(VIDEO) Guvernul deblochează posturi în Sănătate. Sindicatele. ”Nu-i de-ajuns”

Guvernul deblochează posturi în sistemul sanitar și de asistență socială, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de Guvern.

„Toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente și infirmieri vor putea face rapid angajări. Ministerul Sănătății are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară”, a declarat premierul.

„(…) am alocat circa 6,6 miliarde de lei în această lună, cu care am închis datoriile de anul trecut din sistemul sanitar, asigurând și cheltuielile curente pe luna ianuarie pentru medicamente și servicii medicale, însă fiecare angajare trebuie să se reflecte în mod concret în servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate.

Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să îi plătim mai bine pe medicii care muncesc serios, adică serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de

pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie”, a mai spus Ciolacu.

 

.

 

”5.000 de posturi deblocate nu sunt de ajuns”

Cadrele medicale ar putea intra în grevă la începutul lunii februarie, a avertizat din nou președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, la  B1 TV , acolo unde a susținut că numărul de posturi pe care a anunțat Guvernul că le va debloca nu este de ajuns.

„Nu, nu sunt de ajuns, este parțial. Asta am și discutat într-o întâlnire-fulger, ieri, de o jumătate de oră, cu premierul, cu ministrul Sănătății, cu ministrul de Finanțe. Numai că nu se gândesc la un lucru, le deblocăm, va mai dura încă o lună, a spus sindicalistul întrebat fiind de cele 5.000 de posturi anunțate de ministrul Finanțelor.

A apărut cazul Spitalul Gomoiu, spitalele de copii în general, cele de boli infecțioase pentru că suntem în plină criză a sistemului datorită virozelor și datorită enterovirozelor, ș.a.m.d.

Sute de oameni la gardă care nu pot fi deserviți”.

„Numărul mic de membri de sindicat din zona medicală se înscrie și în acest trend prost pe care guvernul și guvernele dinainte l-au avut, pentru că nici noi n-am reușit ca nemulțumirile lor să le aducem la zi – și nu numai din punct de vedere financiar, dar și profesional. În cealaltă zonă, a asistenților medicali, cu salariile pe care ni le-a propus în 2017, pentru că acelea sunt cu 4.000, 4.500 de lei pentru un asistent, la, eu știu, peste 150.000 de oameni care își desfășoară munca, sunt extrem de mici și nu sunt atractive.

S-au mai făcut angajări sau s-a încercat să se facă angajări, dar nu merge nimeni pe salariul acesta”, a adăugat Leonard Bărăscu.

„Am început din iunie, anul trecut, o discuție, chiar înaintea colegilor din învățământ, și a spus că mergem împreună, este un deziderat al celor două partide de la guvernare ca să mergem împreună și din punct de vedere salarial, și, în funcție de numărul fiecărui minister, al ceea ce înseamnă un progres din punct de vedere al resursei umane, dar și un progres fizic, cu spitale noi, cu școli noi (…). Și nu s-a întâmplat lucrul acesta.

Pentru unii a mers, nici cu învățământul nu sunt total mulțumiți până la capăt, iar cu noi deloc”, a continuat el.

Leonard Bărăscu: 95% garantat intrăm în grevă

Liderul sindical susține că sunt șanse de „95%” să se concretizeze greva cadrelor medicale.

„Dacă nu rezolvăm 20%, n-am rezolvat nimic, pentru că salariile nu sunt atractive și nu rezolvăm problema cu memorandumul, și nimeni nu mai vine în sistem, și toată lumea pleacă afară. Da, 18, facem această analiză și stabilim datele. Dar imediat, cred că la începutul lui februarie, blocăm cu adevărat sistemul – și nu ne dorim să o facem.

Toate cadrele medicale, toate spitalele din România, adică aproape cele 400 de spitale în care noi avem membri de sindicat și care își vor desfășura activitatea la minimum, adică o treime”, a conchis liderul sindical.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. 18.000 sau 30.000 de posturi vor fi deblocate pt toate ministerelor, Ne trebuie medici. Se pare PSD/PNL nu poate tine acasa minunile trebuie sa-le angajeze, vorba lui Orban: toate amantele, nepoatele au fost angajate?

