Vai de cultura noastră!

Politică și COVID și iar politică și COVID ! Nu am mai auzit o știre culturală la zi de o groază de luni. Numai paparude, bîrfe, declarații politice despre pandemie, cîrteli de progresiști și alarme trase de doctori disperați. Mai zilele trecute, chiar m-am mirat cînd un regizor tînăr povestea că vrea să facă un film despre actorul Constantin Codrescu! N-am mai auzit vorbindu-se despre acest mare actor de ani și ani. Adevărul este că viața culturală în Romania și, mai ales, pe vreme de pandemie, s-a dus pe copcă. Sau este leșinată peste tot. Iar artiștii, din plictiseală, s-au convertit în politicieni sau în lătrăi de serviciu.

Pe vremuri, mai erau nu știu cîte știri despre tîrgurile de carte. Și cîteva interviuri zgîrcite cu scriitori. Adio! Nu se mai lansează carți decât eventual în tăcere, nu se mai anunță romane, ca să nu mai vorbesc de lansări de volume de poezie. Lumea este dominată de politicieni, de actori și de sportivi (tenismeni, fotbaliști și baschetbaliști), producția scriitorului ajungînd undeva la coada ierarhiei de consum cultural. Nu același lucru se întîmplă în Franța, în Italia sau în Anglia. Acolo, vocea scritorului se aude iar producțiile importante declanșează dezbateri publice și devin evenimente. În România, tăcere mormîntală! Parcă ne-ar fi rușine de cărți și de concerte clasice, de soliști și de dirijori, de pictori și graficieni! Ce mișcare culturală poate captiva atenția publicului cînd domeniul este condus de o bună bucată de vreme de niște ciumeți inexistenți în domeniu. Nulități cu funcții!

Cu ani în urmă, chiar și pe vremea lui Ceaușescu, Ministerul Culturii era condus de oameni mai cu habar, dacă nu măcar cu un strop de respect față de domeniu. Acum, ca și la învățămînt, anonimi de doi bani, nime-n drum de dragul puterii, plasați acolo pentru a controla numirile și distribuțiile de fonduri. Și PNL-ul și PSD-ul au trimis la conducerea acestor ministere tot soiul de Lemn-Tănase. Cum să lanseze proiecte, cum să atragă atenția, cum să potențeze o mișcare, cum să dea greutate unor eveniment cînd ei n-au depășit poveștile lui Ion Creangă? Dacă Ludovic Orban crede că la administrarea culturii române poate pune un țuțăr de nivel OTV sau de Antena Stars  înseamnă că și el este tot un politician de teapa OTV-ului lui Dan Diaconescu sau al lui Dan Voiculescu.

Eugen Șerbănescu, sechestru pentru „Eu când vreau să fluier, fluier

Tristețea este cumplită! Eugen Serbănescu, cel pe vremea căruia s-au mai produs filme la CNC, este cercetat acum de DNA iar postul este ocupat de o propagandistă de la SNSPA, specializată mai mult pe mesaje sclifosite la Realitatea TV. Recompensă politică pentru slugăreală intelectuală!
Ce mare artist român a mai fost subiectul unui eveniment sau al unei „personale”? Ce tendințe și ce regizori se ridică în teatrul românesc?

Eugen Șerbănescu: Memoriu căre șefii Justiției

Care mai este viața teatrelor din provincie? Cum supraviețuiesc? Sunt calcate în picioare de „rafinamentul” cultural al analfabeților din județe? Ce se întîmplă la Opera Națională București? De cîțiva ani, de la plecarea Alinei Cojocaru și a lui Johan Cobborg, Opera Națională București a rămas de izbeliște, controlată de un trimis politic aerian în domeniu și cu mare poftă de sforărit. Ce se întîmplă acolo ține de un Bizanț în apogeul decăderii și de mahalaua Bucureștilor, nu de prima scenă lirică a României.

