(VIDEO) Prima misiune spațială privată, pe ISS

Echipajul primei misiuni în întregime private pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a sosit sâmbătă la avanpostul orbital după un zbor de peste 20 de ore. Au fost imagini în direct transmise de NASA.

Călătorii spaţiali s-au confruntat cu o aşteptare neplanificată de aproximativ 45 de minute la o distanţă de 20 de metri de ISS din cauza unei probleme la o cameră video necesară pentru manevra de andocare, relatează DPA.

Misiunea Ax-1 a decolat vineri de la Cape Canaveral, în Florida, la bordul unei capsule spaţiale Crew Dragon, propulsată de o rachetă Falcon 9.

Aceasta a transportat primul echipaj complet privat, format din astronautul hispano-american Michael Lopez-Alegria, antreprenorul american Larry Connor, antreprenorul şi pilotul israelian Eytan Stibbe şi investitorul canadian Mark Pathy.

 


Misiunea este condusă de compania privată de zboruri spaţiale Axiom, de agenţia spaţială americană NASA şi de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk, care este şi directorul Tesla.

Cei patru membri de la bord urmează să rămână pe ISS timp de aproximativ o săptămână şi să efectueze experimente ştiinţifice.

Şeful NASA, Bill Nelson, a salutat lansarea ca fiind începutul unei „noi ere”, aducând un omagiu pentru ceea ce el a descris drept o „lansare istorică”.

”Această călătorie este punctul culminant al unor ore lungi de pregătire, planificare şi dedicare din partea echipajului şi a întregii echipe Axiom Space, a partenerilor noştri de la SpaceX şi, bineînţeles, un merit al viziunii NASA de a dezvolta o prezenţă durabilă pe orbita joasă a Pământului”, a declarat şeful Axiom Space, Michael Suffredini.

Echipajul privat urmează să se întâlnească cu astronautul german Matthias Maurer, care se află pe ISS din noiembrie şi care este programat să rămână acolo până la sfârşitul lunii aprilie.

În prezent pe ISS se mai află astronauţii americani Thomas Marshburn, Raja Chari şi Kayla Barron şi trei cosmonauţi: Oleg Artemiev, Denis Matveev şi Serghei Korsakov.

Copiloţii Axiom au plătit fiecare aproximativ 55 de milioane de dolari pentru acest zbor, potrivit presei.

Axiom Space a fost fondată de fostul director executiv al NASA Suffredini şi de antreprenorul iraniano-american Kam Ghaffarian în 2016.

Compania se poziţionează ca un jucător important pe piaţa spaţială în viitor, plănuind propria staţie spaţială comercială.

NASA a încheiat deja un contract cu compania pentru a construi un modul comercial al ISS.

Comandantul Axiom Space, Lopez-Alegria, s-a distanţat de termenul de „turişti spaţiali” înainte de misiune, spunând că nu este vorba de o vacanţă pentru echipaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Deci americanii au astronauti si rusii doar cosmonauti? Vedeti ce inapoiati sunt rusii fata de americani, mai vreti vreo dovada ca rusii trebuie expulzati si din cosmos? (Rumburak, iubitor de extraterestrii anglo-saxoni)

  2. “ pe ISS se mai află astronauţii americani Thomas Marshburn, Raja Chari şi Kayla Barron şi trei cosmonauţi: Oleg Artemiev, Denis Matveev şi Serghei Korsakov. Bine am ajuns cu democrația și libertatea presei Occidentale dacă la: “și trei cosmonauți ruși” cuvântul “ruși” a fost cenzurat.

  3. Intr- o lume zisa a Globalizarii, care teoretic si logic ar trebuie sa fie lumea tuturor, s – a realizat de fapt o lume a Privatilor Miliardari care stapanesc turme de sute de milioane oameni – animale.
    Acesta e rezultatul Democratiei Capitaliste. Care este o minciuna de dimensiuni colosale….Prin urmare sper doar in Democratia Republicii Populare Chineze. Care nu pacaleste chinezul de rand cu iluzia ca si el poate ajunge un Xi Jinping.

  4. si marmota invelea ciuuuucalaataaaaa…. intr-o lume a satanei totul are aspect de adevar. the great deceiver will show you magic. bll/sht. se hranesc din energia sperantelor desarte, a tristetii si a distrugerii a tot ce a mai ramas curat.

  5. Cu asta se ocupa lumea civilizata fata de medievalii care vor sa cucereasca noi teritorii.
    @Axton, dupa ce o sa mergi in China sa vezi saracia si mizeria de acolo mai vorbim.
    De India nici nu e cazul sa vorbim.

  6. Bine că excursia s-a făcut cu energie verde, navele fiind propulsate de vânt.

  7. @tetea Un tokamak (/ˈtoʊkəmæk/; rusă: токамáк) este un dispozitiv care folosește un câmp magnetic puternic pentru a retine plasma în formă de torus. Tokamak este un tip de dispozitiv de izolare magnetică dezvoltat pentru a produce fuziune termonucleară controlată și au fost conceptualizate inițial în anii 50 de către fizicienii sovietici Igor Tamm și Andrei Saharov. Chinezii au doua tokamakuri. Ar trebui să iți pui la punct ignoranța epică și idolatria grețoasă pentru ,,lumea civilizată”.

  8. @tetea …Esti un ignorant primitiv, superficial.. India e capitalista de secole dar este mult sub China comunista asa cum si un ignorant ca tine observa….Tu esti omul care isi vinde si pe mama sa pentru un hamburgher. Iti place sa fii sclav.

  9. @Astrohabauc, in anii 50 rusii nu stapaneau nici energia nucleara pana nu au furat tehnologia de la americani.
    China nu este in stare sa dezvolte un reactor nuclear, si mai bine ca numai dezastre ar fi in lume. Cea mai noua centrala atomo-electrica a Chinei 2019 este facuta cu tehnologie franceza.
    @Axton, nu stiu ce intelegi tu prin ignoranta. Eu nu sunt decat un om umblat prin lume. Cunosc China si India de la fata locului.
    Adica nu poate sa-mi povesteasca nimeni de bunastarea de acolo.
    In China nu te apuca puradeii de pantaloni sa le dai un banut, asa ca in India, dar asta din cauza sistemului de opresiune,nu pentru ca nu exista saracie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.