Un nou contract social

banii, romanca, drama, copii

Să ne ținem aproape de seniori. Să ne învățam copiii ce e libertatea. Să îi facem să înțeleagă că nu sunt din plastilină remodelabilă, ci din carne, oase și suflet. Să le marcăm amintiri, să îi ancorăm cu iubire, ca să nu fie ținte în bătaia puștii colectorilor de emoții și de fracțiuni ale sufletelor. Noi, copiii de dinaintea erei noastre, am evitat mereu derivele mulțumită acestor ingrediente și elefantului românesc care sălășluiește în noi.

Să rămânem „tăcuți” din punct de vedere digital cât mai multă vreme și senini, ocazie cu care o să-i lipsim de conținut și de munți de bani pe cenzorii totalitari și pe remodelatorul satanic al minții și sufletului omului. Să lăsăm caracterele ne-jucătoare (non-playable characters), golemii și oamenii de tinichea ai nou-normalismului fără obiectul urii lor perpetue, libertatea. Să ne-o luăm înapoi.

Să reflectăm cu calm la semnificația victoriei spirituale asupra morții, Învierea urmată de Înălțare – și vom vedea cât de măruntă este lucrarea satanică a ultra-bogaților butaforiei digitale, care încearcă să își cumpere amortalitatea pe Pământ, cu munții lor de bani și cu ajutorul bechemotului tehnologic creat prin furtul datelor noastre cu caracter personal. Să ne luăm înapoi ceea ce acești pirați ai internetului ne-au furat, bucățelele de suflet, emoțiile, istoria, idealurile, egalitatea de șanse.

Să contemplăm din nou creștinismul, pentru a putea înțelege că cel ce i se supune doar lui Dumnezeu, este liber față de stăpânii efemeri ai Pământului și față de toți ceilalți oameni, și că noi toți suntem datori cu o moarte, dar puțini suntem capabili de mântuire – dacă nu uităm niciodată ce înseamnă libertatea. Să comparăm abisul de dincolo de lumină (Tehom), de care se tem chiar și demonii, abis pe care ni-l pregătesc progresiștii ultra-miliardari sub numele de transhumanism, cu lumina blândă a trăirii în sânul familiei, la adăpostul neamului. Să ne reamintim esența divină a solidarității sufletești – euharistia și adevăratul țel al existenței noastre pe Pământ, înflorirea și binecuvântarea condiției umane – eudaimonia.

Să fim caractere jucătoare ale condiției umane, cu limitele și condiționările sale, și nu simple profile informatice sau avataruri de plastilină remodelabile. Să fim după chipul și asemănarea Lui, și nu după modelele lor, simulate pe calculator.

Să stăm în lumină, să fim ca niște candele în noapte, și nu ne vom pierde libertatea. Și nici sufletul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Gheorghe Piperea 414 Articole
Author

16 Comentarii

  1. Care seniori din moment ce tineretul bovin nu vine nici la inmormantarea bunicilor si parintilor! Sex de toate culorile la greu, verzisori la greu si divorturi la greu! Trecerea pe caiet a victimilor placerilor ascunse! La cununie in biserica lui Dumnezeu vin fetele cu voalul pe fata de parca ar fi afgane dar cu burta la gura si cu copiii nebotezati de mana. Doi intr-unul, adica si nunta si botezul deodata! Asata-i golaneala pe fata! Poate vine sharia si peste noi si invatam ce inseamna respectul si terminam curvasaria, inclusiv in politica!

  2. Mai bine incepem prin a face o mictiune pe steagul Romaniei in fiecare zi, eu cred ca ar fi cel mai bun contract social asta

  3. nu @ valahule , STEAGUL Romaniei n-are nicio vina pentru starea generala bolnava din Tzara .

    Crettinoizii care conduc acum aceasta biata Tzara ajutati de SS-ul = iata vinovatii .

  4. ualahule, iara ai aparut, sekuristoid uigur ce esti? Da-te ma si mictioneaza in continuare in zdrentele pe care le porti.

  5. @Valahul/Sfiinte Dumnezeule, Imparate Ceresc da-i celui ce semneaza cu Valahul ceea ce merita conform continutului postarilor lui. Dorintele lui sunt benefice pentru interesele Romaniei, poporului si neamului romanesc bine sa-i fie. Nu sunt benefice pentru interesele Romaniei, poporului si neamului romanesc sa nu-i fie de loc bine, Amin.

