Ungaria își asigură resursa pentru reindustrializare

Grupul petrolier rus Lukoil va semna un contract în valoare de 10 miliarde dolari cu grupul ungar MOL privind furnizarea de petrol, a declarat directorul general de la Lukoil, Vagit Alekperov, potrivit Reuters.

Alekperov a precizat că acest contract prevede furnizarea a aproximativ patru milioane tone de petrol pe an în fiecare din următorii cinci ani. Separat, la Budapesta, Nikolai Tokarev, directorul Transneft, care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunţat că firma rusească a plătit în totalitate Ungariei despăgubiri pentru petrolul rusesc contaminat.

În aprilie, Rusia a oprit exporturile de petrol prin conducta Druzhba, după ce un producător rus a contaminat petrolul cu mari cantităţi de clorură organică. Această substanţă este utilizată pentru a creşte producţia de petrol, dar trebuie separată de ţiţei înainte de livrarea petrolului, deoarece poate deteriora echipamentele de rafinare. O cantitate estimată la cinci milioane de tone de petrol contaminat ar fi intrat în conducta Druzhba, ceea ce a obligat Rusia să oprească livrările de petrol spre clienţii din Belarus, Ucraina, Polonia, Germania şi mai multe ţări din Europa Centrală.

Recent, grupul MOL a anuntat că a demarat construcția unei fabrici de polioli (materie prima pentru productia de materiale plastice – n.red.) de peste 1,2 miliarde de euro în Ungaria, iar complexul este preconizat să fie pus în funcțiune în 2021 și va crea 200 de noi locuri de muncă în perioada de operare, fiind cel mai mare proiect de investitii din surse proprii din istoria MOL. „Acest proiect de investitii va face ca Grupul MOL sa fie unul dintre cei mai importanti actori din industria chimica a regiunii, MOL fiind singura companie din Europa Centrala si de Est care controleaza intregul lant valoric de la extractia titeiului pana la productia de poliol”, a spus Zsolt Hernadi, președinte și director MOL.

Fabrica va avea tehnologie de ultima generatie si va fi construita de compania germana Thyssenkrupp Industrial Solutions.

Cum mută vecinii

Este doar primul pas într-un proiect mai mare din chimie și petrochimie al ungurilor care presupune investiții de 4,5 miliarde de euro până în 2030 și care va face din țara vecină principala putere industrială a regiunii. Petrolul pentru proiect este, iată, asigurat deja, mai rămâne ca Ungaria să facă rost de gaz. Care ar putea să vină tot din Rusia, având în vedere relațiile bune pe care Vladimir Putin le are cu Viktor Orban, sau…din Marea Neagră, vecinii precizând, în repetate rânduri, căunt dipsuși să cumpere tot gazul care urmează să fie extras de la noi. Mai mult, au făcut presiuni până la Bruxelles și Washington ca decidenții români să facă cât mai prietenoase condițiile ca petroliștii care au concesiuni în Marea Neagră să poată începe cât mai repede extracția.

Grupul MOL controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproximativ 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în nouă ţări, din care 218 în România.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Cea mai importanta resursa este inteligenta , a natiunii si implicit a clasei politice ! O demonstreaza Hungaria , tara cu resurse naturale putine, insuficiente . Roania are resurse naturale mi mult decat este necesar , resurse luate de altii aproape gratuit pt ca este o tara cu o clasa politica de kkt ce nu poate oferi in fruntea bucatelor decat hoti prosti ! Gastile de gunoaie umane autointitulate partide se rotesc la ciolan la fiecare patru ani , fiecare fura cat poate si apoi asteapta cu rabdare tura urmatoare . Nimeni nu pateste nimic , nimeni nu a returnat ceea ce a furat ! Si asa va fi in continuare , natiunea o merita …

  2. Au ei resurse putine dar noi avemus cei mai tari preteni , ce ne iau tot . Iobagia nu atiu cand so mai eradica din Romania , dar macar acum suntem iobagi la mai multi decat nemti si unguri , acum ii servim si pe americani si pe frantuji si mai nou o sa dam cu sapa si la cehi . Asta este frati romani ,e bine ca va apara bordeiele cu rachetele de la Devetelul , ca in rest tot este vandut la strain.

  3. Ungaria vorbește de reindustrializare, deși are mai toate fabricile de auto germane la ei.. Ungaria exportă chinei technoligie și electronică, nu păduri. De altfel vrea să mărească cu 30% suprafețele impădurite. Ungaria are rezerve de gaze pe doi ani . Ungaria e pe cale să facă o infrastructură, care va lega toate marile orașe din Ungaria. La fel are o politică socială pe care nici un partid de stânga nu a reușit-o din europa. Azi Ungaria este prima din Europa la GDP, iar dezvoltarea lor este exponențială și nu vorbesc de crză economice, mai exact nu se tem de criză. Mă distrează cum românu, care e șovin dar formator de opinie pe sticlă, cum se screme când are de recunoscut sucesele maghiarilor. Sâc ,..

  4. . Ce vrea sa faca Ungaria, petrochimie, noi am avut si inca la o scara mare. Noi am distrus tot, ungurii fac, spre binele lor. Bravo lor, si pentru noi nu ramane decat constatarea ca ” asa ne trebuie ”, nici acum inca nu ne-a venit mintea cea de pe urma

  5. Ungaria are stadioane facute cu bani UE dar nu spitale. Mor ungurii pe capete, nu mai apuca sa joace fotbal.

  6. Bravo lor .Interesul poarta fesul.Noi cum sa facem afaceri cu Rusii?Cum sa isi supre jeguriile stapanii amerloci.Romania a avut atatea oferte superprofitabile din partea Rusiei dar idiotii o dau si dau cu Cominismul,cu tezaurul cu draci beti pe pereti.Ungurii se dezvolta romanii cu bogatii si posibilitati se indreapta spre faliment si época de piatra .Cand votezi tampiti si hoti interlopi si slugoi ordinari asta se intampla

  7. Ma piticule urs Romanul nu e sovin romanul e pampalau altfel le tragea niste suturi in cur dupa 47 unguriilor cum si meritau era acum pace si liniste.Sovini sant ei ori tu traiesti in lumea ta aiuristica.

  8. la noi nu atata ca se fura dar trebuie sa dai spaga cam 90 la suta. Nu e xagerat ca de exemplu daca montezi un vas de veceu de 160 de lei, automat il treci in factuta cu 3200 lei din banii astia dai spaga de 3000 lei si iti ramane un castig de 40 lei adica 40 de paini. nu e chiar rau.

  9. … si in timpul asta ROMANUL se uita, precum priveste un retardat pe peronul garii din Frecatei cum trece acceleratul, cum tari sarace care nu au nici macar 10% din potentialul ROMANIEI si cu care Dumnezeu sau natura (ma rog, asta-i alta poveste ..) ne-au inzestrat, ne depasesc fluierind ! …

  10. Numai guvernul „meu”, tip Unio Trium Nationum, nu vrea reindustrializarea Romaniei! Acest guvern vrea modificarea legii offshore si a OUG 114, astfel incit gazele si titeiul din Marea Neagra sa plece direct in exterior, fara fiscalizare sau utilizare in Romania! Adevarati „patrioti”, dar nu ai Romaniei, ci ai Germaniei si Ungariei!

  11. Iata o tzara a carui neam nu vrea sa dispara. Energia si succesele lor nu ii lasa indiferenti pe transilvaneni.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.