Un vis care devine tot mai puțin realizabil de către România

România va afla în luna noiembrie dacă va găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), organism ce va fi relocat de la Londra, în urma Brexitului. Conform unui document citat de publicația Politico, decizia UE de relocare a Agenției Bancare Europene și Agenției Europene a Medicamentelor, a fost amânată pentru noiembrie pentru a da liderilor europeni timp să discute sensibila problemă.

Decizia finală va fi luată prin vot “în marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie”, potrivit ultimei versiuni a criteriilor de relocare ce a circulat printre oficialii de la summit-ul de la Bruxelles, criterii sprijinite de liderii Uniunii. Conform criteriilor avansate în urmă cu o lună, nicio țară nu va putea să găzduiască ambele agenţii, iar oraşele vor trebui să aibă capacitate hotelieră pentru o medie de 30.000 de vizitatori pe an în cazul agenţiei medicamentului şi pentru 9.000 de persoane în cazul reglementatorului bancar. Noul oraş gazdă va trebui să aibă şcoli internaţionale adecvate pentru copiii angajaţilor străini şi spaţiu pentru arhiva agenţiei medicamentului, care totalizează 34.000 de cutii cu documente. Criteriile transmise includ şi o referire la un principiu stabilit în 2003 privind luarea în considerare a noilor state membre pentru agenţiile noi înfiinţate, dar documentul precizează că găsirea unei noi gazde pentru cele două înseamnă o relocare, nu o înfiinţare de agenţii. Acestea au fost criteriile stabilite în luna mai. Însă șeful Comisiei Europene, Jean Cluade Juncker şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, au modificat procesul de luare a deciziei astfel încât ţările cu o infrastructură bună – o clădire potrivită, o agenţie naţională a medicamentului care funcţionează bine şi un aeroport bun – au mai multe şanse. În felul acesta statele din zona Balcanilor sau a Europei de Est au șanse din ce în ce mai mici pentru a fi selectate.

Peste 20 de ţări sunt în competiţia pentru una sau cealaltă agenție, iar Franţa şi Germania candidează pentru ambele. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârşitul lunii aprilie, că Guvernul trebuie să-şi facă mai bine „temele” în ceea ce priveşte găzduirea Agenţiei Europene a Medicamentului. „Statele interesate trebuie să vină cu oferte foarte concrete şi aici cred că mai avem de lucru, Guvernul trebuie să-şi facă temele mai bine şi eu evaluez că până la sfârşitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agenţiilor. Aştept de la Guvern să-şi facă temele, să propună un sediu, să propună condiţii financiare, tot ce trebuie pentru a fi o ţară atractivă pentru agenţie”, a spus Iohannis la Bruxelles. Guvernul a alocat recent o sumă de 30.000 de euro bugetul Ministerului Sănătății, pe anul 2017, pentru elaborarea de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a unei strategii de promovare a candidaturii României pentru relocarea la București a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). Astfel, Executivul a adoptat un Memorandum privind reconfirmarea candidaturii României pentru relocarea EMA de la Londra.

Strategia de promovare include editarea dosarului de candidatură, crearea de broșuri de prezentare, crearea unui site web și a unui material video de prezentare. Secretariatul General al Guvernului a fost mandatat să demareze, în regim de urgență, procedura de selecție a clădirii pentru găzduirea EMA și să încheie un acord de principiu cu dezvoltatorul pentru rezervarea clădirii până la finalizarea procesului de selecție a orașului gazdă al agenției. Ministerul Sănătății în colaborare cu Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale trebuie să finalizeze dosarul de candidatură nu mai târziu de 15 iulie 2017. Guvernul a adoptat în luna martie un prim memorandum privind prezentarea de către România a candidaturii pentru relocarea la București a EMA. Ulterior prezentării candidaturii României, președintele Comisiei Europene și cel al Consiliului European au transmis în atenția Consiliului UE, la 24 mai, propunerea referitoare la procedura de luare a unei decizii. Propunerea prevede și necesitatea reconfirmării de către statele membre a candidaturii pentru relocare, precum și depunerea dosarelor de candidatură până pe 31 iulie 2017.

Documentul enunță și criteriile specifice în baza cărora ar urma să fie formulată decizia de relocare și reperele de calendar. Conform Executivului român, țara noastră deține o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală, iar, din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene. De asemenea, în București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice (Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeș. Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate. Bucureștiul va avea însă concurență serioasă. EMA a dezvăluit că reprezentanţii guvernelor şi sau ai unor oraşe din mai multe țări, precum Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia, şi-au exprimat interesul pentru a găzdui agenţia.

Bruxelles-ul va lua în calcul viitoarea gazdă a EMA mai multe aspecte la care Bucureștiul lasă de dorit: infrastructura de transport, spațiile de cazare, oportunitățile de angajare, accesul la sănătate. Momentan, Bucureștiul nu are legături directe aeriene cu multe din capitalele Europei, precum Ljubljana, Tallinn, Vilnius, La Valletta (doar low cost), Helsinki, Luxembourg. De asemenea, legăturile cu Aeroportul Otopeni se rezumă doar la două linii express, 780 și 783. Metroul spre aeroport se află încă la faza de studii și vorbe. Capitala României primește anual în jur de 1,5 milioane de turiști (incluzând aici și oameni de afaceri sau persoane venite în interes de serviciu) iar capacitatea de cazare este undeva la peste 20.000 de locuri. Mutarea EMA de la Londra presupune relocarea a 900 de angajați și a familiilor acestora. Acestora le trebuie alocate locuințe, acces la școli internaționale pentru copii și la servicii medicale de calitate. Agenţia Europeană a Medicamentului supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. Cu aproape 900 de angajaţi, un buget de 322 milioane de euro pe an şi totodată capabilă să strângă anual 36.000 de experţi la reuniunile sale, Agenţia Europeană a Medicamentului este cea mai mare instituţie UE găzduită în prezent de Marea Britanie şi o ţintă atractivă pentru mai multe oraşe de pe continent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4575 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.