Urgență în sănătate: Finanțarea spitalelor trebuie modificată

Pentru a preveni o criză majoră a sistemului sanitar, managerii unor spitale solicită modificarea de urgență a finanțării spitalelor din România. Specialiștii se tem că fără o intervenție a guvernului, îngrijirea pacienților va fi afectată. Mai mult, unitățile sanitare vor acumula datorii uriașe și vor exista dificultăți în asigurarea unor drepturi ale angajaților, cum ar fi voucherele de vacanță.

În aceste condiții, prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” Timișoara, a trimis un memoriu de urgență autorităților centrale în care avertizează că viitorul sistemului sanitar nu e deloc roz.

 

 Pentru exemplificare, prof. dr. Săndesc prezintă situația dramatică a evoluției costurilor și finanțării Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, în perioada 2019-2023. Specialistul timișorean arată că în cazul costurilor utilităților, Comparativ cu perioada 1.01 – 30.06.2019, în anul 2023 au crescut costurile pentru încalzit, iluminat și forță motrică cu 119.07%, respectiv 22.69% pentru apă, canal și salubritate. 

  

Costuri medicamente

Lucrurile stau mai grav la capitolul medicamente acolo unde comparativ cu 2019, prețul unitar al medicamentelor utilizate constant în tratamentul pacienților internați în spital a crescut semnificativ, înregistrându-se creșteri și de peste 500%. Acest lucru a dus invariabil la epuizarea stocurilor în mod constant și la grave carențe în managementul pacientului. De asemenea, menționăm că ne aflăm în imposibilitatea de a asigura un stoc de calamitate pentru medicamentele de maximă urgență. Prezentăm în tabelul de mai jos câteva exemple semnificative.

Costuri Materiale Sanitare

În mod asemănător, prețurile materialelor sanitare au înregistrat creșteri importante, chiar și de peste 300%, pentru toate tipurile, inclusiv cele de bază/critice.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

 1. Poți să triplezi fondurile spitalelor de stat ca tot nu se schimba ceva. Sistemul este defect.
  Si in educatie si in sanatate se arunca munti de bani care intra in buzunarele unor mafioti.
  Se aloca sume imense pentru niste sectii care functioneaza doar pe hartie (Urziceni). Se fac internari de 3-5 zile numai pentru niste analize banale,sa iasa la socoteala.

 2. Care medicamente si care mancare?care ajung la doctori ,infirmiere si asistente?acolo doar banul conteaza,nu sanatatea omului!

 3. Inainte de finantare trebuie schimbata conducerea spitalelor pe criterii politice,altfel toti banii ,,dispar,,ca promisiunile politicenilor in an electoral.Avem,va dam,facem…adica mu,mu in traducere pentru fraieri,pana cand se vad cu sacii in caruta si liberi la ciordit din banii publici.

 4. sunteti niste javre parazite! CATI BANI V-ATI TRAS DIN GENOCIDUL COVRIG? JEGURI CRIMINALE! ATI UCIS OAMENII IN SPITALE, I-ATI TINUT PE VENTILATIE PANA LE-ATI GOLIT CONTURILE DE CARD DE ASIGURAT! NU ACCEPTATI! SUNT DISPERATI SA DISTRUGA SISTEMUL DE STAT PENTRU CA OAMENII INTR-ADEVAR SA NU MAI AIBA ACCES LA SANATATE! PUSCARIE PENTRU VOI LEPRE! AUZI „SPECIALISTI” – VOI SUNTETI SPECIALISTI IN CRIMA !

 5. Va amintiti ce raget aveau pentru salarii si mutenie despre confortul si respectul bolnavilor in spitale? Ati uitat cum erau trimisi bolnavii direct din spital la farmacie sa isi cumpere tratamentul din proprii bani, ati uitat ca de la spitale ii trimiteau la privat pentru analize si radiografii plus ce mai trebuia sau nu, dar tot pe banii pacientilor, bani care nu au fost returnati niciodata, asta pe langa mita la doftor si asistente pentru a avea grija de pacienti? Dupa 10-15 ani descopera si guvernul actual, celelalte guverne nu au avut ochi deschisi decat la escrocherii si furt pe spinarea si din contul bolnavilor! Dupa 10-15 ani descopera guvernul si comportamentul eroilor lor din spitale, comportament josnic pentru un individ care a jurat ca va fi in slujba bolnavului! In Romania toate au devenit cu buna stiinta facultative si la noroc, toate cu acceptul tacit al politicienilor din tot spectrul politic. Felicitari!

 6. „Specialiștii se tem că fără o intervenție a guvernului, îngrijirea pacienților va fi afectată. Mai mult, unitățile sanitare vor acumula datorii uriașe și vor exista dificultăți în asigurarea unor drepturi ale angajaților, cum ar fi voucherele de vacanță.”
  Interesanta legarea celor 2 chestiuni. Se bate saua ca sa inteleaga iapa Ciolacu?
  La privat primesc vouchere de vacanta doftoriide la patroni? Sau acolo e pe munca, pe cand la stat e pe bagatu’ mainilor pana la umar in buzunarele fraierilor?

 7. se naste pe strada sau in spital o gravida, la Botosani este lasata sa moara in chinuri, nici macar o aspirina n-au putut sa-i dea sau niste picaturi calmante pt copiii sa moara in chinuri…

 8. Acest Dorel a fost prin 2014 secretar de stat la ms. Audiențele i le ținea secretara. El era cu treabă. Veneau petenții, plângeau pe umărul secretarei, lăsau un memoriu, aia ii încuraja și de restul mumu?. Un (editat)

 9. Sistemul de justiție a fost distrus de procurori și judecatori.
  Sistemul sanitar a fost capusat de doctori și impins spre faliment.
  Tot ce aparține statului este capusat și falimentat de cei din sistemul respectiv.

 10. Nu mai sunt bani nene că s-au cheltuit discreționar, pe lucruri inutile sau inexistente în pandemie când s-au mai dat și sporuri nejustificate și s-a plătit mare parte a presei lacome de bani ca să mintă. Cine va plăti oalele sparte? Boborul, că el plătește întotdeauna, nu guvernanții analfabeți care au aruncat miliardele de euro pe apa sâmbetei sau în conturile firmelor prietene. Boborul caruia îi este frică să se apropie de un spital când are probleme de sănătate. Stă până în ultimul moment când vede moartea cu ochii și abia atunci dacă – dacă sună la salvare. Încrederea în medici e la același nivel cu încrederea în oameni politici și în presă.

 11. Degeaba daca lipitorii de afișe sunt puși șefi in spitale și jefuiesc după care cu incompetenta lor ucid

 12. unde-s fabricile românești de medicamente? le-ați falimentat!domnii doctori au promovat (pe excursii,pe comisioane etc) medicamentele străine iar acum se miră că medicamentele s-au scumpit de 7 ori !PUR ȘI SIMPLU SE IMPUNE O REFORMĂ ÎN SISTEMUL SANITAR-ÎNCEPEȚI CU :PERSONALUL MEDICAL ANGAJAT LA STAT-NU AU CE CĂUTA ÎN CABINETE PARTICULARE -ORI-ORI –! Ș.A.M.D

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.