Scandal monstru în curtea liberalilor!

Nu l-a „scutit”: Un lider PNL cere capul lui Orban

Declarația lui Ludovic Orban privind scutirea de la impozitare a IT-iștilor stârnește disensiuni în interiorul PNL.

Președintele PNL Târgu Jiu, Marcel Romanescu, care este și primar al orașului, îi cere demisia lui Ludovic Orban din fruntea partidului, după ce acesta a declarat că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit.

Marcel Romanescu consideră că Orban nu mai reprezintă valorile și principiile liberale.

„Solicit demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Partidului Național Liberal!
Ca cetățean al României care crede în oprirea declinului și în restartarea în bine a țării lui, ca președinte al PNL Târgu Jiu și ca primar ales de români patrioți, într-unul dintre cele mai roșii județe ale țării – Gorj – luând act de declarațiile impardonabile ale domnului Ludovic Orban, care dorește diminuarea veniturilor IT-iștilor care n-au plecat, încă, din România, consider că dânsul nu mai reprezintă valorile și principiile liberale și că nu mai poate rămâne nici o zi în fruntea Partidului Național Liberal.
Nici un bun român nu poate cere și nu poate anunța demararea unor măsuri legislative care să genereze amplificarea exodului specialiștilor IT din România și împovărarea suplimentară a mediului privat, care este oricum sufocat la maxim prin măsurile falimentare luate de coaliția PSD – ALDE. Căci o creștere a prețului serviciilor din domeniul IT induce în mediul privat efecte similare cu ale scumpirii carburanților. Într-o Românie în curs de informatizare, orice afacere depinde din ce în ce mai mult de anumite prestații IT, a căror scumpire ar genera efecte negative în lanț. Nu mai punem la socoteală un alt efect pervers: alte câteva mii de IT-iști din România ar lua, și ei, drumul Occidentului.
Sectorul IT a fost declarat prioritate strategică, fiind promovate măsuri de susținere și, cu toate acestea, deficitul de resurse umane în domeniu se menține la cote ridicate. Facilitățile fiscale acordate acestui sector au făcut din România al doilea furnizor de software și servicii din regiune, după Polonia, și ne-au dus în top 10, în Europa! Deci, vorbim de un sector deosebit de important, care merită toată atenția, care trebuie încurajat și ajutat să se dezvolte. Vorbim de o adevărată industrie, care produce sume uriașe în toate statele civilizate și pentru care noi, liberalii, dorim să identificăm și alte măsuri de susținere.
Ca primar al Târgu Jiului, am premiat excelența în IT, și mă refer aici la elevii gorjeni cu rezultate excepționale la olimpiadele naționale de profil.
Încă președintele PNL, Ludovic Orban, angrenează partidul și toți membrii lui, fără nici o consultare internă prealabilă, în măsuri de natură a sufoca suplimentar mediul privat, și de a-l goli și mai mult de resursa umană de calitate.
Ludovic Orban, prin astfel de declarații, înscrie PNL-ul într-un concurs imbecil declanșat de PSD și ALDE, care are ca miză cine face mai mult rău României și românilor.
Această ultimă declarație a domnului Ludovic Orban încheie un lung șir de poziționări politice fie anemice, fie nefericite, care i-au făcut pe mulți să confunde, în mod nedrept, PNL-ul cu PSD-ul și cu ALDE, și să eticheteze acest partid național și istoric drept ”aceeași mizerie”.
Am ajuns în situația în care noi, liberalii, ne punem singuri piedică în lupta cu un PSD dezorientat și decapitat, măcinat de lupte interne, dar care va continua să-și mențină influența asupra unor categorii largi de cetățeni, ajutat de declarațiile prostești ale unui președinte PNL slab, care nu înțelege mediul de afaceri. O astfel de persoană nu-și merită locul în fruntea Partidului Național Liberal, și consider că ar trebui să-și prezinte de urgență demisia.
Ca român de bună credință și ca membru al Partidului Național Liberal, îmi doresc ca țara mea să facă tot ce este posibil pentru repatrierea inteligenței românești, care a fost alungată în mod accelerat în ultimii 29 de ani.
Nu putem reconstrui România cu cei care rămân acasă doar pentru că nu pot să plece!
Pentru toate aceste motive eu, Marcel Romanescu, ca președinte al PNL Târgu Jiu și ca primar PNL, solicit demisia imediată a domnului Ludovic Orban, desemnarea unui președinte interimar și organizarea de alegeri în partid.”, a scris Romanescu, pe Facebook.

