Universitatea „Ovidius”, pazită de două firme ale aceleiaşi familii din Galaţi

Universitatea „Ovidius” din Constanţa se află din nou în centrul unui scandal. Presa din Constanţa scrie despre faptul că, în plină pandemie, universitatea a acordat, prin încredinţare directă, un contract pentru paza instituţiei timp de patru luni, în valoare de 413.733,72 RON fără TVA, unei asocieri de două firme, ambele aparţinînd aceleiaşi persoane: Liviu Alexandru Mănăilă!
Jurnaliştii de la „Ziua de Constanţa” dezvăluie faptul că este vorba despre societăţile „SC Alfaro Security SRL” și „SC Dialfa Security SRL”, în care Liviu Alexandru Mănăilă, este asociat unic şi administrator la prima şi administrator la cea de-a doua, unde asociat unic este… Mănăilă Ivancea.

Lucrurile nu par însă în regulă căci, aşa cum scriu jurnaliştii de la „Replica”, ziar din Constanţa, este vorba despre „un contract pentru servicii de pază prin negociere directă”! Mai mult decît atît, potrivit aceleiaşi surse: „Înțelegerea a fost publicată pe SEAP abia pe 19 ianuarie 2020, la mai bine de două săptămâni după ce contractul a expirat deja”.

Acest contract a avut regim de „extremă urgenţă”, potrivit motivaţiei conducerii Universităţii Ovidius, „determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă și în conformitate cu condițiile stricte prevăzute de directivă”!

Se pare că familia Mănăilă este abonată la contractele Universităţii Ovidius, chiar de pe vremea fostei conduceri, cînd rector era Sorin Rugină. Astfel, în 2014, firma Dialfa Security SRL a cîştigat un contract de 2.094.285,6 RON, cînd, la licitaţie participase şi firma „Direcţia de Pază Constanţa”, care aparţinea Consiliului judeţean. Jurnaliştii constănţeni scriau la vremea respectivă că din conducerea firmei făcea parte atunci şi Diana Mănăilă, fosta soţie a senseiului Nicolae Marandici, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional, aceasta fiind la un moment dat şefă a Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi, dar şi în conducerea PDL Galaţi.

RECTORUL DAN ILIESCU ESTE CONTESTAT PENTRU INCOMPATIBILITATE

Acest nou scandal de la Universitatea Ovidius se adaugă celui declanşat de dezvăluirile despre actualul rectorul Dan Iliescu, dezvăluiri care l-au trimis în faţa Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
Ziarul „Cotidianul” a scris pe larg despre situaţia lui Dan Iliescu (https://www.cotidianul.ro/dan-iliescu-validat-rector-al-univ-ovidiu-inainte-ca-ani-sa-se-pronunte/), aflat într-o evidentă stare de incompatibilitate încă din 2013, cînd el era prodecan al universităţii, iar soţia sa era şef de lucrări la aceeaşi instituţie, lucru interzis prin Legea 1/2011, denumită „Legea Educaţiei Naţionale”:

La solicitarea noastră, ministerul Învăţămîntului a răspuns că aşteaptă decizia ANI pentru a stabili apoi dacă Dan Iliescu va rămîne sau nu rector la „Ovidius”.

În acelaşi timp, ANI ne-a comunicat că dosarul lui Dan Iliescu este în lucru şi va putea da un răspuns concret abia după terminarea cercetării. Norocul lui Dan Iliescu este că de mult timp ANI are o conducere interimară, iar după alegerile de anul trecut, încă nu a fost numită noua conducere, aceasta intrînd în planul de negocieri al noii alianţe de guvernare, formată din PNL, USRPLUS şi UDMR.

În aceste condiţii, noul scandal generat de acordarea prin încredinţare directă către asocierea de firme din Galaţi a contractului de pază pentru patru luni, în valoare de 413.733,72 RON, nu face decît să arunce încă o pată pe Universitatea „Ovidius” din Constanţa, după ce, în 2013, alt rector, Tiberius Dănuţ Epure, a fost arestat, fiind acuzat de procurorii DNA de luare de mită, iar în 2014 Eugen Dumitru, directorul Departamentului Discipline Clinice Medicale, a fost înlăturat din funcţie pentru incompatibilitate după decizia ANI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Spânu 1818 Articole
Author

7 Comentarii

 1. Avand in vedere ca Ovidius a fost exilat aici, e clar ca firma care-l suravegheaza trebuie sa fie aceeasi cu cea care-i aigura protectia . Nu vom fi surprinsi sa contatam faptul ca firma de paza sa aiba actionari senatori romani, care nu iubesc poezia, metamorfozele si mintile luminate. Nu vom ramane surprinsi cand vom constata ca la acest complot anti Ovidius participa si Zerodocutul Ali Baba si cei 40 de hoti antinationali.

 2. Diana Mănăilă, fosta soţie a senseiului Nicolae Marandici si actuala tiitoare a lui X.Daca aflati cine e X o sa deslusiti misterul ?

 3. Dar serviciile de pază ale spitalelor publice, de cine sunt asigurate ?! Nu mai zic de curatenie, cantina, laborator, tomograf… Ca intr-un veritabil spital public…
  Uneori ma intreb daca mai exista vreun om cinstit în țara asta?

 4. Nucleul PDL Galati este puternic acoperit securisticsi in acest moment chiar sub titulatura liberala.A se vedea si legaturile cu un ziar asa zis independent din Galati, Impact Est, si fosgaiala mai mult decat murdara si conexiunile si cu alte medii..

 5. TOATE, dar ABSOLUT TOATE firmele de paza din Romania sint ale fostilor si actualilor securisti. Este un cerc inchis, efectiv un cartel.

 6. Constanta nici in 30 de ani de acum incolo nu scapa de mafia care e acolo. Asta fara administratie psdista.
  Mai aveau putin si furau pana si apa de mare.
  Judetul cu cea mai mare concentratie de multimilionari pe km2.
  Se fura peste tot in tara dar parca prin unele locuri s-a mai facut ceva.
  In foarte multe orase cladirile vechi au fost conservate, renovate. In Constanta daca mergi in centrul vechi esti inconjurat de ruine.

 7. Senatori zici? Pana la ei nu se termina borfasii securisti. Toate firmele de paza apartin ori securistilor ori militienilor. „Toate” a facut cea mai corecta postare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.