  2. …Ce nemernici…
    Salariile nu sunt atractive…
    Tembelii astia se gandesc ca o asemenea ocupatie este de fapt o distractie!
    Au salarii mari, dublate de sporuri, multe nemeritate, serviciile sunt precum le stim cu totii!
    De fapt, oricat le-ai de bugetarilor, nu e de-ajuns, vor cate trei majorari pe an desi euro e sub 5 lei de 6 ani…

  3. Dar cine le-o fi blocat aceste posturi ,nu tot gevernul asta incapabil ? De fiecare data trebuie sa se intimple ceva ,ca acest guvern sa reabiliteze situatia facuta gresit .Guvernantii nostrii sint lipsiti de viziune si nu ii duce capul sa faca nimic corect dintr-o singura miscare ,mereu sint schimbari si modificari.

  4. Asta este. Întâi arme de miliarde de dolari luate, evident, de la verii de peste oceanul Atlantic și apoi celelalte nevoi.
    Ultima achiziție de rachete, 1.1 miliarde dolari SUA, preț fără TVA.
    De ce avem deficit bugetar? Pentru că arme de peste ocean.
    De ce nu sunt bani pentru sănătate? Pentru că arme de peste ocean.

  5. de data asta, ” astia cu sanatatea , au uitat sa mai ceara ” demnitate ” ..!! probabil ca au suficienta ..!

  6. Oameni buni, acesti lepre de lux din politica, au semnat acte in numele Romaniei și nu au voie sa incalce ceea ce au semnat cu ani în urmă, s-au obligat prin semnături sa execute! Trebuiesc toți acesti hoituri eliminate fin politica, luați cu ghioaga și alungați, după care, abrogarea tuturor legilor făcute contra cetățenilor din a țării dar după o analiză la rece fi obiecyiva, încât inclusiv abrogarea pensiilor nesimțite sa fie in practica, sa nu mai existe diferente intre cetățeni mai ales între cetățenii obișnuiți și politicienii care și-au dorit și intrat in politica că au vrut și nu obligati de cetățeni, cum urla ei din gura in gura sa mincinosii. Apoi legi clare și corecte sa poată fi puse în practică în secunda doi.

  7. DECI ÎNCĂ 5000 CARE VOR AVEA DOUĂ `JOBURI~-SLUJBE-UNA LA „PRIVAT”-UNDE VOR MUNCI PE RUPTE ȘI UNA LA STAT UNDE SE VOR ODIHNI ALĂTURI,PE UN SALARIU MAI BUN-! DACĂ GREȘESC ÎMI CER IERTARE! IAR președintele Sanitas, Leonard Bărăscu,—SĂ SE FACĂ MINISTRUL SĂNĂTĂȚII! „ :șefii sindicatelor = șefii șantajului! DACĂ 4 MILIOANE DE ROMÂNII PLĂTESC-CONTRIBUIE ÎN ALTE STATE -LA FONDURILE DIN CARE STATUL NOSTRU:CURUPT,INEFICIENT,-DE UNDE MULT,MULT BĂNET!

  8. Ar trebui odata sa se cearna clar ori la stat ori la privat pentru medici. Dimineata vin la spital de stat la 8 -14 apoi pleaca de la 16 -20 in privat. Ziua urmatoare sunt obositi si nu pot da un diagnostic corect. Noroc ca analizele se fac automat cu cat este normala valoarea. De contravizita pacienti dupa amiaza nici vorba. Servesc rezidentii. Apoi ne miram ca dorm in garzi si dau frecvent malxpraxis.

  9. Auzi bre. De cînd crezi că guvernul romîn e conștient și știe ce face ?? Ai o vagă idee de ce se execută lucrare a căriu cost te va indoi in scurt timp ?? Chiar mai crezi in vorba romînului , in aptitudinea lui de a găsi calea corectă cu trai normal, aceptabil, de trai al populimii căscate ??

  10. Și cu spaga ceruta de 20.000 de euroi pentru un post de medic specialist in spitalele patriei,cum ramane? Se va da sau se mai ia? Aud?

  11. Posturile alea trebuie deblocate, logic. Bine era daca nu se blocau, adica daca ramaneau deschise cele de pe care cineva a plecat (demisie, pensie etc). Problema e daca exista personal cu pregatirea necesara pentru a ocupa acele posturi.

  12. Ordonta asta e doar pentru cei care muncesc. Ciudat , faptul ca ,de în sănătate sunt blocate posturi, iar în alta instituție de stat CNCIR, control cazane și instantei de ridicat se angajează în draci cu șpagă, orice, dar nu ingineri cu experienta în domeniu. Persoana contact : Zgambau Silvia Director Resurse Umane.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.