Un tun de proporţii pregătit de 37 de senatori

O nouă propunere legislativă făcută pentru uz propriu. Lista susţinătorilor. Vrea să devină diplomat, dar faultează grosolan limba română.

Vor să devină de drept, funcţionari publici

Un grup de 37 de senatori a înregistrat pe 2 martie, la Senat, o iniţiativă legislativă prin care se aduc o serie de modificări Legii 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici. Cine crede că modificările propuse au scopul de a îmbunătăţii activitatea funcţionarilor publici, de a diminua birocraţia sau de crea facilităţi petenţilor (cetăţenilor) care interacţionează cu funcţionarii publici, se înşeală amarnic. Nimic din toate acestea. Cei 37 de senatori propun noi şi mari avantaje pentru ei. Concret, cei 37 propun ca parlamentarii cu studii superioare şi care au cel puţin un mandat integral, să devină, fără să susţină vreun concurs sau vreun examen, funcţionari publici. Evident este vorba de cei care nu mai prind un mandat de senator şi deputat.

Numai că grupul de 37 de senatori, nu se mulţumeşte doar cu avantajul obţinerii automat a calităţii de funcţionar public. Nu este chiar de rangul lor. De aceea, unul din articolele modificate sună astfel: “Intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici se poate face prin concurs naţional sau de drept, pentru parlamentarii care au exercitat cel putin un mandat de parlamentar intreg. Deci, cei în cauză vizează funcţii de: secretar general al Guvernului; secretar general adjunct al Guvernului;

secretar general din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale; secretar general adjunct din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale; prefect; subprefect; inspector guvernamental.

Cine sunt susţinătorii legii

ALDE – 1 senator: Anghel Cristiana-Irina

PSD – 20 de senatori: Bădălău Niculae, Butnaru Florinel, Cadăr Leonard, Chiriac Viorel, Coca Laurenţiu, Constantinescu Florin, Deneş Ioan, Dumitrescu Florinel, Duruţ Aurel, Federovici Doina, Fifor Mihai, Filip Petru, Frătean Petru, Ilieşiu Sorin, Lazăr Constantin, Mocanu Victor, Marin Nicolae, Pop Liviu, Tămagă Constantin, Teodorovici Orlando

UNPR – 12 senatori: Bujor Dumitru, Bumbu Octavian, Burlea Marin, Cristache Iulian, Iliescu Lucian, Iovescu Ioan, Isăilă Ovidiu, Mihăilescu Petru-Şerban, Năstase Ilie, Vasiliev Marian, Rogojan Ciprian, Vochiţoiu Haralambie,

PNL – 3 senatori: Neagu Nicolae, Grigoraş Viorel, Mihai Cristian,

PSRo – 1 senator: Ioniţă Dan Aurel

Cine sunt autorii:

De regulă, primul sau şi următorii doi parlamentari care apar pe lista de semnături anexată expunerii de motive, sunt autorii efectivi ai iniţiativei legislative. Primele 3 nume de pe listă, sunt: Florinel Butnaru, Mihai Fifor şi Liviu Pop, toţi din PSD. Primul, Florinel Butnaru este un ilustru anonim. A intrat în Senat pe listele PPDD, iar în 2013 a sărit în barca PSD. Singura “ştire” care a produs-o: a propus ca descinderile mascaţilor să nu se mai desfăşoare dimineaţa; Mihai Fifor a fost scos şi el din anonimat de Victor Ponta, care l-a propus minitru la transporturi, dar preşedintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea. Fifor este, în compensaţie, lideril senatorilor PSD. Liviu Pop este cel mai cunoscut dintre cei trei, dar notorietatea a avut-o ca lider sindical şi ca invitat cvasipermaanent la Antena 3 şi România TV. Realizări ca ministru delegat, nu cunoaştem.

Ai colaborat cu Securitatea, ai liber la funcţiile speciale

CNSAS ar trebui să analizeze mai bine trecutul celor 37 de senatori semnatari şi susţinători ai iniţiativei legislative. Tare credem că s-ar putea să apară ceva „surprize”. De ce solicităm CNSAS să-i reverifice pe cei 37? Pentru simplul motiv că în modificarea pe care ei vor să o aducă statutului funcţionarilor publici, propun abograrea unui aliniat care INTERZICE recrutarea unui funcţionar public în situaţia în care a desfăşurat activitate de poliţie politică, astfel cum este definită prin lege. Deci, este clar că există un interes la unul sau la mai mulţi dintre semnatari. Altfel, abrogarea nu ar avea vreun rost.

Funcţionar public, dar nu oricum

Cei 37 vor să devină automat funcţionari publici şi înalţi funcţionari publici, dar nu oricum. Ei nu vor să fie chiar la cheremul oricărui şef şi să muncească pe rupte. Dar, în acelaşi timp, vor contact direct cu petenţii. Pentru că se ştie, petenţii mai vin cu o atenţie, o “măslină”… Drept urmare, abrogă art. 48 din statut, care prevede:

(1) Funcţionarii publici au obligaţia de a rezolva, în termenele stabilite de către superiorii ierarhici, lucrările repartizate.

(2) Funcţionarilor publici le este interzis să primească direct cereri a căror rezolvare intră în competenţa lor sau să discute direct cu petenţii, cu excepţia celor cărora le sunt stabilite asemenea atribuţii, precum şi să intervină pentru soluţionarea acestor cereri.

Şi pentru ca ştiu ei ce ştiu, cei 37 mai propun şi abrogarea următorei restricţii în recrutarea unui funcţionar public: nu a fost destituită dintr-o funcţie publică sau nu i-a încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani.

Faultează limba română, dar se vrea ambasador

Haralambie Voichiţoiu, liderul senatorilor UNPR (intrat în Senat sub culorile PPDD), unul dintre semnatarii iniţiativei legislative a declarat la Digi24 TV de ce susţine modificările aduse statului funcţionarilor publici. “Deci atenţie, eu parlamentar, facultăţi, doctorate, Institutul de Diplomaţie Român absolvit, retineţi, eu acum, dacă nu trece legea asta, eu nu pot fi ambasador. Ceea ce sunt foarte supărat pe treaba asta. Şi-au creat o castă acolo unde nu poate să mai intre nimeni. Deci eu, la legea asta, asta am avut pretenţia: să deschideţi uşile şi altora, nu numai neamurilor voastre cum era la notari. Nu se poate aşa ceva, din tată în fiu, că nu e monarhie!”. Atragem atenţia că am redat declaraţia lui Haralambie Voichiţoiu exact cum a fost ea dată la Digi 24 TV. Nu am schimbat o literă, dar trebuie să facem o serie de precizări: HV nu a absolvit Institutul Diplomatic Român (aceasta este denumirea corectă), ci doar un curs de perfecţionare “Politică externă şi diplomaţie”; “facultăţi” este una singură: Facultatea de Mine, Universitatea Petrosani, iar “doctorate” sunt de fapt câteva masterate. Cel puţin aşa reiese din fişa biografică a lui HV de pe site-ul Senatului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.