Sarabanda deciziilor proaste la Opera Națională București

Publicăm un material despre situația tensionată de la Opera Națională București. Îndărătul scandalului se află o mulțime de ilegalități și de orgolii neartistice. Pentru Ludovic Orban, precizăm că Opera Națională București este o clădire pe cheiul Dîmboviței, în care se joacă spectacole clasice interpretate de artiști lirici. Tot acolo se desfășoară spectacole de balet și ființează un cor și o orchestră. Opera Națională nu aduce voturi și nici clienți, nu gîdilă la tălpi și nu poate fi închisă. Pe deasupra, Opera Națională, împreună cu Teatrul Național și cu Ateneul Român, alcătuiesc floarea scenei românști și vor rămîne la fel și după dispariția lui Ludovic Orban din politică. Dacă premierul nu ascultă decît manele și mandoline, nu înseamnă că nu este obligat să se aplece asupra dramei unei instituții de cultură, ignorată și de partidul său și de PSD.

Și unii și alții au trimis acolo numai netoți și consecințele sunt dezastruoase. Vom încerca să găzduim, pe larg, problemele Operei în Cotidianul, în speranța că, în acest fel, vom izbuti să declanșăm o preocupare și o energie care să schimbe starea generală a instituțiilor de cultură.
Cei care lucrează în alte instituții de cultură, atinse și ele de acest suflu nenorocit al decăderii (inculturii),  ne pot scrie, dacă doresc, și le vom găzdui opiniile și relatările.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 18

17 Comentarii

  1. Mama obisnuia sa glumeasca pe vremea impushcatului:”kak kultura?” Tin minte dupa lovilutie, in bula de asa zisa libertate-cel putin asa o vedeam noi cei care ne nascusem in dictatura si facusem scoala inregimentati in uniforma, cu cravate agatate haotic de gat si bentite oribile- aparusera bibliotecile acelea unde puteai bea ceai si citi o carte. Apoi era plin de librarii, magazine de arta (nu numai galeriile de arte de pe Lipscani unde evadam de cate ori aveam ocazia, pe vremea dictaturii si dupa – un colt de rai), apoi muzeele, unde traiai o stare de serenitate. Imi amintesc chiar si pe vremea dictaturii cum teatrele si opera si opereta jucau cu salile pline. Imi amintesc impresionanta cladire a Operei, unde in fiecare pauza ma rataceam la etaj, pe culoare intunecoase cu tablouri expuse si opere de arta. Mici sali de expozitie organizate in incinta Operei – extrordinar de frumoasa idee. Amintiri frumoase chiar si din dictatura. Bucatele de fericire…gandurile si trairile nu ni le poate lua nimeni. Cultura, din pacate nu mai este ce a fost si nici nu va mai fi asa cum stiam….acum este totul „resetat” spre „viata noua”. Am avut o viata frumoasa, asa cum a fost, acum sunt fara de speranta,sentiment pe care l-am avut si pe vremea comunismului spre final cand simteam ca nu mai pot, ca ma sufoc. Ca si acum. Unde te intorci si ratacesti pe strazi nu vezi decat: farmacie, langa sala de jocuri, langa casa de schimb valutar, banca, casa de pariuri etc. Cel putin Bd. M. Kogalniceanu, care altadata era plin de magazine cochete si cafenele vesele, VIU, cinematografele pline. Acum este este dezolant. MORT. Asta este „noua viata”? Ce cultura? Pe cine intereseaza ? Cand „ei” vor sa „reseteze” tot, inclusiv modul nostru de a gandi si pe noi ca umanitate? O lume distopica se vrea a se construi pe refuzul nostru de a vedea realitatea si pe lipsa noastra de unitate. Unitatea noastra ca popor cu respectarea indiviadualismului fiecaruia. Multumesc pentru articol.

