Vicecancelarul Germaniei: Imigranții compensează deficitul demografic, susțin economia

Germania mizează pe integrarea a milioane de imigranţi pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă şi a menţine creşterea economică în următoarele decenii, a declarat joi, în Parlament, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.

Un influx de refugiați fără precedent ar ajuta companiile germane să acopere deficitul de forță de muncă și ar grabi și programele de ucenicie care să ducă la integrarea noilor azilanți, a declarat Sigmar Gabriel.

În ritmul actual, populația Germaniei s-ar reduce cu 6 milioane de locuitori până în 2030, iar unele companii arată că se confruntă de pe acum cu un deficit de forță de muncă.

Vicecancelarul Gabriel, liderul social-democraților germani și vioara a doua a guvernului federal, a declarat că primirea a 800.000 de refugiați în acest an va fi cea mai mare provocare națională și europeană începând de la reunificarea Germaniei, în 1990. El a declarat în fața Bundestagului că este extrem de important ca Germania să se asigure că acest influx va aduce beneficii și ca nu va fi o povară pentru cea mai mare economie a Europei.

„Dacă reuşim să îi pregătim rapid pe cei care vin şi să îi integrăm pe piaţa muncii, vom putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale viitorului economic al Germaniei – deficitul de forţă de muncă”, a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, citat de Reuters.

Institutul pentru Studiul Pietei Muncii a precizat că 77% dintre imigranții care sosesc în Germania sunt apți de muncă, iar guvernanții de la Berlin spun că nu va fi necesară o majorare a taxelor pentru contribuabili pentru ca statul să poata face față afluxului de refugiați.

Grupul german Siemens a precizat recent că dorește să primească refugiați în cadrul programelor sale de pregătire profesională și că zece refugiati vor fi primiti chiar în acest an în centrul de pregătire de la Erlangen, în Bavaria. Economistul Andreas Rees, de la Unicredit, consideră că imigranții vor duce la creșterea numărului celor apți de muncă și astfel economia germană va creste cu 1,7% până în 2020. ”Este vorba de o creștere cu 50 de miliarde de euro față de scenariul în care nu sosesc imigranți”, a spus Rees, care a estimat că în următorii ani în Germania ar putea veni circa 500.000 de imigranți anual.

Optimismul vicpremierului Sigmar Gabriel este infirmat de ministrul Muncii, Andrea Nahels, care spune că nici măcar unul din zece imigranți din actualul val nu are înaltă calificare, adăugând că ”acel caz al medicului sirian nu este unul reprezentativ”.

Guvernanții de la Berlin, fie ei de stânga sau de dreapta, nu fac decât să reia cu alte cuvinte spusele sefului patronatelor germane, Ulrich Grillo. Acesta declara în decembrie 2014: ”Suntem o țară de imigrație și trebuie să rămânem astfel. Ca țară propsperă și din dragoste creștină pentru aproape, țara noastră trebuie să permită primirea refugiaților. Mă distanțez limpede de neonaziști și de rasiștii care protesteaza. Având în vedere evoluția noastră demografică, trebuie să ne asigurăm prosperitatea și creșterea economică prin imigrație”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.