Ungureanu vrea bilanţ la 100 de zile

Prim-ministrul Mihai Răzvan Ungureanu s-a alintat, luni seara, la o emisiune a Televiziunii Române, în prima sa apariţie televizată din postura de şef la Palatul Victoria. Fostul utecist fruntaş, ajutat de doi salariaţi ai televiziune publice naţionale, a avut tribună liberă şi nu a fost deranjat cu înterbări.  

Din declaraţiile marionetei de la Palatul Victoria a lui Băsescu şi a Coanei Joiţica de la Cotroceni (fostă la Turism) redăm câteva mai importante:

@ „Nu am nici un motiv să cred că nu există această susţinere a partidelor de la putere, mai ales că discuţiile săptămânale pe care le port cu liderii partidelor din Coaliţie mă fac să cred că tot ceea ce am propus în discursul de învestitură are sprijin.”

@ „Mă gândesc foarte serios ca la 100 de zile să mi se dea ocazia în Parlament de a spune ce am întâlnit, ce am reuşit, ce vrem să facem.”

@ „Mai ma de schimbat pe aici pe colo în punctele esenţiale. Mandatul, eu nu vreau să-l văd încheiat în noiembrie. De la combaterea evaziunii fiscale, la saltul pe accesarea fondurilor. Nu garantez revoluţii în câteva luni. În contextul economic şi social, fac exact ceea ce trebuie ca să fie o diferenţă de plus faţă de guvernările trecute.”

@ „Principiile pe care merg sunt cele de a păstra stabilitatea politică şi economică a ţării. Ţinerea cheltuielilor, bugetului în liniile scrisorii cu FMI. E cel mai bun program de reformă pe care îl avem. Relaţia dintre mediul privat şi instanţele administrative centrale. Sper ca în două săptămâni să pot înfiinţa un consiliu consultativ de afaceri, care să fie interfaţa dintre Guvern şi mediul privat.”

@ „Nu am absolut niciun calcul de ordin personal indiferent de natura lor şi de cât de mult pot să doară. Sunt un premier independent susţinut de o coaliţie politică şi cu un guvern politic care urmează liniile directoare ale unui program de guvernare politic. Ce îmi oferă PDL? Capacitatea de a opera în rândurile administraţiei fără nicio cenzură. Este un gest admirabil al PDL. Evident că voi face uz de el, dar nu nediscriminatoriu. Pe mine mă interesează modul în care un înalt funcţionar de stat operează de la momentul T zero: 1 februarie.”

@”Nu numai că analizez această cererea lui Victor Ponta, de demitere a şefului ANAF, Sorin Blejnar.
La prima şedinţa a Comitetului de combatere a evaziunii fiscale, am susţinut o limită de timp şi O ţintă. În funcţie de felul în care această ţintă este măcar în apropierea limitei ei, voi decide în consecinţă. Vă repet, nu am o frână politică ca de la ministru, la secretar de stat să acţionez chirurgical.”

@ Solicitarea UDMR de schimbare a lui Duţă de la CNAS: „Nu e un calcul care să mă abată de la linia mea  Cine ţine pasul, merge mai departe.”

@ „Ceea ce solicit eu este o activitate susţinută în combaterea evaziunii fiscale, mai ales în acele zone în care legislaţia a fost aplicată discriminator sau există, dar a fost aplicată parţial.”

@ „Şi aici sunt două zone despre care putem discuta. Munca la negru, care înseamnă foarte mult şi care în opinia mea nu poate fi micşorată prin măsuri pozitive, nu prin măsuri negative. Am în vedere scăderea CAS şi pentru angajat şi pentru angajator cu 3%.în funcţie de capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva, care este internă, şi externă.”

@ „Al doilea palier: evaziunea fiscală. Taxarea pâinii, a legumelor, a alcoolului, a combustibililor. Sunt domenii în care intervenţia Vămii, Gărzii Financiare nu se face vizibilă. Acolo aştept rezultate.”

@ „Mai există o zonă în care s-au făcut multe jocuri în trecut: returnarea de TVA. Nu pot fi mulţumit în momentul în care acţiunea fiscală atinge mica taxare. Mă interesează averile care scapă taxării, mă interesează tonele de legume care intră în România, combustibilii.

