(VIDEO/FOTO) Teroare în Grecia: 60 de morți

Update Este stare de urgență în Grecia. Cel puțin 60 de persoane au murit, iar alte peste 100 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetație izbucnite în apropierea capitalei, Atena.

Corpurile neînsuflețite a 26 de persoane au fost descoperite marți dimineață în apropierea unei plaje din zona localității Rafina, au declarat voluntari de la Crucea Roșie și un oficial local.

Bilanțul anterior al incendiilor de vegetație, anunțat la primele ore ale dimineții de marți, era de cel puțin 24 de morți, ca mai apoi să crească la 50.

Peste 600 de pompieri sunt implicați în acțiunile de stingere a incendiilor de vegetație care au cuprins zone întinse la vest și est de Atena.

Un nor de fum cu nuanțe negre și portocalii a acoperit cerul Atenei, astfel că mai multe zboruri au fost redirecționate din cauza vizibilității reduse, relatează Sky News.

„Vom face tot ce este uman posibil să ținem sub control” situația, a declarat premierul grec Alexis Tsipras, care a sugerat că există anumite suspiciuni în ceea ce privește cauzele acestor incendii.

„Sunt îngrijorat de izbucnirea simultană de incendii, atât la est, cât și la vest de Attica”, a afirmat Tsipras.

Un prim incendiu de vegetație a izbucnit într-o pădure de pini din zona localității Kineta, la 50 de kilometri vest de Atena, între capitala Greciei și Corint.

Autoritățile elene au închis autostrada Atena-Corint, una din cele două șosele majore către Peninsula Peloponez. Și traficul feroviar în zonă a fost suspendat.

Al doilea incendiu major de vegetație a izbucnit în zona Penteli, la nord-est de Atena, afectând localitățile Rafina și Mati, două destinații turistice populare.

Incendiul de vegetație din zona localității Mati, aflată la 29 de kilometri est de Atena, este considerat drept cel mai periculos astfel de incident din Grecia după un incendiu devastator care a afectat sudul Peninsulei Peloponez în august 2007, în urma căruia zeci de persoane au decedat.

Majoritatea victimelor au decedat sau au fost rănite în zona localității Mati, a declarat marți Dimitris Tzanakopoulos, purtătorul de cuvânt la Guvernului grec.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina pentru a reveni de urgenţă în Grecia.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, a spus Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Televiziunile au difuzat imagini cu locuitori care încercau să fugă cu maşinile şi cu numeroase imobile afectate de flăcări.

„Dacă nu aş fi plecat, aş fi ars”, a spus Maria, o pensionară de 67 de ani care locuieşte la Mati, citată de AFP. Pentru că nu a mai avut timp, ea a trebuit să-şi abandoneze cei doi câini pentru a se refugia într-o localitate apropiată.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius.

VIDEO/FOTO

Ανυπολόγιστες οι ζημιές λίγα μέτρα πριν την Αργυρά Ακτή που βρέθηκαν οι 26 νεκροί στο χωράφι

Publicată de TA NEA pe Marţi, 24 iulie 2018 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8401 Articole
Author

2 Comentarii

  1. La Atena mii de manifestanţi cer demisia guvernului. ”Jos corupţia!” şi ”Vrem dreptate!” sunt principalele revendicări ale cetăţenilor indignaţi.
    Preşedintele e în contact permanent cu reprezentanţii demonstranţilor. Analiştii politici anticipează căderea guvernului şi inculparea iminentă a prim-ministrului Tsipras.
    Va urma…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.