Vaietul judecătorilor din Cluj: „A decis să lovească nemeritat”

Protestul magistraților în legătură cu preconizatele modificări aduse pensiilor speciale a ajuns și la Cluj.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj, întruniţi marți în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente mai jos menţionate, „până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante.

„Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate.
Volumul extrem de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numărul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecători, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.
Pe data de 06.06.2023, judecătorii din întreaga ţară, prin adunările generale, au atras atenţia asupra gravelor probleme ridicate de acest proiect, solicitând ca orice soluţie legislativă să fie urmarea unui dialog între puterea judecătorească şi puterile legislativă şi executivă. De atunci nu s-a înregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv în spațiul public în data de 29 mai 2023 au fost menținute, la fel cum a fost menținută și afirmația făcută de reprezentanții celorlalte puteri privind adoptarea acestora în scurt timp, în pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instanțele judecătorești, fiind ignorată, de către reprezentanții celorlalte puteri și deschiderea spre dialog a instanțelor.
În aceste condiții, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de înlăturat, afectând în mod direct dreptul la un proces echitabil al fiecărui cetăţean”, se mai arată în comunicatul citat.

„Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent. Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.
Reglementarea pensiei de serviciu, şi nu specială, pentru magistrați este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existența acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligații și responsabilități, interdicții și incompatibilități, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind așadar o compensație a rigorii statutului judecătorilor.
Eliminarea acestei componenţe a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.
Totodată, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Președintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României.
De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Cluj în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în data de 30.06.2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.
Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justiţiabililor, Adunarea Generală a decis judecarea, pe parcursul protestelor, a următoarelor cauze:
1. în materie non penală: suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanţe preşedinţiale; măsuri de protecţie a minorilor în situaţii de urgenţă; tutelă; curatelă; ordin de protecţie; declararea ca indezirabili; incidente procedurale şi strămutări privind cauzele de mai sus.
2. în materie penală: cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu excepţia celor care au ca obiect contestaţie privind durata procesului, dosare cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive în cauză, măsuri preventive, măsuri asigurătorii şi măsuri de siguranţă, contestaţii la executare care privesc aceste măsuri; cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus.
Pentru reevaluarea situaţiei, în funcţie de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a judecătorilor Curţii de Apel Cluj urmează să fie reconvocată la un moment ulterior”, conchide comunicatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8578 Articole
Author

25 de Comentarii

  1. Dă-i în poolha! E porci, nesatui, obraznici și vânduți în corpore. Corupți, sau dacă unii încă nu, sunt predispuși la manevre murdare, a la Basexu, Lulutza&Coldea.

    • Se vede de pe luna ca toti astia cu studii de ‘drepti’ facute la um UBB pe langa faptul ca sunt nuli ca pregatire profesionale ( vezi ‘augustinii’, luluta si restul) mai sunt si hrapareti si nesatui.

  2. 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante.

    -dupa 3-4 ani de plictiseala
    vor reveni din penzie,
    simplu.

  3. Citez: „…până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”, se arată într-un comunicat de presă.”. Munca impovaratoare, taraganagiilor de anchete si sentinte judecatoresti? Impovaratoare la voi luxosilor, dar in mina, gaze, si in alte sectii unde se lucreaza la minut, ora si zi, lenesilor, acestia muncesc in puful si sclavia saraciei? Astepti o sentinta cel putin 6-8 luni si hotararea judecatorasca e praf in ochii prejudiciatului, sau, o hotarare judecatoreasca pentru niste acte de rahatul inscrierii legale in registrele romanesti peste 4-6 luni, cand de fapt, totul e o formalitate, amanatorilor pe interese. Minorii romani isi pierd drepturile din cauza voastra, taraganagiilor!

  4. Poporul Român este sluga politicienilor și a insituțiilor de represiune cu pensii nemeritate.

  5. Sigur, unitatea caramadereasca este totdeauna binevenita si necesara! o CUTUMA SPUNE : Toti pentru unul si unul pentru toti! Din pacate nu vedem aceeasi unitate caramadereasca si impotriva judecatorilor/magistratilor care fabrica dosare penale si care pronunta solutii la comanda/interesate! Este frumos sa soliciti sa-ti fie rasplatita munca(nu este frumos sa-ti faci singur … bilantul/reclama, prezentat/a ca fiind un/una vajnic/a aducator/izvor de … multa, multa transpiratie!!!) dar ne indoim ca ar fi frumos ca statul roman(adica „cetateanul roman de rand” prin taxele si impozitele platite) sa suporte salarii si pensii speciale pentru cei … mafi(h)oti”! Credem ca a venit momentul ca dumneavoastra, judecatorii/magistratii sa va faceti curatenie in curtea dumneavoastra! Numai atunci „cetateanul roman de rand” va va sprijini! Pana atunci insa …!!! Mai tineti minte juramantul depus? Il reamintim : „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” Ori, acesti „mafi(h)oti” doresc, ca „cetateanul roman de rand” sa „cotizeze” cu taxe si impozite la … pensia lor speciala! Solutia este una : indepartati cancerul din randurile dumneavoastra si „poporul” va fi cu voi! Altfel : PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

