(VIDEO) Cruce pe alegerile libere de la Chișinău

andrei-nastase

Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova a decis, luni seară, să mențină  decizia Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel prin care au fost anulate alegerile organizate pe 3 iunie pentru primăria Chișinăului, câştigate de Andrei Năstase. Decizia este irevocabilă.

În acest context, Chişinăul va fi condus de un primar interimar până la organizarea unui nou scrutin local, în 2019.

„Această decizie era demult scrisă. Am văzut oameni plângând spunându-mi că mă așteaptă la Primărie. Era vorba de doar un an de zile. PD și PSRM se întrețin pe banii noștri, iar noi ne-am dorit să eliminăm acest haos. I-am depistat cum din patrimoniul Primăriei se vând toate bunurile. Nimeni nu intervine. Niciodată în lume nu s-a produs așa ceva. A fost scuipată o lume întreagă. Moldova va fi cunoscută în lume nu doar prin furtul miliardului, dar și prin furtul votului”, a afirmat Andrei Năstase după anunţarea deciziei.

Năstase a îndemnat protestatarii să continue manifestațiile împotriva acestei hotărâri pe care o consideră politică și ilegală.

După ce judecătorii au declarat definitiv alegerile locale din 3 iunie nule, Andrei Năstase a făcut un live la miezul nopții pe rețelele de socializare. Acesta a îndemnat toți cetățenii să vină dimineață la cafea la ora 7.30 în fața Primăriei.

Sute de persoane au protestat luni seară în faţa Curţii Supreme de Justiţie în aşteptarea deciziei.

Ambasada SUA în Republica Moldova a anunțat că a luat act de decizia Curții Supreme de Justiție de a susține invalidarea rezultatelor alegerilor locale de la Chișinău, din 3 iunie, și amintește că alegerile libere, corecte și transparente reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale, relatează Cotidianul.md.

Diplomația transmite că orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri.

„Independența judiciară este un principiu democratic fundamental, iar hotărârea de astăzi a întărit percepția publicului asupra ingerinței politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova”, se arată în reacția Ambasadei SUA la Chișinău.

Totodată, secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, i-a transmis luni, 25 iunie, că „alegerile libere și corecte reprezintă o amprentă a unui guvern democratic și trebuie să reflecte voința cetățenilor țării fără intervenție politică”.

La rândul său, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a arătat „dezamăgit” de decizia instanței supreme de la Chișinău, de a invalida mandatul de primar al lui Andrei Năstase.

„Sunt extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite recursul împotriva invalidării alegerilor primarului de Chișinău. Voința poporului exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept, pe care Republica Moldova și le-a asumat în relațiile sale cu UE nu au fost respectate”, a reacționat Michalko pe pagina sa de Facebook.

La alegerile din 3 iunie, Andrei Năstase (foto) a obținut 52,57% din voturi (129.452), în timp ce contracandidatul său Ion Ceban, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (prorus), a fost votat de 47,43% din cetățeni (116.788).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

2 Comentarii

  1. CSJ in Moldova e mare si tare, precum CCRul la noi in Romania!
    Si mai ales, e de partea mafiei si a oligarhilor tip Plahotniuc, Dragnea si Tariceanu!

    • Nastase A INCALCAT REGULILE IN TIMPUL ALEGERILOR. Nu alegi tu ce reguli urmezi si ce reguli incalci. Ori le respecti, ori iesi din joc. Punct.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.