Vila Șipot, mai aproape de circuitul cultural și turistic

Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, parte a Domeniului Regal Peleș și locul unde a luat naștere proiectul Castelului Peleș din Sinaia, progresează semnificativ în ceea ce privește lucrările de renovare și consolidare demarate la jumătatea anului trecut. Una dintre cele mai speciale lucrări este reprezentată de finalizarea vitraliilor care portretizează arhitecții Castelului Peleș, ce vor fi montate în viitoarea Galerie a Arhitecților Peleșului. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identității regalității române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcției, demarat la inițiativa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

După încheierea lucrărilor, programată pentru finalul acestui an, clădirea – monument va fi readusă în circuitul cultural și turistic al României.

Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numără deschiderea, în cadrul Vilei Șipot, a Galeriei Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleș, la întregul ansamblu arhitectural și peisagistic existent astăzi.

Lucrările de restaurare ale Vilei Șipot, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, cu autorizarea Ministerului Culturii, ele fiind finanțate în mod exclusiv cu fonduri și suport logistic din partea sponsorilor privați.

Prin reabilitarea Vilei Șipot și reintegrarea acesteia în circuitul turistic, desfășurăm cel mai mare efort de conservare, restaurare și dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural și natural al Domeniului Regal Sinaia în ultimii 60 de ani. Dorim să adresăm o invitație deschisă tuturor celor care au înțeles importanța pe care o are acest proiect pentru România – persoane sau companii – să contribuie cu donații sau sponsorizări, alăturându-se, astfel, eforturilor de protejare a patrimoniului arhitectural și istoric al României. În egală măsură, le mulțumesc tuturor celor care au ales deja să ne fie parteneri în acest demers”, declară Ion Tucă, Director Executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.

Vila Șipot a fost atelierul de lucru și locuința arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităților de proiectare a extinderilor și amenajării Castelului Peleș, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaștem astăzi. Conform documentelor istorice, însuși Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea și punerea în operă a cerințelor sale.

Clădirea este amplasată pe valea pârâului Peleș și constituie, împreună cu calea de acces către Castelul Pelișor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

 1. PE VREMEA REGATULUI ROMÂNIEI, MULȚI OAMENI DE VALOARE S-AU STABILIT LA NOI ÎN ȚARĂ ȘI AU LĂSAT POSTERITĂȚII INSTITUȚII, CLĂDIRI ȘI OPERE DE ARTĂ CU CARE NE MÂNDRIM AZI. DE CÂND SUNTEM REPUBLICĂ … SUNTEM CALICII EUROPEI.

 2. Bă, frate, frumoase lucruri se făceau pe vremuri! Și la noi, și în alte țări. Tot complexul Peleș e o bijuterie, și nu doar arhitectonic, ci din toate punctele de vedere!
  Și nu e singura construcție remarcabilă din România, din fericire. însă este ceva mai spectaculoasă.
  Pănă și casele țărănești mai vechiuțe, chiar cele făcute din sărăcie, tot aveau „frumosul” înglobat în ele: niște brâuri de tencuială, ferestrele rotunjite, tâmplăria „sculptată” cu ceva modele, o prispă cu coloane și tot așa.
  În zilele noastre totul trebuie să fie cât mai dreptunghiular, cu geamuri termopan și e perfect așa! Prin străinătate am văzut în multe clădiri de insitutții sau corporații că li se pare foarte „cool” și hipsterește ca pereții interiori să rămână din beton, nefinisați, cam ca în halele industriale…
  Să vină Marea Resetare să dărâme și Peleșul, și castelul Neuschwanstein, și Fontana di Trevi, și Sagrada Familia și toate alea, că e urâte!

 3. ” lângă Economat. ”
  -bravo baieti
  asta inseamna subtilitate,
  mana usoara la scris!
  (cine mai citeste pana la capat?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.