pragul electoral, deși la un moment dat toate au fost în Parlament, unele chiar cu majorități constituționale.

O coaliție ACUM-PSRM, dorită de electoratul celor două entităță, periculoasă însă pentru partidele care ar forma-o

În aceste condiții, imediat după alegeri în spațiul public a fost promovată intens, în special de societatea civilă, o posibilă formulă de guvernare temporară între ACUM și socialiști. Deși ar părea utopică, varianta este singura care ar mai putea salva ceva din democrația de la Chișinău și statul de drept.

S-a discutat despre o coaliție de scurtă durată, de maximum un an de zile, perioadă în care să se revină la sistemul de vot proporțional, să se voteze o nouă componență a Comisiei Electorale Centrale și să se schimbe conducerile principalelor instituții, printre care Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. Practic să fie eliminate maximum posibil controlul pe care Plahotniuc îl exercită asupra statului și posibilitatea repetării fraudării alegerilor după modelul 24 februarie, apoi să urmeze un scrutin parlamentar anticipat în care să se meargă cu reguli noi și clare, iar cine e mai bun să învingă.

Acest calcul a fost însă dat peste cap de rigiditatea celor din Blocul ACUM, care au solicitat inițiat și conducerea Parlamentului și a Guvernului într-o astfel de formulă de coaliție, dar în special de președintele Igor Dodon, lider „informal” (așa cum singur s-a declarat) al PSRM, care a părut de fiecare dată că face tot posibilul să îndepărteze cele două părți de la masa de negocieri. La mijloc sunt legături vechi de afaceri dintre Dodon și Plahotniuc, începute încă de la mijlocul anilor 2000, când actualul șef al statului l-a ajutat pe liderul PD să obțină mai multe bunuri ale statului, printre care un hotel în inima Chișinăului, la prețuri derizorii, de zeci de ori sub costul de piață. Ulterior relațiile dintre cei doi au fost tot mai strânse, culminând cu anul 2016, când Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să câștige Președinția în detrimentul candidatei proeuropene Maia Sandu.


Moscova l-a scos din joc pe Dodon

O soluție a venit însă chiar luni, cu o săptămână înainte de expirarea termenului în care Igor Dodon poate dizolva Parlamentului, de acolo de unde cu toții s-au așteptat mai puțin. Vicepremierul rus Dmitri Kozak a venit la Chișinău, acolo unde într-o conferință de presă alături de Igor Dodon a desființat toate argumentele acestuia împotriva unei coaliții temporare cu blocul ACUM.

Kozak a spus foarte clar că actualul sistem electoral, cel care a favorizat clar Partidul Democrat în defavoarea socialiștilor și a Blocului ACUM, este unul la care trebuie să se renunțe în eventualitatea unor alegeri anticipate.

Emisarul președintelui rus în relațiile cu Chișinău a mai spus că Moscova nu are nimic împotriva cursului european al Republicii Moldova, ba mai mult,  că alegerile anticipate trebuie să se desfășoare în în concordanță cu recomandările experților Uniunii Europene și a Comisiei de la Veneția. Kozak a făcut referire la modificările sistemului electoral, de la unul proporțional la unul mixt, contrar recomadărilor Comisiei de la Veneția și care au dus la suspendarea asistenței financiare a UE pentru Chișinău. Atunci Bruxelles-ul a avertizat că noul cond electoral, susținut de PD și PSRM, este nepotrivit pentru Republica Moldova și ar putea afecta democrația.

Dar cum codul electoral poate fi modificat doar în Parlament, Kozak a spus că următoare coaliție, temporară, trebuie să fie formată între partidele care pot face asta și asigura ulterior „alegeri libere și corecte”, făcând referire la PSRM și ACUM.

Rusia și zecile de miliarde spălate de Plahotniuc prin băncile moldovenești

Sigur că este ciudat să auzi Rusia vorbind despre alegeri libere și corecte sau democrație, în condițiile în care astfel de noțiuni sunt străine tocmai la Moscova, dar calculul lui Vladimir Putin este cu totul altul atunci când vine vorba despre Chișinău.