La rândul său, preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu, care e și primarul Timișoarei, l-a contrazis duminică pe șeful său de partid și a spus că el este de acord cu scutirea de impozit pe venit a IT-iștilor.

„Părerea mea despre scutirea de impozit pe venit în IT este, fără ezitare, în sensul susţinerii ei, pentru că, privind lucrurile multicriterial, ea este categoric benefică, aducând României beneficii mult mai mari, unele indirecte, altele extrafinanciare decât neîncasările directe cu titlul de impozit pe venit, conexe fiscalizării activităţii de IT. Ca profesor universitar în IT, cunosc potenţialul României în domeniu şi vă asigur că este uriaş. Noi trebuie să-l valorificăm aici, la noi acasă, aducând în România angajatori, iar fără facilităţi nu reuşim asta la maxim, şi nu disipându-l pe diverse meridiane, mai ales că e format din tineri”, a declarat Nicolae Robu pentru Agerpres.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Mediaș, că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Am devenit fanul lui Ludovic. Are sustinerea mea pentru postul de premier al Romaniei. Go, Orban, go!

  2. Ceea ce nu a înțeles sclavul de Orban și nu înțeleg și fraierii de susținători este ca el vrea sa deschida cutia panborii.Aici nu este vorba de IT ci de SRI,SIE,procurori etc. Adică de cei care au adus voturi pentru ei și ia pus acolo.Daca încearcă să muște mana care îi hrănește vor muri ca niște câini ce sunt.Ei nu au valoare intrinsecă,ei sunt doar slugi și trădători de care cei care iau pus se pot descotorosi in cateva secunde.NIMENI NU VA INDRAZNI SA TAIE PRIVILEGIILE SPECIALE CACI SCLAVII NU POT SA AI DISTRUGA PE STAPANII DE SCLAVI.

  3. Marcelica, tu ar trebui sa fii dat afara din partid dupa ce te-ai tras in poza cu olgutul si olguta si te-ai laudat pe facebook si mai ales dupa rezultatele de cacao in Gorj unde a castigat tot PSD! Sa vorbeasca primarul de la Ramnicu Valcea unde PNL a castigat in tot judetul, nu tu coada de topor pesedista!

  4. Voi astia care vreti ca Romania sa fie ca-n Vest, aflatzi ca acolo nu exista exceptii la impozitare pentru IT-isti, in absolut nici-o tzara shi asta v-o zice-un IT-ist care lucreaza-n America. Ce alte afaceri subterane se-nvart in Romania cu IT-isti de genul lui Ghitza fugarul, n-am de unde sti dar nu mi se pare normala reactia unora contra masurii de impozitare.

  5. nu ştiu ce i-o fi promis buhaiul din deal idiotului manelist, în schimbul sinuciderii politice asistate la greu, poate libertatea, poate 25 de bani, cu care să-şi îndulcească nimicnicia din timpul rămas…şi o râmă are o ţinută erectă, în comparaţie cu şică mandolabă…

  6. Bă aerienilor nasosi,toti va dați cu vestul,cu occidentul, dar niciunii nu va legati de glaiaia natala! Toti latratorii va vedeti deja plecati de pe pamantul romanesc cu bunastarea la cote inalte,ca dictatori cu ranjetul bascalios mizerabil catre ROMÂNIA si cetatenii ei? Meritati din plin un Sikkktir si directia pe cacaina unde sunt aruncate dejectiile ce va caracterizeaza!

  7. Nu sunt o categorie defavorizata si beneficiaza de „bunuri publice”(scoli si gradinite pt copii, spitale, biblioteci, piete, parcuri, iluminat public, institutii si mijloace pt apararea vietii si bunurilor personale, curatenie in spatiul public etc), deci Orban are dreptate.

  8. Daca tot vrei sa faci treaba tăiate la jumătate salariile medicilor sau parchetul si poliția in spitale ca sa nu mai ia mita ! Un singur contract cu casa de asigurări pentru a stârpi corupția si hoția medicilor din România !

