Un politician susține că OUG privind pensiile speciale ar fi fost premeditată

Modificarea Legii pensiilor speciale pentru poliţişti, militari şi ofiţerii din serviciile secrete pare o măsură premeditată, cu dedicaţie pentru un grup de oameni, a declarat, într-un interviu acordat News.ro, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, Eugen Teodorovici, care suspectează că cineva a premeditat crearea unui vid legislativ în favoarea unui grup de oameni, care să se poată pensiona şi reangaja ulterior.

Guvernul a redactat un proiect de OUG care va modifica Legea pensiilor speciale pentru poliţişti, militari şi ofiţerii din serviciile secrete.
”Este foarte curios. Eu cred că cineva a ştiut de la început şi a premeditat o astfel de situaţie. Eu am vorbit cu şeful de sindicat, Dumitru Coarnă, care mi-a spus acum câteva săptămâni că dacă legislaţia nu se va schimba în această zonă, va duce la un astfel de efect: plecări masive la vârste premature, şi nimeni nu l-a ascultat”, a spus Teodorovici, pentru News.ro.

„Dacă el poate dovedi că i-a prezentat acest punct de vedere doamnei ministru de Interne, Carmen Dan, atunci ea trebuie să îşi asume situaţia. Pentru că înseamnă că a fost lăsat un vid legislativ pentru un grup de oameni, pentru ca ei să se poată pensiona şi după aceea să se reangajeze”, a adăugat senatorul.
El suspectează o acţiune premeditată, în favoarea unui grup de persoane, şi consideră că cei responsabili ar trebui traşi la răspunede pentru costurile bugetare provocate.

”Mie îmi pare o acţiune cu premeditare. Cei care nu au acţionat trebuie traşi la răspundere. Pe noi ca buget ne costă”, a mai spus Teodorovici.

Guvernul a discutat, în şedinţa de vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care vor fi schimbate modul de calcul al pensiilor speciale, precum şi procedura de actualizare a acestora, singura categorie care nu este vizată de acest act normativ fiind cea a magistraţilor.

Proiectul trebuia să intre joi în atenţia Executivului, însă şedinţa a fost amânată cu o zi pentru că proiectul nu avea toate avizele necesare pentru adoptare.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul.

Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Potrivit acestui proiect, valoarea pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor sau salariilor lunare nete corespunzătoare sumelor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Proiectul elimină şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.