
În 1991, în toiul primului război din Golf, Comunitatea Economică Europeană, ce urma să devină la scurt timp Uniunea Europeană, a arătat că este divizata când Belgia a blocat exportul de muniție în Marea Britanie. Ulterior, ministrul de Externe belgian Mark Eyskens, a spus: ”Europa este un gigant economic, un pitic politic și o râmă militară”.
Nimic nu pare să se fi schimbat până astăzi, ba chiar și statutul de „gigant economic” începe să se erodeze, după ce Marea Britanie, a cincea economie a lumii, a părăsit UE. Și încă ar fi bine dacă ar fi vorba doar despre Brexit, însă urmează o criză economică generată de efectele pe două paliere ale măsurilor de combatere a pandemiei.
Primul palier ține de imaginea UE, căreia generațiile de birocrați de la Bruxelles i-au dat o importanță uriașă. Pandemia a provocat daune mari imaginii UE. La început a fost interdicția exportului intra-UE de materiale de protecție sanitară, o decizie luată de Germania și Franța împotriva Italiei suferinde, decizie care a năruit mitul solidarității europene. După ce Berlinul a încercat repararea acestei grave erori preluând pacienții din Italia, a venit eșecul campaniei de vaccinare, despre care până și un federalist European convins precum Guy Verhofstadt spunea, în urmă cu mai bine de o lună, că este ”un fiasco”. Lentoarea campaniei europene de vaccinare, la care se adaugă disputa comercială și diplomatică cu Marea Britanie din cauza vaccinului AstraZeneca și nefericitele decizii de a interzice exportul de vaccinuri, a făcut să se evapore imagimea UE ca bloc economic dinamic care stabilește standardele internaționale. Cum va mai putea să pozeze UE în cel mai virtuos susținător al „sistemului internațional bazat pe reguli”, câtă vreme interzice exportul de vaccinuri și iscă scandaluri pentru a distrage atenția de la lentoarea cu care birocrații europeni au negociat contractele pentru vaccinuri?
Un al doilea palier al crizei ce vine este cel al marilor probleme economice create de măsurile extrem de dure pentru combaterea pandemiei. În toamna anului trecut, marile economii europene au decis să recurgă, din nou, la izolare. Scăderea numărului de cazuri în Germania și Franța a fost efemeră, la fel și în Italia și Spania. Acum, aceste țări recurg la un al treilea val de măsuri de izolare. Economistul Daniel Lacalle atrage atenția că închiderea economiilor pe perioade mari de timp generează efecte secundare pe piața muncii și în creșterea economiei, efecte care vor duce la o recuperare economică lentă și la probleme sociale. Tot el atrage atenția că economia zonei euro se confrunta cu probleme serioase înainte de pandemie, cu o creștere economică apropiată de zero și un șomaj care nu voia să scadă, în ciuda unor dobânzi negative și în ciuda mult trâmbițatului plan de refacere economică lansat de fosta Comisie Juncker, un plan acum uitat și care a avut rezultate cel puțin dezamăgitoare, daca nu dezastruoase.
Acum, UE a adoptat un pachet de stimulare a economiei în valoare de 750 de miliarde de euro, numit pompos „Next Generation EU”. Dincolo de asta, Banca Centrală Europeană a început să arunce ”din elicopter” sute de miliarde de euro. Apoi, la nivelul fiecărei mari economii europene s-a recurs la stimuli fiscali și la injecții de lichidități care au ajuns la 10% din PIB în Spania și la 50% din PIB în Germania. Însă, atrage atenția același Daniel Lacalle, nu este important doar cât de mult se cheltuiește pentru relansarea economiei, ci și unde și când se investesc acești bani. Este extrem de important de notat că stimulul fiscal din Spania și Italia este folosit pentru menținerea cheltuielilor guvernamentale și că doar în Germania acest stimul va da o mână de ajutor și companiilor. În plus, măsurile repetate de izolare a populației pot zădărnici aceste încercări de a reface economia și pot duce la o criză a insolvenței, context în care ajutoarele financiare nu vor face decât să transforme mii de companii în „zombie” – companii care nu mai pot produce niciun profit și care trăiesc perfuzate, doar pentru a-și acoperi cheltuielile.
Ca și în cazul eșecului campaniei de vaccinare, Lacalle arată că vinovată de problemele economice foste și actuale este birocrația excesivă.