  6. Credința în Divinitate este ușoară pentru cel care o clamează dar extrem de grea pentru cel care o practică, poate chiar imposibilă, pentrucă, înainte de toate, ea cere sacrificiu și înclinare spre sacrificiu. Sacrificiu de sine. Sacrificiu pentru aproapele, fără a căuta să afli cine este, cum este, ce zice sau ce face. Treaba fiecăruia. Chiar și dușman fiind, iubește-l dacă poți! Dar poți? Și nu întreb pe autorul articolului ci pe fiecare dintre noi. De la capacitatea infinită de a urî, a ține minte răul și a-l cultiva voluntar sau involuntar în minte și în suflet, ne vin toate cele asemănătoare acestor culturi. Nu de la prea multa sau prea marea iubire de om pentru aproapele. Căci ce ar putea fi aceasta, dacă nu adevărata iubire de om, față de om fără ca prin aceasta să ne gândim la acel „el însuși” cu care operăm în cadrul oricărui contract social existent, preexistent, pe cale a fi impus, autoimpus ori negociat?

  7. Mai bine incepem prin a mictiona pe tine si pe tot neamul tau degenerat, Valahule.

  8. îl atacaţi degeaba pe Valah, el doar transmite semnale despre dezastrele care ne urmăresc dacă nu vom avea grijă de soarta noastră: vom pierde Ardealul, ne vor balcaniza şi ne vor împrăştia în toate zările – cam asta spune Valahul în oglindă

  9. Mihnea gata nu mai esti pro vaccinare si cetean m*UE cum te dadeai? Ce iti pasa daca se distruge Rromania?

  10. Contractul social intre cetatean si stat este constitutia. A schimba contractul social, inseamna a schimba constitutia astfel incit noile reguli care guverneaza societatea sa se bazeze pe un alt tip de relatie cetatean-stat. Adica, daca acum constitutia garanteaza libertatea de gindire si exprimare, dupa schimbarea contractului social, aceste drepturi naturale pot fi interzise. Toate institutiile si organizatiile mondiale incep sa promoveze idea de schimbare a contractului social. Dar inca nu stim exact in ce sens. Urmeaza sa fim obligati la supunere totala ? Nu ar fi prima data. In istorie, regula a fost ca poporul sa fie o unealta. Istoria ne spune ca doar nobilii se bucurau de drepturi si privilegii, supusii fiind sclavi.
    Iisus a spus…cine ridica sabia, de sabie va pieri…foarte adevarat…dar asta nu inseamna ca nu te poti apara impotriva celui care ridica sabia impotriva ta. Mesajul este clar…sa nu ridici sabia pentru a incepe o agresiune. Dar daca esti agresat, trebuie sa te aperi. Iisus nu spune sa fim idioti sinucigasi.
    Cit despre pilda cu „iubeste-ti dusmanul ca pe tine”…se refera la faptul ca atunci cind cineva te ataca si reusesti sa-l invingi…pedeapsa pe care o aplici sa fie ca si cum te-ai pedepsi pe tine pentru fapta aceea. Adica pedeapsa trebuie sa fie corecta, nu excesiva, nu rezultata din ura. Cel care vine cu toporul la tine sa-ti dea in cap, nu trebuie intimpinat cu imbratisari.
    Iar pilda cu „intoarce si celalalt obraz”…se refera la situatia in care ai gresit cuiva, daca te loveste peste obraz, sa-l intorci si pe celalalt. Aceasta este forma absoluta prin care demonstrezi ca ti-ai inteles greseala si intelegi ca meriti palma. Ba chiar mai mult…demonstreaza ca pe viitor vei evita situatii similare.

  11. @ Vasile Marcus. Pină la un punct sunt deacord cu tine dar:
    Dacă între cetățean și stat ar funcționa doar un contract social sub forma celui reflectat de Constituție, atunci între cetățean și cetățean sau între cetățean și alte entități similare, adiacente sau subsecvente, acest contract s-ar dovedi insuficient, ineficient sau lipsit de aplicabilitate ori relevanță. Din acest motiv există legile cu toate celelalte forme asemănătoare sau similare. Atunci când, deasupra lor nu există și o lege morală care să le cuprindă sub forma unui reper absolut, de neatins sau aproape de neatins, atunci și ierarhiile dintre ele devin „de tăgăduit” sau chiar de neacceptat, căzând una după alta, asemeni unui castel de nisip. Încălcarea legii morale deschide calea răstălmăcirii oricărei legi, oricărei Constituții, a oricărui acord sau dezacord între indivizi și indivizi între individ și stat și în definitiv, a oricărui contract social care, la fel ca și Construita sau legile ce derivă din ea, poate fi perceput ca o convenție oarecare, supusă infinitelor interpretări, fără a i se recunoaște o valoare sau o supremație absolută. Aici se oprește valoarea contractului social, pe când cel al legii morale este cu mult mai sus. Aceasta de aici abea începe, cu condiția, desigur de a fi cunoscută, acceptată , înțeleasă și asumată de toate părțile implicate. Mai mult decât atât, pusă în practică dar în acest moment, acest lucru este imposibil.

  12. au ajuns romanii sa-i creasca copiii CA TZIGANII,
    fara restrictzii, de fapt ii lasa in offside pe mai departe.

