Val de asasinate în Ucraina

Pe 25 octombrie, deputatul ucrainean Igor Mosiciuk a fost ținta unui atentat cu bombă, la iesirea din sediul unei televiziuni din Kiev. A scăpat, însă au murit gărzile sale de corp. Deputatul face parte din Partidul Radical, naționalist, a fost condamnat la închiosoare în timpuyl regimului pro-rus pentru că a vrut să arunce în aer o statuie a lui Lenin, apoi a fost eliberat și a luptat pe frontul din Donbas în batalianele de voluntari ucrainene. Pe 30 octombrie, atentatorii nu au mai dat greș. Cecena Amina Okuieva, consiliera deputatului, a fost asasinată într-o ambuscada la o trecere de cale ferată, în apropiere de Kiev. Okuieva, care împreună cu soțul ei cecen a luptat în Donbas alături de ucraineni, era cunoscută încă din timpul ”Euromaidanului” de la Kiev, din 2014. Ministrul ucrainean de Interne pune atentatele pe seama Rusiei sau a liderului cecen Ramzan Kadîrov – deputatul Mosyciuk postase un videoclip în care trăgea în fotografia lui Kadârov și promitea că îi va ajuta pe rebelii ceceni să îl răstoarne de la putere.

În vara anului 2016, jurnalistul Pavel Șeremet a fost ucis de o bombă instalată în mașina sa. Maxim Șapoval, șeful serviciului militar de contraspionaj, a fost ucis la Kiev în același mod, în vara acestui an, alături de alți câțiva ofițeri SBU. Denis Voronenkov, fost parlamentar rus fugit în Ucraina și considerat un martor cheie în încercarea de a dovedi prezența trupelor rusești în Ucraina, a fost împușcat mortal pe data de 23 martie 2017. Majoritatea investigațiilor privind atacurile politice comise în ultimii ani s-au axat în principal pe găsirea dovezilor privind implicarea Moscovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.