Un miliardar american vrea să cumpere două bănci din România

Miliardarul american de 57 de ani James Christopher Flowers, cu o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari, doreşte să cumpere două bănci din România şi anume filiala locală a grecilor de la Piraeus şi Banca Carpatica, cu capital autohton. Acesta intenţionează să creeze o singură entitate care să intre în top 10 cele mai mari bănci din ţară. Conform jurnalului de tranzacţii Mirsanu.ro, fondul de investiţii JC Flowers, controlat de magnatul american, a intrat în negocieri exclusive pentru preluarea Piraeus Bank România. Tranzacţia se află în acest moment în faza ofertelor neangajante, iar subsidiara locală a grecilor a suscitat şi interesul lui Wilbur Ross, investitor american, şi a Warburg Pincus, fond de investiţii din SUA.

În prezent, Pireus ocupă locul 11 în sistemul bancar românesc, cu o cotă de 2,5%, iar Carpatica se situează pe 20, cu 0,9%. În cazul în care cele două bănci vor fi cumpărate de Flowers, cota de piaţă cumulată va împinge noua entitate pe locul nouă în topul celor mai mari bănci. În luna iulie, Ilie Carabulea, principalul acţionar al Băncii Carpatica, şi partenerii săi au semnat un memorandum cu reprezentanţii JC Flowers privind preluarea băncii de către fondul de investiţii american. Banca din Sibiu a intrat într-un proces de „analiză – diagnostic de confirmare” (confirmatory due dilligence) întreprins de americani. „În cazul finalizării tranzacţiei avute în vedere, Carpatica va beneficia de un acţionariat puternic, cu o vastă expertiză în sistemul financiar-bancar. În acelaşi timp, capitalul atras va asigura băncii capitalizarea pentru dezvoltarea viitoare“, se spune în memorandum.

Piraeus Bank este una dintre cele patru bănci din România cu capital grecesc, alături de Alpha Bank, Bancpost şi Banca Românească.. Surse din piaţă susţin că tranzacţia ar putea fi în jurul valorii contabile a băncii, adică 200 milioane de euro. Financial Times scria recent, citându-l pe Anthimos Thomopoulos, şeful Piraeus Grecia, că soarta subsidiarelor din România şi Bulgaria va fi decisă până în 2018.

Retragerea de pe aceste pieţe este grăbită de situaţia grea a băncii mamă care se vede confruntată, ca de altfel toate băncile elene, cu retrageri masive din partea deponenţilor. Deocamdată, în România, Piraeus a rezolvat problema creditelor neperformante (de altfel, o piatră de moară ce stă atârnată de gâtul Atenei), vânzând un portofoliu de credite de consum negarantate, cu o valoare nominală de 185 milioane de euro, pentru un discount de 93,5%. Cumpărătorul este compania poloneză Kruk.

JC Flowers este un fond de investiţii fondat în 1998 iar investiţiile sale de atunci şi până azi s-au ridicat la 14 miliarde de dolari. Fondul s-a specializat în achiziţia de bănci ori active financiare depreciate în urma crizei economice.

Portofoliul său de azi acoperă SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia,Belgia, Olanda, Luxemburg, Japonia, Rusia, India și Brazilia. James Christopher Flowers este absolvent de Matematici Aplicate la Harvard. Şi-a construit reputaţia ca bancher de investiţii la Goldman Sachs iar din 1998 a decis să meargă pe cont propriu, cu fondul său de investiţii. În 2008 a consiliat fuziunea dintre Bank of America şi
Merrill Lynch, tranzacţie care a trebuit să cuprindă şi falimentul Lehman Brothers.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.