Un pianist grec, unul spaniol şi unul rus în finala concursului George Enescu 2014

Pianiştii Vassilis Varvaresos, Josu De Solaun şi Ilya Rashkovskiy intră în finala Concursului Enescu 2014

Pe 27 septembrie, pe scena Ateneului Român, de la ora 19.00, Vassilis Varvaresos (Grecia), Josu De Solaun (Spania) şi Ilya Rashkovskiy (Rusia) vor interpreta celebrul Concert Nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23de Ceaikovski şi Concertul Nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30 de Rahmaninov alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu în Finala Secţiunii de Pian. Finala acestei secţiuni încheie ediţia 2014 a Concursului Enescu.

Trei tineri pianişti îşi dispută şansa de a câştiga Concursul Enescu, Secţiunea Pian, pe data de 27 septembrie 2014, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta renumitului pianist şi dirijor Justus Franz, un apropiat al legendarului Leonard Bernstein.

Finala este deschisă, la ora 19:00, de Vassilis Varvaresos (Grecia), cu Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de P.I.Ceaikovski.

Ilya Rashkovskiy (Rusia) va interpreta de Rahmaninov, urmat de Josu De Solaun (Spania), cu Concertul Nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de P.I.Ceaikovski.

Ilya Rashkovskiy

Seara se va încheia cu Ceremonia de decernare a premiilor.

Cei trei concurenţi calificaţi pentru Finală sunt cu toţii tineri al căror drum muzical internaţional se poate desăvârşi odată cu câştigarea Concursului Enescu.

Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, Concursul Enescu oferă laureaţilor Secţiunii de Pian posibilitatea de a fi invitaţi în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaţionale, Festivalul de la Ravello, ediţia 2015. De asemenea, odată cu câştigarea Concursului, violoniştii au oportunitatea de a studia în cadrul unui master-class la Academia de Muzică din Viena şi la Kronberg Academy.

Finala de Pian a Concursului Enescu este sprijintă de Fundaţia Caspar Ludwig Opländer din Germania, în calitate de Partener Cultural Principal al evenimentului, în cadrul unei colaborări pe doi ani, menite să sprijine oportunităţile pentru promovarea tinerelor talente din muzica clasică.

“În opinia noastră, arta şi cultura duc la o mai bună înţelegere în plan internaţional. Muzica inspiră şi în acelaşi timp are forţa de a crea legături între ţări şi culturi. Această competiţie oferă unor tineri muzicieni excepţionali oportunitatea de a cânta în faţa unui public internaţional conectat prin pasiunea pentru muzica clasică. Având convingerea că acest eveniment deschide drumuri pentru tineri talentaţi, am decis să susţinem Concursul şi Festivalul Internaţional George Enescu”, a declarat Preşedintele Fundaţiei, Prof. Dr. Hans-Jörg Bullinger, care va fi prezent la Bucureşti la Finala de Pian, alături de membrii Board-ului executiv al Fundaţiei.

Josu de Solaun

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional George Enescu 2014 contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru 240 de tineri artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia.

Concursul Enescu a reuşit în timp să-şi consolideze poziţia ca una dintre principalele competiţii internaţionale, atât din perspectiva dificultăţii, cât şi din perspectiva rigorii jurizării. De-a lungul timpului, pentru mulţi artişti renumiţi ai lumii, participarea la această competiţie a reprezentat punctul de cotitură care i-a ajutat să ajungă la recunoaştere la nivel mondial.

Turneul Vioara lui George Enescu începe în parcurile bucureştene

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor fi protagoniştii celei de-a treia ediţii a turneului naţional Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

Pentru prima dată, în acest an, vioara lui Enescu va răsuna în parcurile bucureştene, în încercarea de a opri din plimbarea lor părinţi, copii şi bunici, de a le oferi o mostră de muzică de cea mai bună calitate şi pentru a le trezi dorinţa de a o asculta apoi şi în sala de concert.

Cu sprijinul ARCUB şi al Primăriei Municipiului Bucureşti vor avea loc două recitaluri. Pe 27 septembrie, ora 12 în Foişorul din parcul Herăstrău şi pe 28 septembrie, ora 12 în Foişorul din parcul Cişmigiu.