  2. Actualul ministru Bogdan „OTV”Gheorghiu-PNL =Fostul ministru Lucian „Cancan”Romascanu-PSD!
    Panaramele astea fac politica culturala,pusi de partide,alte alea..

  3. Ce cultura, care cultira? E cultura cu sezonul prelungit al crizatilor de lux urlatori tetorizanti ai cetatenilor romani! Si asta tot cultura se numeste, doar ca este a crizatilor de lux care invinovatesc cetatenii ascunzand afaceri uluitoare straineze de sute de mii de lei sau zeci de mii de euro! E cultura afacerista: „internat obligatoriu in spital” pentru un cost din bugetul statului de aproape 200 mii lei sau 10 mii € pentru cateva zile! E cultura terorii si infricosarii, cultira spaimei si fricii.ro pe toate ecranele tv si gurile urlatoare!

  4. Va faceti ca nu intelegeti ca vorbim despre un program cat se poate de coerent si elaborat, pe puncte, de distrugere a culturii romanesti.
    Pentru exemplificare, raspundeti-va la intrebarea: cate filme istorice romanesti s-au facut dupa 1990? Filme cu Mihai Viteazul, Vlad Tepes sau Stefan cel Mare, sau cu daci si romani, orice. Orice, numai sa reflecte istoria neamului romanesc si nu lesbiene nefericite care iau Ursul de Aur. Orice…un film amarat, acolo. Sunt 30 de ani, nu doua luni. E Romania, teoretic tara noastra.
    Raspundeti-va…

  5. Uitati-va la Biblioteca National a Romaniei, in fata ei partea de pomi, trotuare si spatii verzi administrata de Primaria Sectorului 3 arata impecabil, partea administrata de Ministerul Culturii arata jalnic, halucinant de urat si de neingrijit. Cladirea arata oribil, este neingrijita, pomii si iarba din spatiile verzi nu primesc apa decat cand ploua. O singura Biblioteca Nationala a Romaniei exista in Romania si ar trebui sa fie o cladire simbol, pentru ca fiecare tara are o singura biblioteca nationala, din pacat este batjocorita in ultimul hal… Mi-ar face placere sa vad un reportaj pe aceasta tema in presa romana, poate asa se vor misca lucrurile.

  6. Pretenţii de cultură de la ăştia ?!
    Poate doar la culturile de covizi să se priceapă, unii dintre ei în frunte cu streinu arafat ( sunt doi !)
    A, mai nou văd că avem specialişti şi în culturile de canabis pe care vor să le legalizeze !
    În rest : nema kultura ! Vorba lui Patapievici, Tismeneţky şi Brucan seniori, dar şi juniori , sau „Io no pot” PSD !), care tot o lipsă de cultură denotă şi nu doar politică , a seniorului rămas fără juniori!

  7. In cazul dlui Eugen Serbanescu nu prea se intelege de ce s-a bagat DNA si aplica OUG 78/2000 pt.coruptie,poate pt.ca respectiva ordonanta era painea si cutitul stalinistei Kovesi,ce,si-a lasat in urma puii stalinisti .Care stalinisti pt. a produce si ei „filmul”lor imaginar cu „coruptia”-se baga intr-un contract intre producator si Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografie,fara vreun prejudiciu si se substituie acestui Consiliu de Adm.pe motiv ca au fost depasite niste termene contractuale,fapt pt.care partea contractuala nu parchetarii dna ,trebuia sa actioneze,parchetarii neputAND FI „PARTE CONTRACTUALA”!cHIAR DACA NU EXISTA PREJUDICIU ioc,ESTE CLAR CA NU EXISTA NICI INFRACTIUNE,creditele derulate si filmele intrate deja in patrimoniul statului -deci analfabetii vor ca filmele sa fie ale st.,dar sa se ramburseze si acele credite deja consumate si justificate,NOAPTEA BEZNA A MINTILOR PARCHETESTI.La Opera Romana este un „poem desavarsit” dedicat de indragostitul Fanel Ignat duduii Mona Luca,ceilalti muritori -orchestra,cantareti,baletul etc.aflati la mana „hranitoare”a lui Fanel,lasati de izbeliste,dezorganizare,inactivitate sau haos cat cuprinde!Doar dl.Bogdan Gheorghiu a „reusit” ceva , a pus o „pasare maiastra”pre nume Irina Nemes „ambasadoare” a operei lui Brancusi,bizareria faptului fiind intrecuta doar de „experienta”d e la OTV -printre altele- cand si-a intarit „cultura”-in garsoniera/garsoniere -arta cere sacrificii cu orice pret! De pilda sa salti comerciala manelele si madolinele ,sa nu le vada dna asa cu venituri uriase cum sunt neimpozitate ,si sa persecuti,neglijezi sa-ti bati joc de artele si cultura ,adevarate.