Să ne îndreptăm acum atenția asupra statutului de „pitic politic” al UE, despre care vorbea fostul premier belgian Eyskens. Ei bine, UE nu a reușit să se ridice în ultimele decenii, iar acum îi este subminat până și statutul de pitic politic. Așa-zisa ”soft power” în care s-a specializat UE contează doar dacă este dublată de o putere hard, pe care Bruxellesul nu o are. Regimul de la Beijing a remarcat acest lucru și a decis să acționeze mult mai dur decât o face Rusia în disputele cu Bruxellesul. În momentul în care, pentru prima data după 1989, Europa a decis să impună sancțiuni Chinei, împotriva a patru oficiali și a unei instituții chineze, Beijingul a ripostat expulzând zece diplomați europeni și sancționând patru instituții europene. În plus, atunci când a fost convocat pentru a da explicații pentru asta la Ministerul francez de Externe, ambasadorul chinez la Paris a spus că agenda sa este prea plină. În schimb, ambasadorul UE la Beijing s-a prezentat la o convocare la Ministerul de Externe chinez, aproape de miezul nopții.
În plus, cotidianul chinez Global Times l-a umilit pe „piticul politic” spunând că UE ”caută să-și sublinieze existența politică făcând apel la sancțiuni legate de «drepturile omului» împotriva Chinei și Rusiei, pentru că Europa consideră că drepturile omului sunt o armă. Motivul pentru care Bruxellesul face asta este că UE nu are puterea financiara și militară a Washingtonului”. Adică UE este o „râmă militară”.
Liderii campaniei de vaccinare sunt Israel, Marea Britanie, Chile, SUA, Serbia. UE se află la mare distanță. Campania de vaccinare a demonstrat că statul națiune se poate descurca mai repede și mai bine decât o entitate supranațională, birocratică și opacă.
Asta nu înseamnă sfârșitul UE, la fel cum nici criza economică nu înseamnă sfârșitul UE. Amintitul Daniel Lacalle consideră că zona euro are un potențial uriaș și ar putea deveni lider la atragerea investițiilor, însă pentru asta ar fi necesare reducerea birocrației și reducerea taxelor.
Revista britanică The Spectator propune un scenariu pentru evoluția UE post-pandemie. UE poate învăța ceva din criza vaccinurilor și din criza economică ce va veni: ”Liderii europeni ar putea începe să-și dea seama că centralizarea cât mai puternică – preluarea prerogativelor statelor națiune și transferarea lor la Bruxelles și Strasbourg – nu este răspunsul cel mai bun. Statul națiune este pe cale să se reafirme în întreaga Europă”.
Viteza diferită cu care statele UE vor ieși din restricțiile pandemiei și necesitățile diferite ale fiecărui stat membru UE în următorii cinci ani ar putea face ca federalismul să devină mai puțin atractiv. Există posibilitatea ca justiția germană să împiedice Bruxellesul să coordoneze modul în care vor fi cheltuite cele 750 de miliarde de euro pentru refacerea economiei. (Sesizată de partidul Alternativa pentru Germania, Curtea Constituțională a Germaniei a blocat ratificarea noului cadru financiar, cu cei 750 de miliarde pentru relansarea economică a UE. Motivul ține de mutualizarea datoriilor statelor membre, care încalcă Tratatul UE. Verdictul este așteptat în următoarele săptămâni. Indiferent de decizia Curții, relansarea a pornit deja cu întârziere).
”Reducerea atractivității soluției federale, nu va însemna însă spargerea Uniunii Europene, pentru că piața unică este extrem de importantă, pentru că banii pe care îi primesc statele eurosceptice din Europa de Est sunt la fel de importanți. Se va renunța doar la federalism, iar asta ar aduce UE mai aproape de conceptul de la origini, de zona de liber schimb. Iar odată ce Bruxellesul va renunța la tentativele de preluare a prerogativelor statelor națiune, UE ar putea deveni din nou atractivă pentru Marea Britanie. Cei care au optat pentru Brexit vor spune că, odată ieșită din UE, Marea Britanie nu se va mai întoarce. Însa o Uniune Europeană mai puțin restrictivă cu statele națiune ar putea schimba dramatic această ecuație”, scrie The Spectator.
UE nu este o federatie !UE este Germania si COLONIILE EI. Bruxelles Este colonizarea Europei de carte Belgique.
