Vestul stabilește legile războiului informațional cu Rusia

Opt sate membre UE au cerut alocarea mai multor resurse pentru combaterea războiului informațional al Rusiei, însă semnalul lor de alarmă nu este auzit așa cum trebuie la Bruxelles, scrie Euobserver. Croația, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Marea Britanie au cerut o finanțare mai bună a așa-numitei East Stratcom Task Force, o structură instituită în 2015 pentru comunicarea strategică în flancul estic al UE și în Balcani, în vederea combaterii propagandei ruse.

În timp ce miniștrii de Externe dezbăteau luni, la Bruxelles, pe marginea alocării acestor fonduri, premierul Marii Britanii declara la Londra că guvernul de la Moscova dorește să „submineze societățile libere“ prin „narațiuni false“, care „să semene discordia în Vest“. Theresa May a acuzat Rusia că s-a amestecat în alegerile din mai multe state europene. „Știm ce faceți și nu veți reuși. Pentru că subestimați rezistența democrațiilor noastre“.

Rusia și separatismul catalan

Și guvernul Spaniei, până acum mai preocupat de campania de propagandă a jihadiștilor, este îngrijorat de implicarea Rusiei în aventura separatistă catalană. Ministerul spaniol al Apărării a anunțat că „multe mesaje și operațiuni legate de criza catalană care au fost transmise pe platformele sociale au venit din Rusia“. „Europa trebuie să trateze subiectul acesta cu seriozitate. Pot fi forțe străine care doresc să modifice ordinea constituțională“, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Madrid.

Statele puternice nu vor să-l supere pe Putin

Însă progresele înregistrate la Bruxelles în planul războiului informațional sunt limitate. Amintita structură de comunicarea strategică creată de italianca Federica Mogherini, șefa diplomației UE, nu are nici măcar o bază instituționala limpede, este una temporară și nu are un buget propriu care să-i permită achiziționarea unor instrumente analitice performante. Solicitarea unor fonduri suplimentare făcută acum a fost respinsă în urmă cu un an și pare să aibă și acum aceeași soartă. Asta pentru că nu toate statele UE privesc la fel amenințarea rusă. „Grupul de opt țări este prea mic și este slab din punct de vedere politic“, spune un diplomat european citat de Euobserver. „Statele mai puternice nu vor să facă nimic ce ar putea, chiar și teoretic, să ducă la ceva ce Kremlinului nu-i place“, spune o altă sursă diplomatică.

RT, „agent străin“ în SUA

Ca întotdeauna, malaxorul birocratic de la Bruxelles se mișcă mai greu decât instituțiile americane. Urmare a unor rapoarte ale agențiilor americane de informații din luna ianuarie, în care se arată că televiziunea rusă RT este „mașina de propagandă a Rusiei“ și că a contribuit la influențarea alegerilor din SUA din 2016, Departamentul Justiției a insistat ca RT să se înregistreze în America ca „agent străin“, ceea ce înseamnă că va trebui să-și precizeze sursele de finanțare.

Drept urmare, luni, T&R Productions LLC, o corporaţie cu sediul la Washington, s-a înregistrat la Departamentul american al Justiţiei în conformitate cu Actul de Înregistrare pentru Agenţi Străini (FARA) ca agent pentru ANO TV-Novosti, compania care controlează instituţia media RT. Replica Rusiei nu a întârziat.

După o zi, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat de la Moscova, a declarat recent că există în plan adoptarea unui proiect legislativ ce prevede că instituţiile media americane şi din alte state ce activează în Rusia ar putea fi desemnate drept „agenţi străini“. Astfel, și instituţiile de presă americane ar fi obligate să prezinte autorităţilor ruse rapoarte privind sursele finanţării şi personalul lor.

Finanțare americană pentru „presa obiectivă“

Acțiunile americane de contrare a propagandei ruse vizează și programe în state europene în care libertatea presei este tot mai limitată, în accepțiunea SUA. Un exemplu este Ungaria, acolo unde Departamentul de Stat al SUA are în vedere „sprijinirea presei obiective“, prin finanțarea presei locale ungare și programe de pregătire pentru jurnaliști în valoare de până la 700.000 de dolari. „Activitățile pot include, de asemenea, oportunități pentru ca cetățenii să devină cetățeni jurnaliști“, se arată în anunțul pentru finanțare postat pe site-ul Departamentului de Stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. Cotidianule, desteptarea! Erai pana mai ras-ieri un ziar online extrem de citit, normal, cu postari de calitate si cu…”postaci” de calitate, dar observ ca ai cazut in cap. Nu inteleg daca nea Nistorescu a vandut ziarul sau macar formatul lui online, dar decaderea voastra este vizibila. Sa fie in urma contrarilor cu Institutul lui Mircea Florian (ala…..de nu stiu eu cum ii zice, dar parca asa….), ori s-au schimbat stapanii si vor sa va inmormanteze inca in timpul vietii. Nici unul dintre cei care va citeau asiduu si postau comentarii la articolele voastre nu va mai citeste si nu mai posteaza comentarii dupa aceasta schimbare. Va rog sa nu-mi raspundeti. Raspundeti-va voua insiva.

    • Perfect adevarat! Ce sa ii faci!!! … banii sunt mai importanti decit morala si mai ales banii nu au miros!

  2. daca e adevarat ca rusii sint in spatele separatismului catalan si al alegerilor din anglia america si responsabili de ce cade din cer pe pamint nu pot decit sa imi exprim compasiunea pentru america , au aprobat cel mai mare buget militar 700 de miliarde de dolari pentru aparare…..vorba vine aparare …..sua ce-si ataca proprii cetateni cu ajutorul aliatilor israelieni si sauditi…..ce comedie si ce prosti sint spectatorii

  3. Este un joc politic pe care doar trei tari si-l pot permite…superputerile …
    Doua dintre ele sunt in plin razboi rece… cea de a treia tace si face…
    Intrebare: oare aceasta a treia superputere cu cine va ” vota” in caz de ceva!?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.