Viceguvernator BNR: „În 2021 revenim pe creştere”

Anul curent este privit dintr-o perspectivă prudentă, dar pozitivă, de către viceguvernatorul BNR, Leonardo Badea, fiind previzionată o revenire fragilă a economiei, care trebuie să fie susţinută printr-o atenţie sporită la anumite vulnerabilităţi structurale legate de disciplina financiară.

„În 2021 revenim pe creştere. Eu sunt un economist optimist, dar această revenire este fragilă, de aceea ea trebuie să fie susţinută şi noi trebuie să fim atenţi la anumite vulnerabilităţi structurale legate de disciplina financiară a companiilor din România şi de nivelul foarte eterogen de dezvoltare economică în plan local. De asemenea, trebuie să creştem într-o manieră prudentă rolul pe care băncile îl au în finanţarea economiei şi să urmărim atragerea de fonduri europene”, a declarat Leonardo Badea, Viceguvernator al BNR, în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Buget 2021.

Pentru primul trimestru din acest an se preconizează o decelerare a ritmului PIB-ului real, justificată şi de o deteriorare a perspectivelor în cazul partenerilor comerciali externi. Totuşi, viceguvernatorul BNR estimează ritmuri trimestriale uşor pozitive.

Agenţii economici, spune Badea, probabil vor continua să se adapteze gradual la noile condiţii, iar sectoare precum industria şi comerţul vor avea în continuare rolul de locomotivă a creşterii, susţinută de cererea de consum şi, abia pe planul doi, de formare de capital fix.

Începând cu trimestrul al doilea din 2021, pe fondul avansului campaniei de vaccinare, viceguvernatorul BNR spune că putem anticipa o continuare a detensionării graduale a restricţiilor impuse de autorităţi, fapt ce va impulsiona activitatea economică într-o serie de alte sectoare, cum ar fi sectorul HoReCa. „Media anuală a PIB va reflecta preponderent contribuţia consumului final, semnificativ negativă în 2020 şi ulterior pozitivă, imprimată cu precădere de componenta privată a acestuia. Probabil va rămâne pozitivă contribuţia formării brute de capital fix”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. Eu nu am incredere in jigodiile alea de la BNR in frunte cu mumia de Isarescu, nici cat negrul sub unghie.
    Il au pe vicele acela, Vasilescu, care in mod normal n-ar fi bun nici de sef de scara la bloc.

  2. Minciuni grosolane asta da BNR.. de când se stiu asta produc..ce optimism cand totul e praf in capul lui catu orban si barna

  3. Crestere pe ce ,cînd toata Romania e in rahat pana la gît ? Cu minciuni din astea BNR ne arata ca tine cu ursul …

  4. Pe vremea lui Ponta, săracii, săracul din BNR Mugurel Ițărescu, se plângea că economia accelerează atât de tare și se va gripa. Apoi am avut o perioadă și deflație care le-a pus capac la toate. Așa că a început să se joace cum știe el mai bine cu cifrele. Dobânzile și cursul. La început a fost speriat ca ROBORUl nu mai asculta de el, apoi a reușit să convingă băncile că totuși profit gras iese cu dobânzi mari nu cu dobânzi negative cum face UE-ul cu nenorociții lor de cetățeni.
    Și în toată această peroadă, în care romanii au trecut prin salarii de 600 de lei ei au avut si au constant creșteri anuale ale veniturilor, da nimeni nu știe cât exact că astea sunt clasificate, de ochii muritorilor.
    Poate că nu vom mai ajunge ca în perioada 2010, însă cu oameni ca academicianul Câtzu, maestrul orban și dulapul din deal, pe românii îi așteaptă vremuri tulburi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.