Unde se angajează studenţii pe perioada vacanţei

Odată cu încheierea anului universitar şi a sesiunii de examene, studenţii aleg să îşi caute un loc de muncă pe timpul verii sau să facă practică în domeniul studiilor universitare pe care le urmează. Cei care nu pot profesa ca urmare a studiilor în curs acceptă posturile vacante oferite de angajatori, majoritatea fiind pe litoral sau în Bucureşti.

Cele mai cunoscute joburi destinate studenţilor în Bucureşti sunt cele de operator call-center, promoter, operator sondaje, secretariat, meditator sau traducător.

În staţiunile de pe litoral, hotelurile, terasele şi restaurantele oferă studenţilor sute de locuri vacante, fiind interesate atât de personal calificat, cât şi necalificat. Angajatorii caută ospătari, bucătari, ajutor de bucătari, pizzari, patiseri, recepţioneri, casieri în magazin, precum şi vânzători de îngheţată sau fornetti.

Studenţii care nu sunt interesaţi de joburile de vară pot alege să facă stagii de pregătire, deoarece nenumărate companii multinaţionale din România au deschis sesiuni de înscriere pentru un internship plătit studenţilor aflaţi în ani terminali sau celor care sunt deja absolvenţi. Internship-ul reprezintă o carte de vizită elocventă pentru studenţi, întrucât angajatorii apreciază eforturile celor care au acumulat şi puţină experienţă de muncă în timpul facultăţii.

Statul oferă beneficii companiilor care angajează elevi şi studenţi pe timpul verii

Angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/ 2002. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucrătoare în anul calendaristic respectiv.

Există şi varianta unui loc de muncă în străinătate, deoarece studenţii au posibilitatea să muncească legal în Americape perioada vacanţei de vară prin programul Work & Travel USA, un program de schimb cultural al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Acest program oferă studenţilor posibilitatea de a lucra înAmerica pe perioada vacanţei, având asigurată cazarea, un job plătit şi posibilitatea de a călători şi a vedea locuri admirate doar în filmele americane.

Costurile celor care participă pentru prima dată la acest program sunt de 650$, iar cei care au participat anterior plătesc doar 550$. Pe măsură ce primesc lunar salariu, costurile de înscriere sunt recuperate, iar studenţii se pot întoarce acasă şi cu bani de buzunar şi cu experienţa unui loc de muncă într-oţarăamericană.

Studenţii înscrişi în programul Work & Travel USA pot opta pentru locuri de muncă în staţiuni turistice, în domeniul hotelier sau în parcuri de distracţii. Posturile vacante sunt variate, cele mai des întâlnite fiind cele de ospătar, spălător de vase, cameristă, barman, recepţioner, cărăuş, ajutor pentru întreţinerea şi curăţarea unui hotel sau restaurant, casier, asistent de vânzări, ajutor în menţinerea curăţeniei parcurilor, vânzător, salvamar etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.