Iar aici reapare în scenă Vladimir Plahotniuc. Acesta deține și cetățenia Federației Ruse, iar între 2012 și 2015 a spălat, conform presei ruse, cel puțin 46 de miliarde prin intermediul unor bănci moldovenești. Banii sunt ai oligarhilor ruși și au fost scoși din țară într-o perioadă de instabilitate politică și economică în Rusia, cauzată de sancțiunile după destabilizarea Ucrainei și anexarea ilegală a Crimeei. Această schemă l-ar fi înfuriat la culme pe Putin, în condițiile în care din țară au fost scoase sume colosale de bani într-o perioadă de criză economică pentru ruși.

Astfel, Rusia și-ar dori eliminarea din joc a lui Plahotniuc la Chișinău și eventual o extrădare a acestuia la Moscova, pentru a mai salva ceva din zecile de miliarde sifonate prin băncile moldovenești cu implicarea directă a lui Plahotniuc.

De altfel liderul PD, în calitate de cetățean rus, are deja două dosare la Moscova, unul pentu dublă tentativă de omor și altul tocmai pentru spălare de bani.

Ultima sută de metri

Marți, la Chișinău, PSRM și ACUM s-au reașezat la masa de negocieri, în condițiile în care pe lângă semnalul clar al lui Kozak pentru socialiști, la Chișinău luni s-au mai aflat și 2 importanți emisari occidentali, comisarul european Johannes Hahn și Bradley Fredel, un important oficial din Departamentul de Stat al SUA. Ambii au lăsat de înțeles că nu ar fi deranjați de o coaliție PSRM – ACUM, atâta timp cât alegerile anticipate sunt evitate.

De cealaltă parte, Partidul Democrat a rezervat pentru 5 zile, între 5 și 9 iunie, tot centrul capitalei, inclusiv perimetrul din fața Președinției. Opoziția acuză că Plahotniuc ar pregăt proteste pentru a putea bloca o eventuală coaliție PSRM-ACUM.

Miza principală a lui Plahotniuc este reprezentată de alegeri anticipate cu aceleași reguli de joc ca la 24 februarie, una în care PD-ul, după ce și-a testat mecanismul fraudării o dată, ar putea obține un scor electoral mult bun.

Varianta de rezervă pentru PD ar fi o coaliție cu socialiștii, în condițiile în care Dodon este clar controlat de Plahotniuc. Aceasta are însă șanse tot mai mici de reușită după ce Moscova s-a opus în mod clar.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Pentru cine nu stie, ACUM este un fel de omolog al USR din Romania.Daca Moldova incape pe mana acestora , s-a zis si cu avutia si cu suveranitatea nationala!Pamantul Moldovei va fi dat pe nimic „investitorilor” din Vest , iar moldovenii se vor intreba dupa ceva timp la ce naiba le-a folosit „Europa”…

  2. O investigatie jurnalistica despre cum sustine cu banii romanilor guvernul PSD-ALDE oligarhii rusofili ca plahotniuc traficantul de fiinte umane citim si noi in Cotidianul sau o tinem doar cu stirile tabloide?!

  3. Dar o investigatie despre cum serviciile sustin din bani publici (si cu deplina incompetenta) asa-zisele formatiuni „pro-europene” de la Chisinau , avem, tov.Mihnea?!

  4. Tare A-nalisst domnul Cozer. Ce intelegem: ca Putin avea nevoie de un emisar sa-i spuna ce vrea valetului Dodon,
    ca americanii cei buni si rusii cei rai o vor la unison pe Maia Sandu la putere, si ca Plahtoniuc a furat banii rusilor si acestia s-au speriat de bancile noldovebesti si nu pot sa-i faca nimic acestuia daca cumva face alegeri anticipate pe care o sa le fure. Si ca romanii dau bani din buget atat lui Dodon cat si Maiei Sandu….
    Mare Analist, domnul Cozer.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.