Sunt toate scenariile posibile pe masa Guvernului, dar am două principii de la care nu mă abat: prudenţă şi responsabilitatea. E un deficit de cash de care trebuie să ne ţinem. Pot să fac altceva. Reducerea cheltuielilor bugetare la ministerele care administrează felii mari din banul public: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilor. Ca premier, hotărârile sunt ale mele. Responsabilitatea pentru cum e condusă ţara e a mea. Partidele pot propune, sugera, dar la final e semnătura mea. Nu partidele îşi asumă responsabilitatea ci eu.”

@ „Eu nu cred că suntem o ţară de înotători. Am o apetenţă mai mică pentru piscine în toată ţară.”

@ „Nu vreau să mă opresc în noiembrie. Nu-mi pun problema că trebuie să mă opresc în noiembrie. Dacă în urma alegerilor din noiembrie vine alt premier îi las o energie pozitivă. Oricine ar fi fost în locul meu ar trebuit să facă corecţiile necesare. Nu mă gândesc aşa. Dacă aş fi gândit aşa, ar fi trebuit să peticesc. Am venit să construiesc, nu să peticesc.”

@ „Eu unul zâmbesc. Şi mă opresc aici cu sarcasmul. Nu cred că se poate aşa ceva într-o democraţie. Putem dialog cu Opoziţia. Am nevoie de Opoziţie în Parlament pentru că e punctul critic la care mă pot raporta. În nici un caz cu lucruri imposibile: schimbarea doamnei Roberta Anastase din fruntea Camerei Deputaţilor.”

@ „Deocamdată sunt independent şi cred că din postura pe care o am îmi pot permite această postură. Sunt şi momente în care simţi că ai nevoie de o susţinere politică, o am astăzi, sunt şi momente în care simţi că ai nevoie de sprijin politic în organizaţiile locale.”

@ „Nu, chiar nu am primit o ofertă de a intra în PDL. Şi nici nu cred că ar fi fost cazul. Sunt independent atâta timp cât doresc să fiu independent.  Nu înseamnă că nu sunt liber să am la un moment dat o opţiune politică pe care o cred eu de cuviinţă. Am o libertate de opţiune enormă !”

@ „Indiferent ce aş putea eu gândi, nu se poate nimic construi pe aer. Trebuie ca acest guvern să reuşească. Dacă acest lucru se întâmplă, dacă acest lucru este comunicat, putem discuta şi mai departe. Nu putem creşte decât pe un rezultate pozitiv al guvernării.”

@ „În privinţa contractului soţiei sale cu OMV Austria: „Nu există acest conflict de interese. Lucrurile sunt foarte clare. Se uită care e competenţa directorului SIE. Chiar crede cineva că ANI nu-şi face treaba ?! ANI este prima instituţie chemată să spună dacă există conflict de interese. Eu însumi am întrebat. Este vorba de un proiect social al companiei în cauză, care a implicat medici din România, la care a lucrat soţia mea,  un medic anestezist bun.”

@ „Despre aparenenţa sa la CC al UTC: „Nimeni nu te întreba dacă eşti, supleant însemna că ţii locul cuiva. Am avut nenorocul că eram premiant în aceşti ani. Fiecare liceu era interesat să-şi promoveze premianţii în structuri politice. Dacă e o vină să fii premiant, sunt vinovat, la 16 ani. Nu am fost membru al PCR. Nu am fost în structurile UASCR. Nici la Iaşi, am fost un simplu student bun la Facultatea de istorie.Am terminat şi liceul şi facultatea ca şef de promoţie, iar facultate ca şef de promoţie pe ţară.”

@ „Una dintre primele măsuri pe care le-am angajat ca guvern la început: transparenţa banului public la ministere. Sunt pe site-uri. Un lucru care nu s-a putut realize vreme de 20 de ani e acum un lucru funcţional. Legea 544 este absolut normal, transparentizarea banului public ţine de o bună guvernanţă elementară. Nu e vorba doar de atât, ci şi transparentizarea întregului proces de achiziţie publică.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.