Urșii din România, la proba ADN!

Urșii care trăiesc în România vor fi numărați prin metoda științifică bazată pe probe ADN, în cadrul unui proiect în valoare de 53.5 milioane lei, din fonduri europene. Demararea proiectului a fost anunțată miercuri, în cadrul unei conferințe de presă comune a ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea și a secretarului de stat din cadrul MIPE, Csilla Hegedüs.

Obiectivul principal al proiectului este estimarea genetică a populației de urși bruni din Carpații României, dar vor fi puse în practică și alte măsuri prin care va putea fi implementat Planul Național de Acțiune pentru conservarea speciei de urs brun din
țara noastră. „Amprenta genetică este cea mai exactă metodă din lume de estimare a populației de urși. Acest proiect este și o premieră științifică: această metodă nu a fost aplicată niciodată pe o populație atât de mare de urși, așa cum este cea a României. Totodată, este primul proiect finanțat din fonduri europene pentru managementul populației de urși. Vom demara colectarea în masă a probelor genetice din Carpații României la începutul anului viitor. Fiecare probă va aveacoduri de bare și va fi introdusă într-o aplicație informatică, devenind bază științifică și de analiză. Datele vor fi interpretate pentru a afla câți urși trăiesc în România, dar și care sunt zonele în care sunt cei mai mulți urși din țară. Vom avea alături de noi, în acest proiect și parteneri internaționali din Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Slovenia și Slovacia, a căror expertiză ne va fi extrem de utilă în acest demers”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Prelevarea probelor genetice va fi realizată cu ajutorul a peste 400 de specialiști din cadrul Romsilva și gestionari ai fondurilor cinegetice, dar vor fi utilizați și câini specializați în depistarea excrementelor de urs. Echipele care vor culege datele din teren vor transmite mai departe probele genetice către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea, unde acestea vor fi analizate în laborator și interpretate. „Proiectul pe care îl lansăm astăzi are o importanță deosebită pentru o temă care ne preocupă pe toți în aceste zile: populația de urși și interacțiunea cu oamenii.

Încercăm să rezolvăm prin fonduri europene o problemă care trenează de mai mulți ani. Proiectul este o abordare modernă a managementului speciei Urs brun și o încercare de a limita incidentele nefericite și a promova decizii adaptate rezultatelor proiectului”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pe lângă monitorizarea și estimarea genetică a populaţiei de urs brun, proiectul prevede atât înfiinţarea unui complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia acestei specii, cât și achiziţia şi instalarea unor sisteme de protecţie: „Un alt obiectiv este construirea unui complex de îngrijire a urșilor în pădurea Kronstadt, în județul Brașov, cu un buget de aproximativ 2 milioane de euro, pentru o populație de urși de aproximativ 100 de exemplare, cu o suprafață de 60 de hectare. Complexul va fi dotat cu drone de hrănire și monitorizare, soluție care elimină contactul direct dintre urs și om. Aici vor fi relocate acele exemplare care
nu mai pot trăi în habitalul lor natural. De asemenea, proiectul prevede achiziționarea și instalarea de sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor și a bunurilor populației, a stânelor. Vorbim aici de 1.140 de garduri electrice de diverse tipuri, de diverse tehnologii și montarea camerelor de supraveghere pentru a urmări eficiența fiecărui tip de gard electric. Săptămânile
următoare va fi lansată și procedura de licitație internațională pentru a achiziționa aceste garduri electrice și a le pune la dispoziția fermierilor”, a subliniat ministrul Barna Tánczos. De asemenea, va fi realizată și o campanie națională de educare și informare a
populației, care va crește gradul de conştientizare a oamenilor cu privire la ecologia şi managementul acestei specii, pentru a preveni confictele om-urs.

Conform proiectului, ambele etape (prelevare și interpretare) trebuie să sefinalizeze până la sfârșitul anului 2023, când se va putea realiza o estimare cât mai aproape de realitate a numărului de urși bruni din țara noastră. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este lider de proiect și are ca parteneri: Regia Națională a Pădurilor Romsilva (RNP), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea (ICAS) și Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt Brașov. Implementarea proiectului va fi realizată până la finalul anului 2023.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Ca sa iei sange la urs trebuie sa-l prinzi. Si daca l-ai prins de ce nu se CASTREAZA ursoaicele ????
    Astia fac ca in bancul cu prafuri de purici. Prinzi puricele si ii bagi prafu pe gat.

  2. Praf in ochi, sau, mutat fonduri in buzunare fara fund! Ma gandeam ca in functie de „numarat ouale” ursului.

  3. Cu banii astia ke-a marit salariu la padurarii hunguri. Umbland dupa ursi seara se face pretecere la cabana cu pastrama, carnati, friptura de caprior si palinca.
    Tzantzos va fi votat de toti hungurii.petreceri pe banii romanilor.

  4. Sa fie Impuscati Toti Ursii din Romania ! Iar din Blana lor sa se faca Cojoace din Moton – Doree , sunt Calduroase Iarna !

  5. Romanii din zonele cu ursi sa „doarma linistiti”. Guvernul a luat situatia in mana si acum numara cacareze de urs si fire de par. Abordeaza problema „stiintific”: aranjeaza mostrelele de cacareze de urs cu coduri de bare, in functie de gust, miros si aspectul estetic. Dau 2 milioane de euro ca sa nimic. Cica fac azil de ursi problema. Pentru copii din casele de copii nu au bani pentru ca ursii trebuie ingrijiti. Un RMN pentru salvat vieti de OM nu se putea lua de banii astia? Copii pot sa stea prin canale. Auzi le da de mancare cu drone. Da’ din satelit direct nu se poate sa le aruncati de mancare? Da’ muzica de Bach nu le puneti? Guvernul se preface ca se ocupa de problema ca sa nu faca nimic in realitate. Pana fata Guvernul o rezolvare ceva romanii din zonele afectate de ursi sa puna mana de la mana si sa le dea sa manance: porci, vaci, oi, ce are fiecare ca le e foame ursilor. Guvernul numara cacareze in continuare si face studii. Normele de aplicare pentru Ordonanta aia sa le dati cat mai tarziu ca sa nu poate fi aplicata (da’ ce va invat eu ca stiti si singuri).

  6. O ORDINARIE PRIN CARE SE „DECLARA” CIFRE DIN BURTA, SPRE EXTERMINAREA URSULUI BRUN. ROMANIA – TARA DE EXTERMINARE A OMULUI, A ANIMALELOR, DE DISTRUGERE A PAMANTURILOR AGRARE, DE TAIERE A PADURILOR. EXTERMINARE A VIETII PENTRU CA „CEL ALES” SA PREIA TERITORIUL DE JOACA LIBER. ROMANIA TREZESTE-TE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.