  8. Vai de capul nostru! Daca te uiti mai bine in jur, observi, cu stupefactie si cu adanca mahnire, o masa cenusie schizoida, profund marcata de bolsevism si prostie pandemica, profund dezinformata, dezorientata si inversunata. O masa subjugata complexului provincial, lipsita de bun-simt, demnitate, perspectiva. O majoritate ignoranta, manipulata si despuiata pana si de propria identitate. O plebe cartitoare, certareata, ademenita cu asteptari criminale. Patrie! Natiune! Ideal! Cauza! Istorie! Limba! Carte? CULTURA? Toate acestea nu reprezinta pentru aceasta masa decat niste formule goale. Crede cineva, cumva, ca vreun politician mai cu mot va uita de sine pentru ceilalti, pentru aceasta masa amarata? Linistiti-va! In fine, orice s-ar spune, cu ignoranta si incultura stam bine.

  9. Ce Opera Nationala, domne, ce Ludovic Spiess ? Slabuț, luati de colea „Paiațe”-le de la guvern cu marele tenor Ludovic Șpriț !

  10. Cultura, de regula incurca. Unii se rezuma la biblioteci intregi, altii cauta etichetele sticlelor. Si la cit pretind sa fi citit astia din urma, au pretentia recunoasterii nivelului de eruditie… Betiile nu mai conteaza ca nu ramin beti decit o noapte. Ei zic ca a doua zi se trezesc. Si cind se trezesc au impresia ca ar fi citit tomuri intregi, volume nesfirstite de intelepciune, pe care le amessteca cu voma de dimineata. Cultura cere sacrificii. Si atunci o sacrifica…

  11. @Glam – Biblioteca Națională… ar trebui să vedeți cum e înauntru, cu doar sub jumătate din lumini aprinse, cu o atmosferă de hrubă întunecată cu ecou. L-am întrebat pe unul de ce nu aprind luminile și-a zis, citez, „Economie…”

  12. Gospodarirea , aspectul general al unui obiectiv , este treaba mnagerului acelui obiectiv ! Nu a Guvernului , nu a Primariei ! Vorbim despre Biblioteca Nationala ! In acest caz , se vede ca omul sfinteste locul … unde este primarul Negoita , este farmacie , unde este Managerul B N ( nu stiu cum il cheama ) , este maidan !

  13. TEATRUL DE OPERA SI BALET-asa se numea-A FOST CONSTRUIT IN 1953-cand s-au mai construit stad.23 august,cam.studentesti de la fac de drept.SI,MAI ALES,S-A ORGANIZAT PRIMA UNIVERSIADA-comp. sportiva.pentru studenti.

