Un obicei birocratic inutil sufocă medicii de familie

scoli

La fiecare început de an școlar, părinții sunt puși în situația de a alerga la cabinetul medicului de familie, ca să scoată, pentru copilul care merge la creșă, grădiniță, școală sau liceu, tot felul de adeverințe, una mai năstrușnică decât alta.

E un subiect care dă coșmaruri la fiecare început de an școlar, atât părinților, cât și medicilor de familie.

Primii, pentru că aleargă peste tot, ca să scoată tot felul de adeverințe pe care legea nu le pretinde, dar le sunt cerute la școală, iar medicilor de familie – care sunt puși în situația de a explica unor părinți nervoși și plimbați de drumuri că nu au cum să le emită anumite adeverințe, pentru că e ilegal, și că nici măcar nu e nevoie de ele! Profesorii cheamă părinții să îi informeze cu privire la adeverințe. Minimum trei. Părinții aleargă disperați să prindă loc la medicii de familie, să ceară adeverințe, avize, referate. Noi, medicii de familie, nu mai putem consulta pacienții pentru că două săptămâni nu facem decât fișe de școală, adeverințe de sport, avize epidemiologice și chitanțe pentru eliberarea lor“, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București.

Solicitări aberante

Sandra Alexiu spune că este un coșmar pentru medicii de familie, subliniind faptul că inspectoratele ar trebui să aibă aceeași atitudine și în cazul vaccinărilor. „Peste tot, aceeași amenințare: nu primim altfel copiii la școală. Tare aș vrea să fie la fel de hotărâte inspectoratele când vine vorba de vaccinări, dar se vede treaba că adeverința la dosar e mai importantă decât orice carnet de vaccinuri! E dovedit că dacă intră în noul an școlar cu exsudatul faringian făcut, copiii nu răcesc mai puțin! E dovedit că dacă au examenul coproparazitologic negativ, nu scapă de viermișori dacă nu se respectă regulile de igienă.“

Medicul povestește și despre solicitările aberante ale unor unități de învățământ. „Nu știu ce relevanță au pentru înscrierea la grădiniță examenul ginecologic al mamei și analiza de sifilis a tatălui, dar sunt grădinițe care cer astfel de absurdități! Colegii mei vă pot spune ce pățesc în fiecare an. Vă rugăm să ne ajutați să stăvilim acest obicei birocratic stupid. Ar fi mult mai folositor copiilor noștri să învețe reguli de igienă la școli, să aibă în toalete săpun și hârtie igienică în loc de uniforme înzorzonate, ca să nu mai vorbim de manualele școlare care să includă o minimă educație medicală. Poate dacă adulții de acum ar fi căpătat la timpul potrivit informații corecte, nu ar mai cere acum, din postura de educator, inspector, profesor, niște hârtii fără valoare!“, conchide medicul.

Documente necesare

1. Documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ sunt:

a) adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate;

b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate.

2. Adeverința medicală se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) la înscrierea în fiecare ciclu de învățământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul;

b) la terminarea unui ciclu de învățământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea;

c) la transferul elevului într-o altă unitate școlară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învățământ de la care se transferă.

3. Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Orice altă adeverință pretinsă e un abuz!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.