  9. @Vasile
    Vasile, platesti taxe, dar la un salariu de 100000+$ pe an, daca este softist si nu tester de jocuri.
    In Romania salariul anual in it este sub 25000 euro.
    Daca Romania este paradis fiscal pt it-isti, vino si imbogateste-te aici…

  10. Basescu, dupa afirmatiile lui Orban privind salariile din IT: Ludovice, nu-l inlocui pe Dragnea!

    Ludovice, datorita importantei acestei categorii de specialisti, veniturile lor n-au fost impozitate nici in perioada de criza economica. Acest lucru a facut ca toate marile companii IT din lume sa dezvolte in Romania mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanta etc, etc. absorbind integral forta de munca specializata produsa de toate marile universitati ale tarii”, scrie pe Facebook Traian Basescu.

    Acesta ii mai transmite liderului PNL ca in afara de un imens prestigiu adus tarii, aceasta industrie, concentrata in cateva blocuri de birouri din Romania, genereaza o contributie la PIB care, in curand, va egala contributia intregii agriculturi autohtone.

    „Ludovice, daca te pui cu taxele pe ei, fetele si baietii acestia au cate un scaun si un calculator pe care intr-o noapte le iau sub brat si au plecat in alte zari pentru ca, partea esentiala, creierul, este la purtator.

    Ludovice, tara nu mai suporta inca un Dragnea care le stia pe toate atat de bine incat, prin Legea Redeventelor si prin celebra OUG 114, a reusit sa alunge investitorii si a blocat inceperea investitiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra. Nu vrei tu sa lasi industria IT in pace si sa promiti ca abrogi cele doua acte normative care lovesc cumplit economia romaneasca?

    Ludovice, nu te lasa ametit de aburii victoriei la europarlamentare ca risti sa-ti pierzi permisul de conducere”, ii transmite Traian Basescu liderului PNL.

  11. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a reacţionat duminică, după ce Ludovic Orban a declarat că lui nu i se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit, precizând că vor mai urma şi alte tăieri.

    „UPS!?Când spuneam că sunt porniţi pe tăieri de venituri şi taxare suplimentară…. Prima categorie…vor urma şi altele? Eu zic ca DA. Offf..cum era cândva?..dreptate şi adevăr?”, a scris, pe Facebook, Marius Budăi.

  12. Atunci, aveam puțin peste 12.000 de programatori, iar firmele de IT rulau circa un sfert de miliard de dolari. Astăzi, avem de zece ori mai mulți, iar afacerile sectorului trec de 6 miliarde de euro, potrivit rapoartelor ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii), scrie hotnews.ro.

    Productivitatea angajaților din IT a crescut de la 19.000 de dolari/angajat în anul 2000, la peste 55.000 de euro/angajat (estimare ANIS) în 2020. În 2017, industria se baza pe 100.000 de angajați, care rulau afaceri de circa 4 miliarde de euro.

    Exporturile din servicii IT&C în afara țării s-au ridicat la 3 miliarde de euro.

    Ca număr, dacă în UE ponderea angajaților din IT în total angajați e de circa 3.7%, la noi e de 2%, potrivit informațiilor din industrie.

    Ca pondere în PIB, IT-ul e la puțin peste 6%, ambiția lor fiind de a ajunge la 10%.

    (dupa Ziarul de Iasi)

  13. Haha, cine s a gasit sa l spurce, un intarziat cu frunte inalta, derutat prin definitie, cu zero merite si realizari de orice fel, care si pregateste trecerea la PSD sau ALDE, in cel mai bun caz. Vax

  14. Ciuma rosie face ravagii! :)))!

    acum s-a gasit sa impoziteze salariile IT-istilor!

