Viktor Orban se întâlneşte cu Vladimir Putin, la Kremlin, în cursul lunii decembrie

Premierul Ungariei, Viktor Orban, va efectua o vizita la Moscova pana la finalul acestui an, pentru a discuta cu presedintele Vladimir Putin despre proiectul gazoductului South Stream.

Premierul Orban a fost, practic, convocat de Putin la Kremlin pentru a reconfirma angajamentele asumate de Ungaria prin acordul semnat cu Rusia pentru construirea gazoductului Sout Stream, dupa ce Comisia Europeana a stabilit ca acest acord “nu este compatibil cu legislatia UE”. Premierul Dmitri Medvedev sustine ca intelegerile bilaterale cu statele UE au preeminenta asupra legislatiei comunitare. Ramen de vazut ce opinie va avea la Moscova si premierul Viktor Orban.

In aceeasi situatie, spune directorul pentru piata energetica interna din cadrul Directoratului General Energie din CE, sunt si acordurile semnate cu Rusia de Bulgaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria, celelalte state pe unde ar trebui sa treaca South Stream sau ramificatiile conductei. Mai mult, si acordul semnat cu Serbia incalca legislatia UE, deoarece Belgradul este parte a acordurileor energetice ale UE.

Prin urmare, UE doreste ca toate aceste acorduri sa fie renegociate cu Rusia. Oficialii europeni mai sustin ca Gazprom nu poate fi actionar majoritar asupra retelei de transport a gazelor, producator si singur furnizor. Gazprom ar trebui sa asigure in mod nediscriminatoriu si accesul unor terte parti la acest proiect energetic.

Analistii au vazut in aceasta pozitie a UE o reactie la presiunile facute de Moscova asupra Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.