    PENTRU PROSTOVANII SI TRDATORII DE ROMANIA.SARACI SI FURATI DE GOLANII CRIMINALII DE AZMERICANI,AM PUTUT
    CONSTRUI ACESTE EDIFICII.DE VINA AU FOST MUNCITORII SI TARANII DIN PMR,IN FRUNTE CU CHEFERISTUL GHEORGHIU
    DEJ,COPIL SARAC DIN BARLAD. BAI,TALANISTILOR SI LIBERTINILOR,NU ATI FACUT NIMIC PENTRU AMARASTENI.
    ATI FURAT SI CONSTRUIT PENTRU VOI,CARTIERELE HOTILOR…DOROBANTI,COTROCENI,ZONA BD.DACIA,PRIMAVERII-unde
    au venit saracii si v-au dus la canal si la valea jiului, sa munciti cu roaba si cazmaua,pentru romania saraca si furata de 500 ani.

    ADEVARATA CULTURA PENTRU SARACII DE ROMANI S-A FACUT IN RPR.CU COMUNISTII LUI ISUS,PRIMUL COMUNIST DIN LUME

  14. Dl Nistorescu i-a scapat pe bucatari, frizeri si croitori, cu totii impopotanati cu titulaturi „moderne”!!! Cum sa mai fie
    „practicata” cultura cand traditiile si culturile nationale trebuie sa dispara? Politrucii si miliardarii Securitatii merg
    la…”Scala” ca e la moda si pot dormi adanc precum in Parlamentul Romaniei!Nostalgicii comunismului au sarit ca „fluturii
    pe lampa” ignorand ca, cultura practicata era propagandistica, iar culturnicii de ieri sunt majoritar agentii de azi ai
    neostalinismului tarziu! Majoritatea actorilor, de exemplu, erau recitatori de „ode”, iar poetii si scriitorii compilatori
    de maculatura propagandistica. Oamenii de cultura neinregimentati erau tinuti la periferii, nu erau publicati! Este vorba
    de valorile false din prim-plan si valorile reale din fundal despre care amintesc mereu. Cultura ca mijloc de propaganda, din anii 1970 orientata nationalist pentru „legitimare”, dar si pentru construirea mitului fals al Romaniei nealiniate!
    Pana si scriitorii cu…”cifru” serveau aceleasi interese ideologice ca…”supape” de detensionare sub control…
    Reflexe, nostalgii, tot tacamul ideologic care-i defineste pe analistii si comentatorii cu aureola de…dreapta!

  15. Evident că disciplina, patriotismul şi ce e un virus se învaţă la şcoală şi, pentru adultul care nu frecventează bibliotecile, la un tv didactic nu politic. Cele 80 miliarde UE permit 7% din pib la EduCultură, dar tot 2-3 % va fi, foarte probabil.

  16. La cultura in ultimii 15 ani toti au promovat incultura!
    Cu Bisisica turcana in declaratii nazdravana au facut-o uitata pe Veorica.Veorica cum a venit a si plecat! Insa ce a declarat ea nici nu se compara cu perlele astora!
    Numai cata bascalie face lumea la adresa guvernului e nimic in comparatie cu ce se facea pe seama Veoricai.
    Presedinte mai poreclit nu s-@ mai pomenit!
    Premierul la fel!
    Ei nu vad ca nici soarta nu tine cu ei! Cat au alergat sa ajunga la putere si cum ajunsera ii lovi covidul.Cat de norocos sa fii sa te prinda o nenorocire ca asta care vine odata la secol!
    Nu au ajuns corect la putere! Prin minciuna si parvenire! IMPOTRIVA FIRII!

  17. Mă bucur că ați decis să vă implicați în rezolvarea problemelor din cultura românească. Câteva observații: 1. numele corect este Kobborg, nu Cobborg; 2. textul mai are și alte greșeli de literă, pe care ar fi util să le corectați; 3. „Ilegalități” la Opera Națională București? A dat vreo instanță acest verdict de curând? Nu vi se pare că este o exagerare să utilizați dvs acest cuvânt doar în baza spuselor unor angajați din ONB? Vă amintesc că, în 2016, A. Cojocaru și J. Kobborg au fost alungați din ONB tot de niște angajați „revoluționari”, care au adus instituția în halul în care este acum.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.