In principal cu toata oferta de fonduri europene sau date de stat banii nu ajung. Si cand ajung conditiile de atins, aproape imposibil, pentru omul de rand si de multe ori fac sa renunte, se descurca cum poate sau inchide.
UE nu a incearcat sa-si reduca dependenta externa de China, SUA, Rusia sau oricine. S-a bazat din totdeauna pe un sistem global de productie imprastiat pe tot globul, a fost proiectata sa functioneze dupa in nevoile unor mari corporatii. Si cand apare o criza medicala, tensiuni militare, nu mai poate produce sau asteapta mult si bine. La fel si Romania in loc sa produca ce are nevoie intern, importa produse alimentare altii au cumparat terenurile agricole si produc ce vor ei dupa interesele lor financiare si profit.
Natural ar fi sa produci local, cat mai aproape de consumatori nu cat mai departe cum se practica, sa depinzi de tarile din jur nu tarile de pe alt continent din alta emisfera, global.
securicii chinei lovesc iar….chinezii nu vor fi linistiti decat cand vor fi asezati definitiv in matca lor.
Aveti perfecta dreptate! Acum ma felicit din nou cand prin ’93-’94,cred, unei gasti de lingatori de clante pe la usile Europei, de la mine din fabrica, care intrasera in transa cu „intrarea in Europa” le-am spus ca mai bine am intra in China decat in Europa. Gasca „intelectualilor” a ras de mine ca de cel mai mare idiot.
Am intuit de atunci evolutia Chinei dandu-i, si un timp de asteptare prin 2020 cand va deveni prima putere a lumii. Mai e putin si se va implini. Iar tara asta condusa de idioti, lichele si tradatori a mai pierdut un tren din foarte multele trenuri care au trecut pe aici. Ling in continuare cu….le vesticilor de aici si pana la Pacific.
Până în 1989 eram cea mai apreciată țară europeană de către decidenții chinezi. A venit mimetismul(maimuțăreala) politrucilor noștri pe lângă dosurile/pardon cozile birocrației Bruxelleze(denumită și ”CIMITIRUL ELEFANȚILOR” în propriile lor țări) și poziția noastră a fost pierdută. Imediat locul a fost ocupat de Ungaria! De 155 de ani, de la 11 febr 1866, ROMÂNIA NU MAI ARE POLITICĂ EXTERNĂ NAȚIONALĂ: SUCCESELE AU FOST URMARE DOAR A faptului că Maica Domnului poartă de grijă ”GRĂDINII SALE” și a JERTFELOR ARMATEI ROMÂNE! Să nu uităm: SF Părinții papa Ioan Paul al II-lea și Francisc I au susținut că România este GRĂDINA MAICII DOMNULUI. Dar NU AU FĂCUT NICO REFERIRE LA LOCUITORII GRĂDINII. Cu MARELE SCHIOR &CO (alde Barna/Bulsai/Năsui/Cioloș/ Câțu/Ciolacu/Orban ș.m.a) nici nu aveau la cine să se refere!
„Un camion cu un container maritim « Evergreen » a blocat autostrada Changchun-Shenzhen la Nanjing, in China, doar la citeva zile dupa ce nava societatii „Evergreen” a blocat canalul de Suez in Egipt” !! (sursa : Weibo) … Coincidenta ? …. Unul din aspectele razboiului comercial (si poate nu numai …) dintre USA si China la care se pare ca vom asista, din ce in ce mai acut ? … Asta stiind ca „Ever Given”, nava care a blocat Canalul Suez, circula pe ruta Ningbo (China), deci probabil cu cvasitotalitatea marfurilor de origine chineza, si Rotterdam (Olanda, deci UE) …
@Anonim:distrugerea va fi reciproca, adevarat!
@Gogu Politologu: Cu stergerea de pe fata lumii, este valabil si invers, adica SUA pot face acelasi lucru cu Rusia, singura care are un arsenal nuclear comparabil ca marime cu al SUA.
@Gogu Politologu
Analiza perfecta !
