Ursul ucigaș, ținut în viață de birocrație

Ursul care a ucis vineri un tânăr dintr-o comună din Harghita nu poate fi împușcat din cauza lipsei avizelor, chiar dacă i-a atacat și pe vânători. „Este drama județului nostru, niște funcționari publici se tem de niște ONG-iști”, spune președintele Consiliului Județean  Harghita.

Borboly Csaba, președintele CJ Harghita, spune că a primit asigurări de la ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, că autorizația de extragere a animalului va fi eliberată imediat după ce vânătorii din județ vor transmite solicitarea.

Ministerul nu a eliberat autorizația

Răspunsul de la minister nu a venit, însă, nici luni dimineața, motiv pentru care s-a solicitat din nou, oficial, eliberarea documentului.

„Am verificat, ministerul nu a eliberat autorizația, chiar dacă doamna ministru a promis că dacă va sosi solicitarea va da, sâmbătă, aprobarea. Acum a fost din nou cerută autorizația de extragere a ursului, de către asociația de vânători. Ieri (n.r. duminică), acest urs aproape că a fost împușcat, pentru autoapărare, pentru că a devenit foarte agresiv și i-a atacat și pe vânătorii care au încercat să-l identifice și să-l localizeze”, a declarat Borboly.

Președintele CJ Harghita consideră că eliberarea autorizației este întârziată din cauză că funcționarii din minister se tem de ONG-uri.

CJ acuză Ministerul Mediului

„Aceasta este drama județului nostru. Niște funcționari publici se tem de niște ONG-iști care depun denunțuri la DNA. Mai așteaptă zeci de hârtii când este ceva foarte vizibil, concret, obiectiv. Vedeți, ursul a omorât un om și ei așteaptă tone de hârtii până să dea o aprobare. Este posibil ca și altcineva să fie rănit. Dacă ne uităm la anul trecut, au fost atacuri în august pentru care autorizația a fost dată în noiembrie sau decembrie sau chiar în ianuarie anul acesta. Deci autorizațiile se dau după luni de zile și de aceea noi am solicitat să fie descentralizate aceste decizii. Dacă îi este teamă cuiva din minister, atunci ne asumăm noi răspunderea.  Ar fi bine ca și legiuitorul și Ministerul Mediului să cadă de acord și printr-o ordonanță de urgență să fie modificată legislația în vigoare”, a spus Borboly.

Victima era tată a doi copii.

Bărbatul în vârstă de 30 de ani a murit în ambulanţa care îl transporta la spital. Incidentul a fost anunţat de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook. Acesta a spus că tânărul a fost rănit de urs în timp ce se afla în pădure, împreună cu doi vecini.

Tânărul era tatăl a doi copii care acum au rămas în grija bunicii, mama lor fiind plecată de patru ani în străinătate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Cam asa merg treburile in tara praduita!
    De ce nu avem șosele si cai ferate?
    Principala cauza e corupția și a doua e prostia.

  2. Ursul ar trebui sa fie dus acasa la terfelistii din ong-urile in cauza. Sa-l pupe-n bot.

  3. Eu as baga niste ursi adevarati prin sediul Ministerului Mediului si prin sediile ONG-urilor. Sa vezi atunci viteza la eliberari de autorizatii. Romania are o populatie de ursi mult excedentara. Daca ar avea si resurse sa-i gestioneze si sa-i hraneasca, ar fi bine. Dar n-are. Si atunci ne da pe noi ca hrana pentru ursi. In Romania, ursul este mai pretios decat omul. Nu, d-na Graţiela Leocadia GAVRILESCU ??? Spania si-a exterminat ursii din Pirinei. In favoarea oamenilor si a oilor. Nemtii, francezii, austriecii nu vor ursi din Romania. Ca sa nu-si bage „mortul in casa” cum se spune. Si noi ce facem ? Eliberam autorizatii ca sa NIMIC. D-na ministru, treziti-va !!!

  4. Numai comentarii idioate ca Romania are populatie de Ursi peste limita ca ar duce Ursii la minister so ONG-uri….Nu vezi un comentariu in care sa se spuna ca habitatul animalelor a fost injumatatit,ca Romsilva parte de mafia paduriilor sub nasul careia se rad paduri paduri pana si in rezervatiile protejate de lege se rade padurea multumita mafiei nu le mai pune mancare cum se facea pe timpul lui Ceasca … Cata dreptatea avea Tutea cand zicea ca a facut 12 ani de temnita pt un popor de IDIOTI.Se vede din comentarii nivelul de gandire si analiza .Asa popor asa guvernanti.Hoti,lasi,slugarnici,servili,tradatori inutili tarii

  5. Problema este una reala si permanenta. Din pacate, si victima are oaresce responsabilitate pt cele intamplate, pt ca aruncat cu pietre in barlogul ursului. Totusi, atacurile sunt permanente, sunt peste 6000 de ursi intr-un areal restrans. Ne place sau nu, cel putin jumatate din ei trebuie sa dispara, o cere siguranta ceteteanului.

  6. Onegistii care blocheaza procedura ar trebui bagati la puscarie pentru impiedicarea exercitarii autoritatii cu consecinte deosebit de grave.

  7. Eu aș vrea să văd păduri plantate, animale sălbatice hrănite și ocrotite, conform legi și normativelor europene, nu impușcate, braconate, flămânzite cu spațiul vital distrus. Omul e prost, e mai sălbatic ca și animalul sălbatic. Animalul omoară pentru că se apără, sau pentru că se hrănește.. Pricepe omul ?? Nu prea. Omul ucide din plăcere, pentru bani, pentru că o poate face cu o vietate dezarmată. Omul distruge natura. Animalul o protejeazză , e parte din lanțul trofic,. necesar omului. Deci ,.. de ce să impuști un animal care doar vrea să trăiască ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.