Una caldă. Restul mai vedem!

Programul Noua Casă va continua și în acest an, a anunțat vineri ministrul Finanțelor Adrian Câciu, care a precizat că a semnat documentele necesare.

„Astăzi am semnat continuarea programului. Alocarea se va menține în prima faza la nivelul de anul trecut”, a spus Câciu într-o conferință de presă.

Ministrul a precizat că suma alocată poate fi suplimentată.

Pentru anul 2022, plafonul alocat programului Noua Casa, conform FNGCIMM este în valoare de 2 miliarde lei.

Programul Prima Casă a devenit Noua Casă din 2020. Programul care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziția unei locuințe prin contractarea de credite garantate de stat.

Adrian Câciu a mai afirmat, vineri, că statul şi-a asumat, prin PNRR, o reformă care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Câciu susţine că nu este adeptul introducerii de noi taxe, ci avansează ideea ”ajustării” regimului fiscal în unele zone ale economiei, în special pe zona ”informală” a acesteia. În plus, a vorbit de ideea reducerii taxelor pe muncă, despre care spune că are reclamaţii din mai multe zone că sunt foarte mari.

”Statul român şi-a asigurat prin PNRR o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil că până acum în spaţiul public nu a fost auzit sau prezentat”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Adrian Câciu.

”Eu nu o să comentez declaraţii politice ale unora, cel puţin unii, nu toţi – pentru că la PNRR nu au lucrat foarte multe persoane, dar măcar unii au lucrat – care au scris în PNRR şi aveţi la dispoziţie negru pe alb ce s-a scris în PNRR ca reformă fiscală. Sunt unele elemente care vin din mediul economic, ca solicitări. Le vom lua în analiză. Nu sunt adeptul taxelor noi, dacă mă întrebaţi. Eu consider în continuare – şi poate pe unii îi deranjez, poate pe alţii îi surprind – că regimul fiscal din România aşezat şi ajustat cu zona de economie informală, care este, din punctul meu de vedere, prea relaxat privită, sau a fost  prea relaxat privită, poate produce venituri la bugetul general consolidat care să producă, la rândul lor, excedent. Dar orice ajustare de genul acesta trebuie făcută la solicitarea şi a mediului de afaceri şi în directă proporţionalitate cu interesul statal şi socio-economic. Nu trebuie să afecteze alte sectoare, nu trebuie să afecteze cetăţeanul, trebuie să încurajeze cetăţeanul să aibă productivitate”, a adăugat Adrian Câciu, răspunzând unor întrebări.

Acesta avansează ideea realizării unei analize privind taxarea muncii în România, în contextul în care există multe reclamaţii privind valoarea ridicată a taxelor pe muncă.
”Apropo de regimul fiscal, cred că suntem toţi de acord că ar trebui să avem o analiză pe impozitarea muncii, pentru că mi se pare, şi nu numai mie, toţi ne spun că impozitarea muncii este foarte ridicată. De ce trebuie să ne menţinem în acest mecanism în care avem o impozitare a muncii ridicată? Rămâne să primim şi răspunsuri, dar vrem să găsim şi soluţii. Pe de altă parte, eu cred că o corelare mai corectă între regimul comercial şi regimul fiscal ar conduce de drept la neluarea unor măsuri suplimentare de taxare”, a adăugat Adrian Câciu.
Acesta a anunţat că, de la 1 martie, în cadrul unui Comitet consultativ din care vor face parte reprezentanţi ai mediului economic, sindicatelor, instituţiilor financiare naţional, consultaţi fiscali evaluatori, contabili oficiali ai pieţei de capital vor discuta despre măsuri care trebuie luate în cadrul unui pact fiscal.
”Va fi un spectru larg de acţiune pe această discuţie şi scopul este ca întâi să ne fixăm în cadrul unui pact fiscal ce vrem de la România. România trebuie să devină o ţară dezvoltată cu adevărat. România trebuia să iasă din economia statistică şi să intre în economia reală. Am spus-o de multe ori – şi asta se vede în crize – nu este important numărul de companii, cât este important capitalul şi valoarea acelor companii. Şi trebuie să ajutăm ca acele companii care acuma sunt numeric multe să devină capitalizate, să devină beneficiare de stimuli din partea statului sau a sistemului financiar bancar pentru economia România 2030 care va fi confruntată cu o competiţie istorică din perspectiva dezvoltării, mai ales în zona Uniunii Europene”, a concluzionat Adrian Câciu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Vom analiza si vom discuta cu toti factorii interesati. Si nu vom majora taxele si impozitele, decat acolo unde ne cere PNRR-ul. Adica peste tot!. Nu vor fi afectati decat locuitorii acestei tari, fiind excluse orice taxe pentru vecinii bulgari sau unguri. De moldoveni nu bag mana-n foc, mai ales ca s-au ales si cu cetatenia romana – unii!. Pe scurt, va fi bine si din ce in ce mai bine, iar poporul e fericit si linistit!. Asteptam valul urmator de molima, razboiul la fruntarii si cometa care loveste pamantul ( Doamne fereste de rachetele lui Putin!).

  2. ‘ ”Statul român şi-a asigurat prin PNRR o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil că până acum în spaţiul public nu a fost auzit sau prezentat”, vrem, nu vrem, cineva și-a asumat acest PNRR în față Uniunii: ‘ nu spui cine, persoană importantă ‘, deci, despre ce discutăm ?!

  3. Nu trebuie să vină rușii în țară!!..avem noi rușii noștri în guvern…!!

  4. Pe vremea cind citzu imprumuta in nestire , ciciu il intreba aici pe buna dreptate ce se face cu banii . Acum ciciu nu ne spune inca daca a descoperit ce s-a facut cu atita amar de euroi , ba mai mult il imita pas cu pas pe citz .

  5. “Romani fericiti” din ce in ce mai fericiti..
    Deja încep sa-si vadă viitorul..
    Dar,dacă asta s-a dorit,votat,asta vom avea:”Romania Normala”-scapă cine poate,trăiește cine poate,cum poate.
    Adunarea pinguinilor,in Piața Victoriei cu mâinile pline de facturi,tropăind de fericire/dreapta..
    Spor..

  6. Cand intrebi un politician daca se anunta noi taxe si impozite, si-ti raspunde ca in 2022 nu vor fi introduse alte taxe, e o confirmare ca din 2023 or sa fie. Brusc a inceput lumea sa descopere ce a negociat Catu in PNRR? cat a fost in „dezbatere pubica” am auzit doar vreo 2 voci sa spuna despre taxele pe proprietate si cam 0 urechi sa auda, ca lumea era ocupata cu vacantele. Taxe in crestere, mai baga niste impozite, mai modifica pe la pensii sau le plafoneaze, salariile cresc fara sa tina pasul cu inflatia, pretul energiei creste, pretul mancarii o sa explodeze probabil… „Rromania lucrului bine facut”

  7. Si-a asumat Cine ? Ghinea, Orban, Catu care au obtinut cat la % din voturile celor 30% din romanii care au fost la vot ? Ce naiba democratie e asta? De la Bruxeless s-a scumpit energia, de la Bruxelles trebuie sa creasca impozitele, directiva de la Bruxelles spune sa avem Certificat Verde ca ne tine de cald si foame ca altfel murim, deci pe astia din tara ii platim ca prostii degeaba ca „asa s-a hotarat” ! De imprumuturile care s-au facut si de 120 000 000 de doze nu suntem in stare sa intrebam !!! Ne reduce pana la 30% si aia e asa a vrut prostimea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.