Un veteran american din Războiul Coreei, încarcerat de trei săptămâni în Coreea de Nord

Un american în vârstă de 85 de ani, veteran al Războiului din Coreea, care efectua o vizită organizată în Coreea de Nord, este deţinut de trei săptămâni în această ţară, potrivit rudelor sale, care au alertat postul CNN miercuri, transmite AFP, citată de MEDIAFAX.

„Nu am primit nicio explicaţie cu privire la motivele detenţiei, începând de la 26 octombrie, a lui Merril Newman, care locuieşte în California”, a declarat fiul său, Jeff Newman, pentru CNN.

„Cooperăm cu Departamentul de Stat din ziua în care urma să revină în Statele Unite. Acest lucru a pus în mişcare maşinăria diplomatică, dar nu ştim mai multe”, a adăugat el.

„Este o neînţelegere. Tatăl meu este un veteran (al Războiului din Coreea). El voia să vadă ţara şi cultura, de care se interesează de ani de zile”, a adăugat Jeff Newman.

Fostul combatant, care a vizitat deja Coreea de Sud, anterior, şi-a „pregătit periplul cu un agent de voiaj care i-a fost recomandat şi care este agreat de către autorităţile nord-coreene. Avea toate vizele necesare”, a insistat Newman, care a prezentat călătoria tatălui său drept „visul unui veteran”.

Departamentul de Stat a declarat că este la curent cu faptul că un cetăţean american este deţinut în Coreea de Nord, dar a refuzat să comenteze probleme private.

Autorităţile nord-coreene deţin deja alt cetăţean american, Kenneth Bae, în vârstă de 45 de ani, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho.

Kenneth Bae, un evanghelist, a fost arestat în noiembrie 2012 şi condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru introducerea frauduloasă în ţară a unor materiale vizând să destabilizeze regimul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.