Un medicament care dă speranță pentru bolnavii cu Alzheimer

Eli Lilly and Co a anunţat vineri că datele preliminare furnizate de primul său studiu realizat pe oameni cu tratamentul său de ultimă generaţie împotriva Alzheimer au arătat că noul medicament a redus nivelurile de plăci amiloide din creierele pacienţilor aflaţi în primele stadii ale acestei maladii cu efecte devastatoare asupra minţii umane, informează Reuters.

Cu cât a fost mai mare doza acestui medicament cu anticorpi, administrat prin injecţie subcutanată, cu atât efectul a fost mai mare, au precizat reprezentanţii companiei Eli Lilly.

Acest producător farmaceutic, cu sediul în oraşul american Indianapolis, a lansat un studiu clinic de faza III pentru noul său anticorp experimental, Remternetug, însă nu a precizat dozajul care va fi selectat pentru studiile ulterioare, care vor fi de mai mare amploare.

„Încă încercăm să explorăm unele dintre aceste aspecte”, a declarat Dawn Brooks, coordonatoarea departamentului global de dezvoltare a medicamentului Remternetug din cadrul companiei farmaceutice. Ea mai spune că obiectivul firmei americane este acela de a înţelege cum să echilibreze cel mai bine nivelurile de dozare şi durata tratamentului cu siguranţa pacienţilor.

La o conferinţă medicală organizată în oraşul suedez Goteborg, compania Eli Lilly a prezentat datele intermediare obţinute de la un studiu realizat pe 41 de participanţi. Cercetarea a arătat că procentul de eliminare a plăcilor amiloide a fost de 75% la cei 24 de pacienţi care au primit Remternetug în cele mai mari trei dozaje.

Cel mai frecvent efect advers indus de medicament a fost un tip de inflamaţie cerebrală denumită ARIA-E, care a fost observat la 10 participanţi, iar unul dintre pacienţi a întrerupt tratamentul din cauza unei reacţii adverse severe.

Eli Lilly ar trebui să anunţe înainte de sfârşitul lunii iunie rezultatele studiului său clinic de fază III, implementat pentru a arăta impactul generat asupra capacităţii cognitive de Donanemab, un alt anticorp dezvoltat pentru a scădea depozitele amiloidale, aflat într-un stadiu mai avansat de dezvoltare şi care este administrat prin perfuzii intravenoase.

Două medicamente dezvoltate împotriva Alzheimer de partenerii Eisai Co Ltd şi Biogen Inc, Lequembi şi Aduhelm, au fost autorizate de Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite în cadrul unei proceduri accelerate, pe baza dovezilor furnizate despre abilitatea lor de a elimina plăcile amiloide.

Remternetug acţionează într-o manieră similară, dar implică o metodă de administrare mai convenabilă. Eli Lilly testează şi o versiune mai tradiţională de administrare a acestui medicament, prin perfuzii intravenoase.

Lequembi trece în prezent prin procedura standard de evaluare de către FDA, care va analiza impactul medicamentului asupra funcţiei cognitive. Rezultatele studiului publicat anul trecut au arătat că, la pacienţii cu Alzheimer în stadii incipiente, Lequembi reduce rata declinului cognitiv cu 27% în comparaţie cu un placebo.

Peste 6 milioane de americani trăiesc în prezent cu Alzheimer, iar numărul acestor pacienţi urmează să crească până în 2050 la aproape 13 milioane, potrivit Alzheimer’s Association.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Serios?! Dar cate zeci de ani au durat experimentele pe soareci si dupa pe bipezi ca sa ai certitidinea eficientei acestui vaccin? Intreb pentru ca, aceasta boala nu a fost nici ameliorata si nici vindecata in ultima suta sau mie de ani! Nu cumva mai exista in depozite medicamente si trebuiesc consumate prin vanzare cu experimente pe oameni?! Alzheimer-ul e boala pierderii memoriei, si se intampla in urma deselor socuri puternice si stres ingrozitoare suferite de creierul uman la care mai adaugam(nu eu, medicii care stiu despre ce este vorba la modul sincer) si tratamentul inghitit care afecteaza organele umane, in final, e moarte lenta si sigura! Gata cu prosteala si minciunile.

