Un posibil ambasador al respectului

Doamna Jenny Paulson, americancă de origine română, va reprezenta ca ambasador SUA în România. Președintele Donald Trump nu dovedește doar curaj în această nominalizare, ci și bun-simț, indiferent de substratul relațiilor personale. Doamna Paulson ar fi putut să-și realizeze multe alte aspirații politice sub actuala președinție. Relațiile economice ale SUA cu România sunt mult sub cele sistemice de cooperare în domeniul militar și al securității globale, fapt nu tocmai fericit pentru două țări democratice. Handicapul României măcinate de o clasă politică lipsită de profesionalism și anvergură în susținerea proiectelor publice ar putea primi o asistență diferită de cea din trecut. Societatea poate avea o altă raportare față de reprezentantul oficial a SUA în România, fapt deloc de neglijat. Nu este exclusă nici ipoteza ca însuși noul titular al ambasadei americane să ia în calcul o asemenea strategie, cu adevărat utilă recuperării unor decenii pierdute în relațiile economice durabile. Nici comunitatea românească din SUA, nici spectaculoasele afilieri profesionale ale românilor nu au schimbat realitatea bilaterală. Vizele, balanța comercială, mediocritatea raporturilor politice, toate s-au aflat în dependența unor manipulări ale lipsei de perspectivă generată de politica noastră externă limitată la propria-i schemă birocratică de funcționare.

Deschiderea SUA față de România are nevoie de o deblocare a interesului nostru național în totalitate. În amintirea emigranților români de-a lungul a două secole și a celor care au contribuit la gloria științei și a visului american, noul ambasador poate pune capăt formalismului și autoritarismului care au fost masca unor contexte nefericite. Ceea ce politicienii nu au fost în stare să pună în mișcare poate să-i reușească celui care se poate dovedi interesat de o schimbare majoră, chiar dacă într-un context controversat. Acest moment a venit, iar omul de pe scenă este cum nu se poate mai potrivit pentru o asemenea posibilă schimbare a situației. Relațiile cu SUA au avut momente de vârf urmate de multe paradoxuri, situație care trebuie ameliorată prin efort semnificativ de ambele părți. Istoria potrivnică de aici s-a pulverizat într-o altă albie a timpului. Parteneriatul cu SUA trebuie scos din derizoriul context al unui ocupant, cel care i-ar fi înlocuit pe sovietici. Cu toate că România nu s-a despărțit încă de formule totalitare, care supraviețuiesc inerțial, situațiile grave din domeniul legislativ, al comportamentului public și al reformei instituționale sunt surclasate de mult prea multe teme false. Drept urmare, relațiile economice nu sunt deficitare doar cu SUA, ci și cu Rusia, China, Japonia.

Foștii ambasadori americani în România au avut misiunea de a lucra doar la o interfață, care acum funcționează, însă relațiile curente între cele două state sunt anemice, situație care amenință chiar stabilitatea în zonă. Imaginea Americii în România nu mai poate fi una propagandistică, așa cum se întâmplă acum.

Foști ambasadori ai SUA s-au dovedit lamentabili, simpli parteneri ai corupției locale de la vârful politicii și nu numai. Toate proiectele economice americane din ultimii 20 de ani, perfectate cu statul, nu au fost doar un eșec uriaș pentru români, unele s-au situat în sfera escrocheriilor absolut discreditante pentru ambii giranți. Viitoarele investiții nu se pot derula decât într-un mediu corect și sub o cooperare politică onestă, cu o altă încredere și eficiență.

Faptul că un american de origine română vine în România să-și reprezinte țara și președintele pare o speranță pentru așteptările legitime ale românilor. Criza din Turcia, care în condiții antidemocratice se poate acutiza dramatic, transferă spre România capitaluri economice și logistică de toate tipurile. Sunt toate indiciile că noul ambasador al SUA are șanse mari să deblocheze o istorie încă nedreaptă, având un mandat cu adevărat spectaculos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1333 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.