Cresc tarifele de distribuție a energiei electrice

Tarifele de distribuție pentru energia electrică vor crește cu circa 6% , de Anul nou, a spus vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache, în cadrul unei conferințe pe teme de energie. Creșterea de tarife nu va afecta populația care are un preț final la energie plafonat, dar înseamnă că statul va trebui să plătească mai mulți bani în contul distribuitorilor. În contextul prețurilor ridicate ale energiei, statul a decis să se implice direct, acoperind de la buget o parte din costurile furnizorilor și distribuitorilor. Andronache a admis că cererile distribuitorilor erau pentru o majorare mai mare a tarifelor, însă Autoritatea a decis ca majorarea să fie mai ponderată.

Prețurile finale plătite de consumatorii casnici și comerciali sunt plafonate până în primăvara anului 2025.

În mod normal, componenta distribuție reprezintă circa 40% din prețul final al energiei. În condițiile unei piețe libere, o majorare de 6% a tarifelor de distribuție ar fi antrenat o majorare de circa 2,5% în prețul final.

În România, există patru operatori de distribuție, pe areale geografice: Enel (în prezent, grecii de la PPC), în Muntenia de Sud, Banat, Dobrogea, E.ON, în Moldova, Maquarie, fosta CEZ, în Oltenia, Electrica, în Transilvani și nordul Munteniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

15 Comentarii

  1. Scot detectorul de gaze din priza sa fac economie la curent electric !

  2. hai nanel. cum imi spunea o cunostinta oificata: eh pai noi cu plicushor ne-am intors demult in ceausism: frig, apa rece, lumina stinsa…hai ca-i bine mah, suntem antrenati! numai ca atunci exista polidin si moldamin cand dadeau bacteriile pulmonare in noi, de frig. any way…cui ii mai pasa, ca voua nu…nu va vad pe nici unul in strada. inseamna ca va place…

  3. Tariful n-are nici în clin nici în mânec cu prețul pieții (dacă zic liberă-i pleonasm deși ar trebui; ceea ce-au făcut cu liberalizarea energiei a fost furtpe față).
    Așadar, tariful este ceva impus! De ce acum 10 ani de zile tariful la energie era cît era (10 ori mai mic?) fără ca producători, transelectrica și estimatorii de contoare să meargă-n pierdere?
    taríf n., pl. e și urĭ, și *tarífă f., pl. e (fr. tarif, d. it. tariffa, care vine d. ar. ta῾arifa, notificare: rus. tarif). Tabloŭ de prețurĭ saŭ de taxe: tarif vamal. sursa: Scriban (1939)
    Așadar cei din spatele statului ne fură de ne-ndoaie.

  4. …adica javrele criminale care au pus mana cu japca pe sistemul energetic national maresc dijma cat vor muschii lor, pentru ca la consumatorii captivi nici boii nu trag!
    Nu exista nicio justificare economica pentru marirea pretului energiei electrice. Este dictatura economica si genocid mascat.
    Apele sunt ale romanilor, hidrocentralele le-au construit romanii, si totusi banii ii incaseaza altcineva.
    Misteriosii investitori strategici.

    De unde si aspectul intentionat alambicat al facturilor, ca cetateanul obosit sa plateasca si gata, fara sa mai puna intrebari.
    Metode de jaf care poarta un nume, foarte bine exprimat in romana: SMECHERIE IMPUTITA.

  5. toată lumea energia se ieftinește. La noi, băieții deștepți au o foamete…
    De ce a fost nevoie sa vindem distribuția, de ce?

  6. Oricum furnizorii de elctricitate fură copios prin facturare. În luna octombrie am avut consum mult mai mic decât în septembrie (cu aproximativ 24%) dar cantitatea de bani în factura pe octombrie este de două ori mai mare. La fel și așazisa energie activă s-a făcut aproape dublă în octombrie față de septembrie în ciuda consumului mai mic. Hoție pe față. Și ca să fie meniul complet au pus data emiterii facturii 16.11.2023 și a ajuns în email de pe contul de client pe 27.11.2023. Ca să te sperii, să plătești repede, repede și să nu mai îți rămână timp pentru contestație. Buni psihologi, nu? Dacă de la 2 milioane de locuințe se fură câte 10 lei la facturare, rezultă 20 milioane pentru primele de Crăciun. După anul nou cele 20 milioane șterpelite cu pixul de la clienți se vor face 20.100.000, nu?

  7. @Wolf Edmond – Am omis să spun că cei 20 de milioane șterpeliți sunt și pentru primele de Crăciun ale celor care îi controlează, știu foarte bine ce fac și nu îi sancționează.

  8. se vede de ce se blochează montarea panourilor fotovoltaice pentru încă 90 000 de familii.
    Cum sa scape mafia din gheare încă 90000 de gutani?
    Și guvernul actual, închide ochii…
    Jos FSN!

  9. „În mod normal, componenta distribuție reprezintă circa 40% din prețul final al energiei. ”
    -in mod normal TOTI din „distributie” ar fi trebuit a fi pushi la curent……

  10. Vorbiti pe nas, transportul electric este al statului roman. Firmele de distributie de stat straine nu fac ceva, doar factureaza si isi iau „dreptul” de la statul roman. Voi ati vrut, voi ati cerut-o, acum savurati-o !

  11. Îmi pun Panouri Fotovoltaice pe Bloc si consum doar 1 bec de 10 watti in doua camere ! Si noaptea mă culc de la ora 16 ! Si fac economie la curent si-mi cumpăr Parizer de 5 lei pe zi !

  12. Sunt curios cata mita primește mafia din ministerul energiei și anre!Am crezut ca scăpăm de mafia penalistului vergelica omv din aripa fsn , dar vad ca-i mai rau !pentru 150 de kw plătesc pentru distributie 44 lei plus tva .16 lei pentru mafia din furnizare si 12 lei energie verde .Au investit ceva banuti distributia furnizatea in infrastructura sau numai in bunastarea lor .Sa credem ca astia cotizeaza catre mafia fsn (psd pnl UDMR si minoritarii)in conturile lor din paradisele fiscale ?

  13. Uraaaa ! Abia asteptam cadoul asta de Craciun ! Nu fac corporatiile legea, ci Ciolacu cu prostimea si saracimea !

  14. sint calcule anapoda sau n-am citit bine?? era vorba de 6% majorare.. 2% e real fara ciordeli.. .

  15. Hmmm, cica statul plateste el diferenta. Pai statul tot de la noi ia si da mai departe. Ha ha ce gluma buna. Cat o sa mai jecmaniti ma HOTILOR !!! Pina cand mah nemernicilor ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.