  6. Interlopii româniei fac grevă…curios e faptul că 90 % dintre ei sunt plecați la muncă în grecia și turcia…

  7. NU SUSȚIN GREVA UNEI CASTE UNDE NU S-A FĂCUT LUSTRAȚIE!

  8. ”este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent” … ha ha ha „respectat și independent”… pe ce lume trăiesc specialii aceștia? Dar justițiabilul, justițiabilul ce părerere are despre „judecătorul respectat și independent”? Știți ce părere au românii despre independența voastră, stimabililor care doar încasați salarii speciale, pensii speciale, statut special și livrați în schimb bătaie de joc față de justițiabil. Cred că încrederea în sistemul de justiție românesc a coborât sub încrederea în politicieni din păcate …

  9. Ilegale sunt nesimtitele de pensii necontributive pe CERTIFICATELE DE REVOLUTIONAR hartii date fraudulos unor membrii din partide, neamuri, amici de invarteli, amante, tot felul de puturosi si ratati – timp de 33 ani continuu, anual si lunar, astfel incat din cca. 1000 buc. „rivlutionari” numarati de Procuratura in 89′-90′, azi in 2023 ne mandrim cu 500 000 buc. „rivolutionari” fericiti beneficiari de pensii necontributive, gratutati la tratamente medicale, la transport, cu terenuri si imobile pe mocca, si escrocheria cu CERTIFICATELE DE RIVOLUTIONAR nu se mai termina, beneficiar fiind chiar Ciolacu Emil ala cu covrigii in coada cainilor, au secat bugetul Romaniei, fraieri ar fi magistratii sa reintre in instantele de judecata, daca li se taie pensiile muncite din greu. Parlamentul trebuie sa modifice Legea cu „rivolutionarii”, sa ramana toti ONORIFICI, exceptandu-i pe aia din 89′-90′ confirmati de Procuratura.

  10. Au mult de lucru pentru ca-și fac singuri de lucru plimband dosarele la nesfârșit.
    Nu am auzit sa rămână locuri neocupate în magistratura. Numărul anual de locuri este stabilit exact cât existentul necesar la momentul respectiv.
    Dacă au apărut brusc niște locuri vacante, e din cauza plecărilor anticipate la pensie, de frica schimbării modului de calcul.
    Dacă au salarii mari, au și contributivitate mai mare și implicit pensie mai mare. fara a mai fi nevoie de alte alte adaosuri speciale. Ca au unele restricții, sunt la schimb recompensați cu un salar mai mare. E suficient. Trebuie sa dispară din România orice fel de pensie care nu se bazează pe contributivitate. Sa aiba salarii corecte și ATÂT.

  11. Li se citeste lacomia de arginti in ochi,astia si-ar vinde si parintii pentru bani,tara ,nu mai vorbesc; haimanale nu magistrati
    Siktir,puslamalelor , la munca in spalatoriile auto cu voi

  12. De nu fac grevă și pentru înexistența legii răspunderii magistraților solicitată de multă vreme de popor, în traducere, de către justițiabili; ups, asta-i cu dat nu cu luat !

  13. Pensionați-vă la 60-62 de ani,ca prin alte părți,să vedeți cum dispar sutele de posturi vacante…În Ungaria,în mandatul trecut,vrând să scape de câțiva magistrați antipatici,Orban a hotărât pensionarea la 60 de ani-a fost răzmeriță și s-a revenit…

  14. Pur și simplu îmi este greata de tagma asta.Numai în tribunale sa nu ajungi!

  15. 1. Cine, cand si cum a stabilit ca mai e nevoie in sistem de 1000 posturi? De ce nu 10.000 sau 4 ?
    2. La angajare au semnat un angajament de necolaborare cu serviciile, sanctiunea pentru nerespectarea angajamentului fiind desfacerea contractului de munca. Se pare ca niciun magistrat nu a semnat, deoarece niciun contract de munca nu a fost desfacut!
    3. De ce sunt afectati judecatorii de cresterea numarului de dosare in lucru? In real sunt afectati justibiabilii prin marirea timpilor de solutionare a cazurilor

