Unul din patru angajaţi se teme că va fi concediat

Atât alariaţii din sistemul bugetar cât și cei din mediul privat se tem de pierderea locului de muncă în 2010.

Peste 25% dintre angajaţii din România sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul locului lor de muncă, potrivit unui studiu realizat de firma de training Accelera. Dintre aceştia, 5% sunt extrem de afectaţi de reducerile de personal şi de tăierile de salarii pe care le-au văzut în firmele la care lucrează.

În schimb, 28,8% dintre salariaţii din mediul privat se simt siguri pe posturile pe care le deţin şi pe salariile lor. Cea mai mare parte dintre angajaţi (40%) se află într-o stare de expectativă şi aşteaptă să vadă ce se întâmplă în compania în care . „Nivelul scăzut de motivaţie afectează foarte puternic productivitatea companiilor şi le pune în pericol rezultatele”, spune Bogdan Comănescu, general manager al Accelera România. Majoritatea firmelor chestionate de Accelera provin din domeniul serviciilor (58%), retail (18%) şi industrie, IT, telecomunicaţii (9%).

Potrivit ultimelor date ANOFM, dintr-un total de 730.000 de şomeri la finele lunii aprilie 2010, peste 601.000 provin din sectorul privat, adică 82% din total.

De la începutul crizei economice, numărul salariaţilor din România a scăzut cu 530.000 de persoane, potrivit Institutului Naţional de Statistică, de la 4,834 milioane în septembrie 2008, la 4,302 milioane în martie 2010.

În cursul anului 2009, 72.000 de români au intrat în şomaj prin disponibilizări colective, în timp ce numărul celor care au devenit şomeri prin disponibilizări curente de personal a fost de cinci ori mai mare – 375.000 de persoane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.