Un kurd devine liderul opoziţiei din Siria

În timp ce în Siria se intensifică luptele dintre trupele regimului al-Assad şi rebelii din Armata Liberă Siriană, principala grupare de opoziţie a ales un nou lider, în incercarea de a întări unitatea Consiliului Naţional Sirian, sprijinit de Occident.

Fostul preşedinte al opoziţiei siriene era un universitar sirian din Franţa. El a fost înlocuit de un sirian de origine kurdă care a trăit în ultimii 17 ani în Suedia. Noul lider, Abdelbaset Sieda, a cerut imediat Rusiei şi Chinei să-şi reconsidere poziţia şi să nu mai împiedice o rezoluţie ONU care ar permite intervenţia străină în Siria. De notat este că schimbarea conducerii Consiliului National Sirina vine la circa o săptămână după ce purtătoarea de cuvânt a grupării, Bassma Kodmani, a participat la reuniunea grupului Bilderberg din SUA.

Pe de altă parte, presa turcă remarcă alegerea unui kurd în fruntea opoziţiei siriene şi faptul că acest lucru a avut loc la Istanbul, într-o ţară în care minoritatea kurdă este deseori persecutată, iar Partidul Muncitorilor din Kurdistan comite atentate împotriva autorităţilor turce.

Reuters scrie că alegerea lui Abdelbaset Sieda are rolul de a atrage de partea rebelilor pe cei circa un milion de kurzi din Siria şi de a demonstra celorlalte minorităţi din ţară (în primul rând creştinilor) că un eventual nou regim nu va fi sinonim cu represiunea pe criterii etnice sau religioase.

Presa turcă merge insa mai departe si consideră că recentele evoluţii din Siria, alături de constituirea în nordul Irakului, în 2005, sub protecţia trupelor SUA, a unei regiuni autonome kurde, este semnul ca apariţia unui stat kurd este tot mai aproape. În ultimele luni, între autoritatile de la Erbil (Kurdistanul irakian) şi cele de la Ankara au existat convorbiri privind construcţia unor conducte pentru transportul hidrocarburilor catre terminalele turceşti, pentru a fi exportate. În acest moment lipsa accesului la mare şi la infrastructura de transport este ceea ce-i face pe kurzii irakieni dependenţi de arabii irakieni din sud. O emancipare a kurzilor pare a fi şi în interesul Turciei, atat timp cât aceştia pot deveni aliaţi ai turcilor sunniţi în faţa regimurilor şiite din Irak, Iran şi, deocamdată, din Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.