Veste bună pentru şoferi

Senatul a adoptat, în ședința de miercuri, iniţiativa legislativă prin care se propune ca radarele să se instaleze exclusiv pe autovehiculele care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este iniţiată de parlamentari PNL, printre care senatorul Alina Gorghiu şi deputaţii Raluca Turcan şi Florin Roman.

„Atât prin cadrul normativ (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite şi din dorinţa de a acorda lucrătorului de poliţie demnitatea şi respectului cuvenit ca reprezentant al legii, propunem următoarele modificări ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: constatarea contravenţiilor şi aplicare sancţiunilor să se facă direct de către poliţistul rutier, respectiv poliţistul de frontieră, care sunt obligaţi să poarte uniforme cu înscrisuri şi însemne distinctive”, se arată în expunerea de motive.

De asemenea, potrivit documentului citat, dispozitivele fixe sau mobile destinate măsurii vitezei se vor instala exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisuri şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Mai mult, dispozitivele mobile (tip pistol) destinate măsurării vitezei se vor utiliza la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere.

„Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa acutală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şiatât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni”, explică iniţiatorii.

Aceştia dau ca exemplu amplasarea unei machete care imită o autospecială cu radar, pe DN 17, în Comuna Poiana Stampei, datorită căreia, după amplasare, nu s-a mai înregistrat nici un accident rutier cu victime, deşi porţiunea de drum este cunoscută la nivel judeţean pentru multiple accidente soldate cu decese.

Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 92 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Dar ce ne facem cu ambiguitatea din decret cu privire la circulatia in sensurile giratorii ce lasa la latitudinea soferilor sa circule dupa cum ii taie mintea. Ma refer la acele sensuri in care circulatia se face pe mai mult de o banda de circulatie.In cele cu o banda este simplu se aplica regula prioritatii de stanga de la intrare pana la iesire.Dar ce te faci in acele sensuri cu doua,trei benzi de circulatie unde soferii care ies si schimba banda de la trei,doua,una, incalca regula prioritatii de dreapta la schimbarea bezilor de circulatie,care este trecuta in decret. In decret se spune ca au prioritate autovehicolele care circula in sens si nu prin sens ceea ce este o mare diferenta.A circula in sens, te invarti,rotesti pe cand a circula prin sens , intrari in sens si iesi din sens. Asta sa fie suficient ?.Multi nu stiu sa faca diferenta de nici un fel si stuiu atat ca are prioritate si nu conteaza ca circulatia se face pe benzi.

    • Bine punctat .Total de acord . Politia aplica corect diferenta ,dar conducatorii auto nu sunt informati despre diferenta intre sensul giratoriu cu o singura banda pe sens si cele cu mai multe benzi .

  2. De ce crede legiuitorul ca in tarile dezvoltate orice politist poate constata orice infractiune, inclusiv rutiera?

  3. Doamna Raluca o completare: poliția să pună cu 300 de metrii înainte de radar panouri luminoase și lumini intermitente care să avertizeze automobiliștii. De asemenea polițiștii care manevrează radare să aibă o costumație specifică vizibilă de la o distanță cu 100 de metrii mai mare decât bătaia radarului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.