Unul din cele mai mari mistere ar putea fi rezolvat

Povestea celei mai faimoase femei aviator este revoluționară: Amelia Earhart a fost prima femeie care a zburat singură peste Oceanul Atlantic și ar fi putut fi prima care să fi zburat în jurul lumii dacă avionul său n-ar fi dispărut undeva în Oceanul Pacific în anul 1937, relatează Washington Post. 

După decenii de mister, povestea sa se pare că a ajuns la final. Un nou studiu științific susține că rămășițele descoperite în 1940 în Insula Nikumaroro din Pacific i-ar aparține Ameliei Earhart, în ciuda unei analize a medicilor legiști care ar fi condus în 1941 la teoria că acestea aparțin unui bărbat. Oasele, reanalizate în studiul „Amelia Earhart și rămășițele din Nikumaroro“ al profesorului Richard L. Jantz de la Universitatea din Tennessee, au fost abandonate. Timp de decenii au rămas o enigmă, mai ales că mulți au speculat ideea că Earhart a murit naufragiată pe o insulă după ce avionul său s-a prăbușit.

„99% sunt sunt ale ei“

Oasele au fost descoperite în cadrul unei expediții britanice pentru explorarea insulei. A fost descoperit mai întâi un craniu uman, potrivit studiului. Comandantul expediției a ordonat o scotocire amănunțită a zonei, ceea ce a dus la descoperirea mai multor oase și o bucată din ceea ce părea un pantof de femeie. Alte obiecte găsite erau o cutie de busolă care era fabricată în 1918 și o sticlă de Benedictine, un lichior din plante. „Era o bănuială la vremea aceea că rămășițele ar putea să aparțină Ameliei Earhart“, a scris Jantz în studiu.

Măsurători

În prezent, bazându-se pe măsurători, Jantz a comparat oasele cu posibilele semnalmente fizice ale lui Earhart şi a ajuns la o concluzie remarcabilă. „Vă spun din punct de vedere ştiinţific că oasele sunt ale ei, sunt 99% sigur de acest lucru”, a spus Jantz. „Avem lungimea pentru trei oase, pentru care Hoodless a realizat personal măsurătorile”, a declarat doctorul. „Am constatat apoi că există modalităţi prin care putem obţine mai multe informaţii despre dimensiunile lui Amelia Earhart, pentru a face o comparaţie directă cu oasele”. „Am reuşit să-i măsurăm lungimea humerusului, dintr-o fotografie care cuprindea un obiect scalabil. Apoi am estimat lungimea tibiei, comparativ cu înălţimea. Am comparat cele trei oase din insula Nikumaroro cu semnalmentele lui Amelia Earhart. Rezultatul? Sunt foarte asemănătoare şi este puţin probabil ca o altă persoană să aibă asemenea semnalmente fizice”.

O analiză în care s-au comparat oasele din Nikumaroro cu cele ale unui număr de 2.776 persoane a scos la iveală faptul că doar 17 oameni au dimensiuni similare cu ale lui Earhart. Din grupul de 17 persoane, doar două au fost femei.

Explicații

TIGHAR (Grupul Internaţional pentru Recuperarea Aparatelor de Zbor Istorice) a investigat teoria potrivit căreia Earhart ar fi aterizat pe insula Nikumaroro – care face acum parte din Kiribati – din anii 1980. Richard Gillespie, directorul executiv al TIGHAR, susţine că grupul a găsit şi alte obiecte pe insulă, care confirmă prăbuşirea lui Earhart. Mai mult, aceasta ar fi trăit ca un pustnic şi apoi ar fi decedat în condiţii dificile. „Toate dovezile indică acelaşi lucru. Am descoperit obiecte pe insulă, care „vorbesc” despre o femeie americană din anii 1930 şi nu există nicio explicaţie cu privire la provenienţa lor”, a spus Gillespie. Printre obiecte s-au numărat o sticlă care conţinea urme de mercur. Aspectul ei seamănă cu cel al sticlelor de medicamente pentru pistrui ale dr CH Berry, o marcă din anii 1930, care conţinea mercur.

„Nu ştim dacă Earhart a folosit aceste medicamente, dar aceasta avea pistrui şi nu îi plăceau”, a spus Gillespie. „Şi iată sticla asta pe insulă, care a conţinut o anumită substanţă şi nu avem nicio explicaţie pentru ea”. TIGHAR a mai descoperit un briceag, despre care se crede că i-ar fi aparţinut lui Earhart. Gillespie crede că Earhart a supravieţuit mai multe săptămâni, chiar luni pe insulă, dar apoi a decedat. „Cred că a murit de sete, de foame”, a spus acesta. „E posibil să ajungi într-o situaţie în care rişti să consumi mai multe calorii căutând o hrană care nu poate acoperi necesarul de energie. De asemenea, mai sunt şi coralii – dacă a călcat pe ei, cu siguranţă a suferit o infecţie şi, fără acces la antibiotice, a murit”, a mai spus cercetătorul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

1 Comentariu

  1. sunt doua lucruri ciudate in toate aceste ipoteze:1. de ce nu s-a facut un ADN care sa clarifice macar sexul, 2.de ce nu s-a fucut reconstructia faciala, se practica astefel de operatii de a vedea cum arata posesorul/a unui craniu?…daca au gasit oasele unui bazin dupa forma lui arheologii si antropologii pot determina sexul, de aceea au si afirmat ca-i barbat, deci prezenta unor obiecte poate aduse de un naufragiu sau chiar de trecerea prin insula a unei femei nu confirma descoperirea aviatoarei, dar poate avea rude, daca in UK s-a putut identifica prin ADN un urmas a unui stramos de 9.000 de ani de ce nu se foloseste testul ADN?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.