  13. Ceausescu a fost impuscat pentru faptul ca: 1. Romania isi platise datoria externa si nu se mai imprumuta la FMI si Banca Modiala la dobanzi uriase. 2. Pentru ca securistii care au dat lovitura de stat din Dec. 89 sa vanda toata baza economica a Romaniei la preturi de fiare vechi astfel incat peste 5 milioane de romani sa ia calea pribegiei in lume. Dupa 1990 disparand 10 milioane de locuri de munca. 3. Pentru ca Romania sa imprumute la dobanzi foarte mari si sa intre in incapacitate de plata. 4. Pentru ca intrata in incapacitate de plata Romania sa fie scoasa la mezat pe Piata Internationala de Capital si sa fie cumparata de Soros. 6. Sa se implemeteze miscarea LGBT pentru a distruge credinta ortodoxa pentru a anihila orice urma de rezistenta la schimbarile ce se vor abate asupra tarii. 7. Pentru ca o suta de mii de fete si baieti romani sa fie rapite si exportate de clanurile din tara, in cooperare cu SRI in Vestul Europei. 8. Pentru ca cateva mii de tineri si tinere sa fie folosite drept banca donatoare de organe. 9. Si nu in ultimul rand pentru ca USA sa-si construiasca baze de atac militar a Rusiei din aproprierea granitelor ei. Acestea sunt marile nebeneficii ale loviturii de stat din Dec. 89 si nedemocratia care au fost adusa si instaurate in Romania pentru noi, romanii. Dar care au adus benificii de mii de miliarde de euro pentru stapanii din UE si Deep-State-ul american care au subjugat acum Romania.

  14. Alter ego…
    nu am inteles chestia asta:
    ” atunci între cetățean și cetățean sau între cetățean și alte entități similare, adiacente sau subsecvente, acest contract s-ar dovedi insuficient”

    in afara de cetateni, la ce entitati similare, adiacente sau subsecvente faci referire ?

    Constitutia este izvorul celorlalte reguli si legi. Codul civil, penal, comercial…au ca si cadru constitutia. Cind produci legi anti-constitutionale, esti despot, tiran.
    Constitutia printre altele, trebuie sa exprime si moralitatea poporului care isi produce constitutia.
    Constitutia Iranului sau a Arabiei Saudite este coranul, sau are ca punct de referinta coranul si moralitatea islamica.

    Ma rog…
    multe confuzii…multe paradoxuri. Nu ma bag…

  15. @ asfalt
    daca ar fi numai aceste categorii …
    Pe o astfel de Lume sistemul social-politic si economic numit „democratie” este cel mai dezavantajat .
    Populatiile democratice sunt abrutizate , anesteziate , dizolvate apoi decimate .
    Ce SCOP pot sa aiba in viata cei care traiesc in democratie pe astfel de vremuri ??
    Doar fiziologice ….
    Omul democratic bombardat de Globalism ajunge un animal social .

  16. Vasile Marcus, bună întrebare. Cetățeanul, omul, individul în carne și oase, în sau prin sine, nu mai reprezintă în ziua de azi, aceeași entitate vie, demnă de apărat și susținut care era în urmă cu câteva zeci de ani. Începând cu familia și terminând cu organizațiile de toate felurile, organele administrative, instituțiile, statul, suprastatul etc, „chemate să apere individul,” toate au ajuns să se apere pe ele însele, înaintea oricui și înainte de orice. Chiar dacă sunt formate din oameni sau indivizi, ele au statute funcționale proprii, ce prin reprezentanții lor, de regulă foarte mulți, acționează asemeni unor indivizi cu drepturi, obligații și îndatoriri identice individului însuși. Toate acestea sunt mai puternice decât orice individ, supraviețuind perpetuu, spre deosebire de individ. La fel se întâmplă și în zona organizării economice. Toate competițiile sunt și se dau în principal între acestea. Individul în sine, poate fi ignorat, neglijat, înlocuit ca orice piesă uzată, nebăgat în seamă pină acolo, încât, existent sau inexistent, la nivelul unor asemenea entități, poate deveni cam unul și același lucru sau cel puțin irelevant. Poporul, la rândul lui, a devenit un termen abstract. „Ce sau cine o mai fi și ăsta?”
    „Lupta nu se mai dă împotriva sângelui și a cărnii, (adică a individului viu și viabil ) ci a domniilor și stăpâniilor acestui veac. ”
    David #Goliat! Câte un David mai obrăznicuț îl mai ciupește de călcâi pe vreun Goliat mereu morocănos care mai apoi te cheamă la luptă. Unde? În sala de judecată. A cui sală? A unui Goliat și mai mare. Numai încearcă, și vezi ce se întâmplă. Ne mai facem iluzia că l-am putea doborî? Poate exagerez, poate așa a fost dintotdeauna dar nu am observat, poate așa este drept și totuși echilibrul s-a rupt undeva. Cam asta am vrut să spun.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.