  16. Culmea tupeului : proteste si greve la cei cu cele mai mari salarii si pensii, magistratii si medicii.

  17. Hai mai repede cu inteligenta artificiala: o sa judece obiectiv nu subiectiv, nu o sa aiba carente in cunostinte, nu o sa citeasca dosarele pe sarite, spre deosebire de instantele actuale o sa dea o singura solutie – cea corecta, poate sa lucreze 24/24, o sa judece rapid nu ca acum cand exista dosare intarziate pana la prescrierea faptelor, nu cere salarii babane si nici pensii speciale…

  18. Tot în boul care trage se da cu biciul! Au renunțat la impozitarea pensiilor nesimțite cu 30% ce depășește salariul mediul brut (7.800 lei) si au trecut la o impozitare de 15% la ce depășește salariul mediul net (4.400 lei) de ii doare in cot pe bastani. Tot militarii sunt pusi cu botul pe labe. Se ia putin la mai multi decât mai mult de la mai puțini și suma economisita este mai mare. Frumoase calcule au făcut liberalii. Cine împarte, parte își face! Numai jigodii pe toate drumurile! In Ucraina tot saracii lupta, șmecherii cu bani sunt la Monaco! Succesuri naziști!

  19. as fi de acord dacă:
    1, magistratii ar cere reinfiintarea SIIJ
    2.dosarele mai vechi de 3-5-7 ani ar duce la mutarea disciplinară la instantele inferioare si în alte judete, laexcluderi pt tergiversare si favorizarea infractorilor
    3. la daune morale si materiale a magistrtilor incompetenți, corupti, acoperiti
    4. la alegerea ministrului, sefilor de instante si parchete de catre asociațiile de magistrati
    5.la statul magistratilor din SUS d=si Germania

  20. toate se intampla asa, unde securimea isi baga coada si limba bifurcata. PROFESIA DE JUDECATOR NU MAI ESTE SFANTA IN BAZA UNEI CONSTITUTII SANATOASE. A AJUNS O PROFESIE DE TARG. romanii fug de responsabilitate si de PUTEREA DE A SPUNE #NU. Exact cum au ramas estrem de putini DOCTORI, asa sunt FOARTE PUTINI JUDECATORI ADEVARATI. Pentru ce ar lupta ei pentru noi, cand noi VREM SA DORMIM? Felicitari tuturor PATRIOTILOR CARE SPUN #NU SISTEMULUI OPRESIV DE DISTRUGERE A NATIEI, A SUVERANITATII TARII, A CONSTITUTIEI ROMANIEI PENTRU CARE AU MURIT ROMANII IN 1989 STRIGAND: LIBERTATE! JOS SECURITATEA! JOS COMUNISMUL! JOS DICTATURA!

  21. Terminati cu manipularea, dragi judecători: nu sunteți, nu ați fost si nu veți fi independețti! Nu aveți cum, într-o țară dominată de servicii secrete, pilotată de afară, cu un sistem de educație grav avariat, cu un nivel de trai și educațional la coada țarilor civilizate. Voi alegeți sa păreti judecatori în primul rand pentru ca se plătește bine. Ia uitati-vă la procurorul ăla de la Corabia, cat de independent de traficul de influența se afla el când îsi presa colegul stagiar sa faca un acord cu un inculpat cu pedigree. Asta e rețeta pe care o folosiți cam toți: nu am văzut încă judecător sau mai ales procuror la coadă la permise, înmatriculări, la fisc, la doctori; voi vă rezolvați altcumva. Cereți audiență la Timmermans, că vă cunoaște! Încă o dată, ca în 2009, CSM-ul îi pune pe magistrați să facă grevă pentru a păzi interesele tinerilor pensionari care fac croaziere pe Mediterana din pensiile grase încasate de la săraci. Apropo, dacă zilele astea faceți munca pe jumate ori pe sfert, leafa o primiți integral? Nea Ciucă, nea Ciolacu mai împrumutați încă un pic țara, de afară, să avem bani de salarii și pensii pentru magistrați!

  22. procurorii NU sunt MAGISTRATI. aceasta este reminiscenta statului militienesc. procurorul este avocatul acuzarii, angajat bugetar. el trebuie sa stea in celalta banca, la acelasi nivel cu avocatul ales de justitiabil. magistrati sunt doar judecatorii. procurorii raspund in fata statului in ceea ce priveste dosarele fara capatai. acesta este un prim pas in normalizarea absurdului functionarii instantelor. apoi indepartarea justitie de politic si securitate, indepartarea tutror institutiilor statului de politic si securitate…si tot asa, pana ne-om face bine.

  23. independenta poate insemna si sa ai un castig cat mai bun si o varsta convenabila, care, de ex, iti permit sa duci o viata confortabila in afara, departe de problemele oamenilor obisnuiti , dupa incheierea activitatii in care a existat respectarea regulilor si asteptarilor sistemului. Rezultatele, pt alte vremuri …. Mai importanta decat „independenta” este impartialitatea justitiei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.