  15. Celor care au abordat subiectul le recomand sa priveasca din mai multe pozitii. De exemplu din perspectiva unui IT-st dar si din perspectiva unui oarecare de alta profesiune. Ce spune legea, dar si ce spune Costitutia caci legea poate fi neconstitutionala? Pe cine avantajeaza intradevar situatia actuala si ce s-ar intampla daca starea de fapt actuala se schimba? Cum influenteaza acest caz particular contextul general? Ce este considerat moral sau nemoral? In mod ideal o societate trebuie sa caute un echilibru. Echilibrul intr-o societate nu este niciodata perfect. Urmarile iesirii din echilibru sunt pe termene lungi si cateodata neasteptate de unde si proverbul: „Unde dai si unde crapa”. Deci IT-ul spune:”Mie i-mi convine situatia actuala pentru ca primesc mai multi bani. Daca sunt impozitat si primesc mai putini bani, emigrez.” Consecintele se banuiesc. Intrebarea care se pune este de ce nu au emigrat pana acum deoarece daca au vrut bani diferenta est-vest este net de partea vestului. Sunt acestia conpetitivi atunci? Ce se intampla daca vor fi impozitati? Daca sunt angajatii unei mari companii de IT, depinde de cat de buni sunt. Daca compania vrea sa-i pastreze le poate compensa usor pierderea de bani. Pana atunci compania este in avantaj deoarece plateste mai putini bani. Daca sunt independenti piata le va reglementa pozitia. Sa vedem ce zice cineva de alta meserie: „Mie nu-mi convine deoarece sunt discriminat de lege. Si eu vreau mai multi bani pe care vreau sa-i obtin numai prin neimpozitare ca sa restabilesc echilibrul cu IT-ul. Daca voi obtine diferenta de bani prin munca voi fi dezavantajat. Asa ca poate emigrez si ramaneti fara contabili, instalatori, mecanici, zidari etc”. Constitutia spune ca cetatenii sunt egali in fata legii. Legea spune ca cei activi in sectorul IT nu vor fi impozitati. Politicienii au agenda lor si folosesc subiectul cum le dicteaza interesele. Dar ce este moral? Dar ne…moral?

  16. Ludovic Orban zice că este nevoie de bani la buget, de la cei care l-au votat, ?

  17. ESTE CORECTA PROPUNEREA LUI ORBAN ! TOTI TREBUIE SA PLATEASCA IMPOZIT !

  18. Sa mergem mai departe cu explorarea. Ce face IT-ul cu bani mai multi din neimpozitare? Simplu, ii cheltuieste. Fiind un personaj peste medie va avea pretentiile conform pozitiei sale sociale. Vacante in strainatate, automobil mai pretentios, mancare si bautura mai buna, haine de marca etc. Majoritatea bunurilor si serviciilor achizitionate nefiind de origine indigena nu ajuta cine stie ce economia romaneasca. Banii se intorc de unde au venit. Societatea prin intermediul statului a pierdut suma de bani pe care o percepe pentru administrarea convietuirii membrilor ei. Compania angajatoare are un profit marit fata de situatia cand IT-stii, pentru a-si mentine standardul de viata, ar cere marirea venitului de pe urma muncii lor. Statul are mai putini bani de cheltuit dar si mai putini bani de praduit. IT-stii vor viata de calitate pe care statul nu le poate oferi si din cauza ca nu i-a impozitat pe ei.

  19. De fapt Sica s-a gandit sa mai taie putin gazul care alimenteaza masinaria USR dar lipsit de carisma / putere de convingere este pe cale sa rateze o masura de mult timp necesara. Pe de alta parte, decizia de a favoriza industria IT plecand de la considerentul ca ea reprezinta viitorul Romaniei. Ar fi si penibil si riscant sa schimbam aceasta decizie la fiecare cinci ani…. Totusi exista alternative mai tentante cum ar fi industria automobilistica unde se prefigureaza o trecere rapida la automobile hibride si electrice. Cu o viziune clara si actiuni consecvente Romania ar putea deveni pana in 2022 un producator major de autovehicule electrice mici si ieftine (4 locuri, 5000 Eur), ideale pentru distante zilnice de pana la 100 km. O astfel de dezvoltare ar avea multiple efecte pozitive conducand si la reducerea poluarii, decongestionarea oraselor, scaderea pretului transportului si la oportunitati nesperate de export. Impedimentul previzibil ar fi interesele firmelor de produse petroliere, ale marilor producatori de autovehicule clasice si ale furnizorilor de autovehicule Second Hand, in frunte cu firmele din Germania si Franta.
    Deoarece din multiple motive partenereriatele cu marile firme occidentale sau japoneze nu par sa functioneze, parteneriatele cu firme coreene sau chineze par sa fie optiunea logica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.