  2. Părere@ Alzheimer este o boală”civilizațională” la fel ca scleroza multiplă sau lupusul, ori Crohn samd.Daca mergi la țara țării, acolo unde pantofii merg doar la biserică, n-o să vezi Alzheimer etc. deși oameni la 80 sunt, și încă sănătoși.D-astease poartă în Europa cu șampoane și aseptice.Cât despre farma, cota de încredere se apropie de zona Marianelor, după mine.Ia de la eu, te simți că te ia prin gât, 1/3 apă oxigenată+2/3 „Săniuța” 25%.Gargara până răgușești(5-6), merge ceas, face mai mult decât un raft de farmacie.Succesuri.

  3. Medicamentele astea care dau „sperante” trateaza efectul (aparitia placilor de amiloizi), nu trateaza cauza!
    Cauza este legata de altceva, posibil de proteine, iar studii pe soareci au aratat legatura directa cu ele.
    Se stie ca boala vacii nebune este declansata de contaminarea cu prioni, proteine care se pot inmulti prin copiere!, de aceea unii cercetatori spun ca este prina forma de viata…

    La ultinele conferinte despre Alzheimer, toti cercetatorii au acceptat unanim ca este o boala legata de metabolism.
    Unele rezultate, in Anglia, aratau ca un medicament folosit pentru vindecarea diabetului de tip 2 ar avea un efect pozitiv, dar nu este nimic sigur…))
    Alimentatia poate fi un factor de declansare, dar mecanismul este mult mai complex (altfek se intelegea) si are legatura cu stilul de viata, stress, lovituri la cap,…
    Este foarte probabil ca o diminuare ,in timpul vietii, chiar si o pentru putin timp, a numarului de celule (astrocite, celule gliale,…) care au grija de functionarea corecta a creierului/neuronilor, sa declanseze Alzheiner.
    Celulele care au grija de neuroni se inmultesc in permanenta (spre deosebire de neuroni care se inmultesc din ce in ce mai putin dupa nastere), iar numarul lor scade din diverse motive: alcool, medicamente, infectii virale,..poate chiar bacteriene.
    Statistic, aparusera niste date ca flora intestinaka ar fi un factor declansator …
    Ps. Cu cat sunt mai multi parametri cu atat este mai greu de descoprit ceva sau inteles un fenonen din natura.
    Inteligenta artificiala ar putea sa descifreze misterul, dar ma indoiesc ca ne va dori viata lunga si sabatoasa 😉

  4. Sunt voci care spun ca Alzheimer nu este congenital. Daca acest lucru este adevarat, inseamna ca in familiile care au mai multi membri care fac Alzheimer cauza este una externa, care tine de obiceiuri alimentare sau de mediu. Alte voci spun ca Alzheimer se face de la acumularea de aluminiu in organism (folii de aluminiu in care se pastreaza mancarea mai ales cea fierbinte / gatitul in oale de aluminiu / medicamente cu sariri de aluminiu etc). Si inca unii zic ca amiloidul care prin depunerea sa (pe terminatiile nervoase / in creier?) duce la boala Alzheimer, poate fi “dizolvat” si eliminat cu anumite medicamente, era unul care avea efect de fluidizare a sangelui si pe al carui prospect scria ca ar dizolva si amiloidul, nu imi aduc aminte denumirea lui, insa probabil ca trebuie luat sub supraveghere medicala, tratamentul prezentand riscuri de hemoragii interne.

  5. traim vremuri cand experimentele mengele pe cobai umani devin „salvatoare”. HAI SIKTIR JEGURI N A ZI STE! EPOCA SATANEI LUCREAZA INTRU DECIMAREA OMENIRII!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.