Violonistul Gabriel Croitoru (foto Virgil Oprina)

Violonistul Gabriel Croitoru şi-a propus, aşa cum a făcut şi marele compozitor român, să ajungă în cât mai multe localităţi din România. Ediţiile precedente i-au rămas în memorie mai ales datorită întâlnirii cu elevii din satele româneşti: „Erau extrem de plăcut impresionaţi. Am făcut un fel de lecţii deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară. Unii auziseră de instrumentele respective, alţii nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră şi dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert şi tot este un câştig. Eu şi Horia suntem nişte mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor şi cred că am reuşit”, a mărturisit Gabriel Croitoru.

La rândul său, profesor fiind, Gabriel Croitoru înţelege să lase moştenirea altor generaţii şi a invitat, alături de el şi de pianistul Horia Mihail, patru tineri şi talentaţi muzicieni încă elevi ai liceelor de muzică din ţară, ce vor străluci cu siguranţă pe scenele de concert dar, cu siguranţă, nu vor uita să ducă muzica şi în alte locuri pentru a ajunge la cât mai mulţi oameni. Astfel, la Greci, în județul Tulcea, va fi invitat tânărul pianist Radu Prisada ce îl va acompania pe Gabriel Croitoru într-una dintre lucrări, la Tescani, va fi invitat tânărul violonist Mihail Ciprian Reuţ, din Suceava, la Gura Râului, jud Sibiu – invitată va fi violonista Maria Marica, din Cluj, iar la Slătioara va urca pe scenă tânărul violonist Mircea Dumitrescu.

La Bucureşti,la Sala Radio, cei trei elevi violonişti vor urca pe scenă alături de Gabriel Croitoru pentru a interpreta împreună lucrările alese de fiecare.

Programul cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini-Kreisler, Scărlătescu, Enescu, Dvorak, Saint-Saens vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor din parcuri şi sate.

La finalul turneului, la Sala Patria din Braşov şi la Sala Radio din Bucureşti, cei doi muzicieni vor interpreta trei sonate de Mozart, Beethoven şi Lekeu, programul fiind acelaşi cu cel al recitalului de la Ateneu, din 1919, susținut de George Enescu și Alfred Alessandrescu. În finalul Serii de Gală de la Sala Radio pe scenă vor urca şi cei trei tineri violonişti invitaţi.

Programul concertelor din parcuri şi din sate cuprinde Siciliana și Rigaudon de Pugnani – Kreisler, Sarabanda și Tamburina de Leclair, Preludiu și Allegro de Kreisler, Bagatela de Scărlătescu, Balada și Lăutarul de Enescu, Humoresque de Dvorak, Variațiuni pe o temă de Corelli de Tartini – Kreisler și Introducere și Rondo capriccioso de Saint-Saens.

Programul concertului de la Sala Patria din Braşov şi Sala Radio din Bcuureşti include Sonata nr. 5 în mi bemol major pentru vioară şi pian de

W.A. Mozart, Sonata nr. 6 în La major pentru vioară şi pian de L. van Beethoven și Sonata în Sol Major pentru vioară şi pian de G. Lekeu.

Itinerar turneul Vioara lui Enescu 2014: 27 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Herăstrău, 28 septembrie, ora 12 – Foişorul din parcul Cişmigiu, 29 septembrie, ora 17 – Jurilovca, jud. Tulcea, 30 septembrie, ora 17 – Greci, jud. Tulcea, 2 octombrie, ora 17 – Tescani, jud. Bacău, 6 octombrie, ora 17 – Sălişte, jud Sibiu, 7 octombrie, ora 17 – Gura Râului, jud Sibiu, 8 octombrie, ora 17 – Horezu, jud.Vâlcea, 9 octombrie, ora 17 – Slătioara, jud.Vâlcea, 13 octombrie, ora 17.00 – Braşov, Sala Patria, 15 octombrie, ora 19 – Bucureşti Sala Radio.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.