Unii nu ar trebui să mănânce pepene verde. Ești pe listă?

Augustul este cel mai bun moment pentru pepenii verzi. La urma urmei, în această lună, pepenii sunt perfect copți, aromați și delicioși.

 

Dar oricât de îmbietori ar fi, medicii au mai multe avertismente. Se pare că unora le este mai bine să stea departe de pepeni.

Care sunt beneficiile pepenelui verde

Principalul beneficiu al pepenelui este conținutul impresionant de apă. Acest lucru este deosebit de util mai ales că vara de acum e fierbinte. Astfel, cu doar două felii de pepene vă puteți potoli setea, preveniți deshidratarea și vă și împrospătați puțin (pe langă apă, mai conțin și carbohidrati). În același timp, pepenele verde conținut doar 40 de kcal la o sută de grame de substanta.

„Conține multe fibre, magneziu, vitamine B, C, antioxidanți, până la 13% zaharuri în pulpă și peste 90% apă”, spune medicul gastroenterolog Veronica Cheraneva.

Cât pepene puteți mânca

Deși pepenele verde are un conținut scăzut de calorii, tot nu poți mânca prea mult. Medicii  recomandă oamenilor sănătoși să nu mănânce mai mult de 500 de grame de pepene verde pe zi. Dar, acesta trebuie mâncat fără carbohidrați suplimentari sub formă, de exemplu, de pâine. În primul rând, fiindcă făinoasele sunt artileria grea, iar în al doilea rând, o astfel de combinație va provoca fermentație în stomac.

În plus, dacă mănânci prea mult pepene, efectul diuretic nu va întârzia să apară, iar acest lucru va pune o povară serioasă asupra rinichilor. În plus, din cauza faptului că pepenele verde pune presiune asupra sistemului urinar. De aceea, nu este recomandat să îl consumați seara, mai ales înainte de culcare. Cu un stomac plin, veți dormi mai greu noaptea.

De asemenea, nu uitați că, din cauza abundenței de lichid și fibre, se pot instala flatulența, balonarea și diareea severă.

Cine nu ar trebui să mănânce pepene?

Din cauza încărcăturii grele asupra rinichilor, pepenele nu ar trebui să fie consumat de oameni cu boli ale sistemului urinar.

Pacienții ar trebui, de asemenea, să evite pepenele verde din cauza riscului de exacerbare al ulcerelor, gastritei și altor boli ale tractului gastro-intestinal.

Femeile însărcinate trebuie, de asemenea, să aibă grijă cu pepenele. Acesta nu trebuie eliminat complet din dietă – datorită vitaminelor, fiindcă sunt folositori pentru formarea sistemului nervos al bebelușului nenăscut. De asemenea, ei ajută la procesul digestiv al viitoarei mame. Dar trebuie să ai grijă cât de mult mănânci.

„Formarea gazelor în etapele ulterioare poate provoca nu numai disconfort, ci și durere”, spun  medicii. Viitoarea mamă trebuie să fie atentă la pepene, de asemenea, pentru că presiunea asupra vezicii urinare după o porție de pepene în paralel cu presiunea exercitată de fătul în creștere nu este, de asemenea, cea mai plăcută senzație.

Puteți mânca pepene verde dacă aveți diabet?

Pacienții cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 ar trebui să își limiteze consumul de pepene verde datorită indicelui său glicemic ridicat. Dar nu există o interdicție strictă. Pentru a fi mai sigur, vă puteți testa nivelul de glucoză la câteva ore după ce mâncați pepene verde pentru a vedea cât de mult vă crește glicemia.

Pentru diabetul de tip 1

Medicii recomandă să urmați o regulă simplă: nu mâncați pepene verde cu pâine, fructe și alte alimente care conțin cantități mari de carbohidrați.

Pentru diabetul de tip 2

Pepenele nu trebuie consumat pe stomacul gol, ci doar după masa principală. Apoi, creșterea glicemiei nu va fi atât de pronunțată. În plus, puteți mânca puțină brânză cu o bucată de pepene verde – conține o cantitate decentă de proteine, care vă va ajuta să vă controlați echilibrul zahărului din sânge.

Dacă ai diabet, nu poți mânca prea mult pepene verde – maximum o bucată (300 de grame) pe zi. În același timp, trebuie să țineți cont de restul meniului. Și dacă există un salt puternic în zahăr, injectați imediat insulină.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Gata, au început să fixeze porțiile și rațiile alimentare? Băi nebunilor, fiecare mănâncă ce vrea și ce poate, din ce are, la naiba! Exemplul meu: harbuz consum doar când sunt în străinătate, import din zona kurdă-turcia, pentru că, exista garanția calității! Daca nu e copt îndeajuns sau e pălit, îl returnezi și primești banii! În Romania, nu numai că e calitate proasta, nu îl poți returna sa îți primești banii!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.