Oamenii de știință australieni sunt pe cale să definitiveze un nou tratament revoluționar împotriva cancerului. Acest tratament are misiunea de a înfometa celulele canceroase și de a le „tăia“ combustibilul de care au nevoie pentru a se dezvolta.
Într-un studiu condus de profesorul Jeff Holst, de la Centenary Institute, cercetătorii au descoperit că celulele canceroase se hrănesc cu un aminoacid numit glutamină, lucru pe care celulele sănătoase nu îl fac. În premieră, echipa a reușit să descopere calea prin care celulele maligne și agresive pot fi înfometate și chiar ucise, astfel putând fi evitate îmbolnăvirile de cancer de piele, de prostată și de sân. „Știm de peste o sută de ani că aceste celule canceroase se hrănesc cu nutrienți pe care îi folosesc altfel decât o fac celulele sănătoase, dar nu am fost în stare până acum să-i identificăm și să-i targetăm“, spune profesorul Holst. „Celulele canceroase au găsit o cale de a folosi glutamina pentru a se dezvolta și au devenit dependente de ea. Dar ele sunt atât de dependente de glutamină, încât dacă nu o mai primesc, mor.“
Înfometarea celulelor
Explicând modul în care va acționa noul medicament, Holst adaugă: „Medicamentul nostru blochează practic pompa prin care celula se hrănește cu nutrientul, astfel încât o înfometăm. Este ca și cum am pune o bandă de leucoplast pe gură. La ora actuală nu există medicamente care să lucreze în acest mod, așa că vorbim de un nou concept“. Holst spune că noul tratament ar putea fi benefic în mod particular acelor pacienți cu forme agresive și dificil de tratat de cancer, cum ar fi unele forme de cancer mamar. Acest medicament ar putea fi disponibil pe piață în cel mult trei ani.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.