Ceea ce am mentionat eu anterior cu privire la un posibil Parteneriat economic cu China poate parea o gluma de prost gust atat timp cat la carma tarii rezista „sandramaua” pe care o vedem ….Trebuie alti oameni, alta gandire, o analiza si o evaluare corecta a ceea ce s-a intamplat in ultimii 30 de ani. Numai sa fim in stare ….as adauga alaturi de un posibil Parteneriat cu China, relatii bilaterale economice cu toti vecinii in masura in care se poate…
@Lucidul : foarte buna postarea ta !Fostele puteri coloniale majore SUA,UK si Franta ataca permanent China pentru ca sunt depasite ideologic de o putere economica cu mai multi miliardari decat SUA ,cu mai multi milionari decat SUA,UK si Franta si cu o clasa medie de cce 350 milioane de chinezi,mai mare decat populatia SUA!
Nu au ce model socio-politic opune dezvoltarii Chinei si stai sa vezi”China nu e o supra putere”ca nu isi poate proiecta forta militara ca altadata SUA,UK si Franta
Abia acum realizeaza ca demagogia democratiei si-a atins limita si ca China le pune in fata SUA ,UK si Franta o oglinda imensa „priviti-va”!
Singura tara europeana care rezista economic Chinei (fara sa o concureze) ,este Germania care are o economie ultra performanata si nu cheltuie aiurea cu inarmarea !
Viitorul este al confruntarii UE contra Rusia +China,al SUA contra Rusia +China dar doar economic; militar, Rusia si China pot sterge de pe suprafata pamantului orice alta supraputere tip UK,SUA sau Franta
UE a fost creata si extisa, zic ei, sa favorizeze schimburile economice, stiintifie, cultural, investitii etc
Tot ce s-a concretizat. industrie romaneasca buna sau proasta pusa la pamant. Anticoruptie cat cuprinde, acuzatii de coruptie de la Bruxelles, Departamentul de Stat al SUA. Drula este energic cand vine vorba de romani. Isi flxeaza muschii cu liderul de sindicat de la metrou sau o companie romaneasca. Dar i se taie smecheria cand vine vorba de mari corporatii straine.
Drula se blegeste cand vine vorba de grei ca Bechtel, nu li se mai scoala anticoruptia sa dea buzna si pe la multinationale.
Romanii sunt corupti, multinationalele niciodata corupte. Chinezul e rau, americanii, francezii, germanii, austriecii, olandezi buni, ca nu-i va verifica nimeni in vecii vecilor.
UE exporta in ROmania si importa in tarile lor forta de munca ieftina. „Next Generation EU” si cand e somaj ridicat in vest urla dupa forta de munca prin est, desi e pandemie la sparanghel e liber.
Nu pot intelege de ce de 30 de ani nu vedem ca R. China este puterea economica nr. 1 a lumii. Nu vedem sau nu vrem sa vedem…SUA tremura de frica Chinei, UE este in buzunarul Chinei si nu mai vorbesc de alte zone ale lumii…
Solutia pentru Romania in al 99 -lea ceas… un Parteneriat cu China cu urmatoarele obiective:
– mentinerea Romaniei in NATO (la ora actuala NATO e o gluma a istoriei…)
– mentinerea Romaniei in UE (pe principii de avantaj reciproc, evident, daca aceasta adunatura mai rezista…)
– retehnologizarea industriei si finantarea acesteia cu ajutorul Chinei (in sectoarele ce mai pot fi reluate, 49% actiuni China, profit fifty/fifty etc etc etc)
Hai sa spunem adevarul.
Europa este o cocina globalista inventata de ebbrei , un imperiu al lor, controlat de ei.
Circulatia libera , ereau incomodati ca locuiau in mai multe tari si nu puteu sa se adune cand vor si unde vor.
De cand suveranitatea nu mai apartine poporului roman? eu nu imi amintesc ca tanti hitler merkel sa fie intr-o federatie ioropeana. CAND AM ADERAT LA M U E AM ADERAT PENTRU INTERESE ECONOMICE, PRIN CARE ROMANIA A ACCEPTAT IMBECIL SA DISTRUGA PRODUCTIA SI INDUSTRIA AUTOHTONE PENTRU A IMPORTA MIZERIILE DIN PLASTIC SI OTRAVURILE IOROPEI „OCCIDENTALE”! IAR ACUM FAS C ISTA ASTA SE CREDE INTR-O FEDERATIE? ROMANIA NU ESTE TERITORIU FEDERALIZAT, PRIN URMARE PROCESELE TALE TIP CHINA TI SE VOR SPARGE IN CAPATZANA IMPERIALISTA PAS-CU-PAS ! ROMANIA TREZESTE-TE !!