Vindecarea nu este doar în pliculețul de ceai

Peste 70% din populația lumii apelează la terapii alternative atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, arată o statistică a Organizației Mondiale a Sănătății. Cei mai mulți caută tratamentele din plante. Peste 18.000 de produse naturiste pentru diverse afecțiuni sunt înregistrate în țara noastră. Românii au cumpărat, numai anul trecut, astfel de produse, de peste 30 de milioane de euro numai din mediul online, în creștere cu 20 de procente față de 2014. Suma se triplează când vine vorba de farmacii, plafare sau hipermarketuri.

Suplimentele pe bază de plante au devenit o necesitate, într-o lume în care tot mai puține persoane se alimentează și trăiesc sănătos. Cum profită marii producători și importatori din domeniu, se vede în pliante și reclame. Sunt campanii agresive, bazate pe faptul că tot românul a auzit despre efectele terapeutice pe care ierburile medicinale le pot avea. Este o industrie în care prospectul produsului este aproape lipsit de importanță, pentru că primează cuvântul celui care-l recomandă.

La doctor, doar dacă e grav

Potrivit studiilor, mai mult de un sfert dintre români apelează la servicii medicale doar în situația unor boli grave, preferând în schimb tratamentele cu plante și automedicația. „Românii au încredere în remediile cu plante, mai mult decât în medici“, spune Corina Pascu, medic primar pneumolog. ”Cine e de vină? De fapt, nici măcar nu e vorba de vreo vină. Sunt tot felul de reclame de genul: „m-am vindecat de cancer în stadiul terminal cu extract de nu-știu-ce-plantă“. Asta nu se poate proba. Ba mai mult, nici nu vrea nimeni să probeze. Ba sunt unii care garantează că așa este. Este o piață care a luat foarte mult avânt: frunza ia, uneori, locul citostaticelor“, continuă Pascu.

Ce-i face totuși pe români să-și caute salvarea în tot feluri de leacuri alternative? Mirajul vindecării rapide atrage pe oricine. Pe lista motivelor pentru care românii renunță la medicina clasică se numără: frica de spitale și de infecțiile nosocomiale, frica de operație și lipsa banilor.

„Oricum nu-mi fac rău“

Mulți români se tratează cu plante la recomandarea unui prieten/vecin, din articole și reclame de la televizor sau de pe net, și o fac fie pentru că tratamentul clasic nu pare să dea rezultate, fie pentru că evită o intervenție chirurgicală. Este și cazul Domnicăi Neamțu, de 58 de ani, cu afecțiuni hepatice și hipotiroidie, care a decis să renunțe la medicamentele clasice și să le înlocuiască cu ceaiuri din plante. Motivul: nu a observat nicio îmbunătățire a stării de sănătate. „Am început mai întâi cu ceaiuri. M-am documentat pe calculator, pe Internet, împreună cu fiica mea și am aflat că există două plante care sunt potrivite pentru bolile mele. Unde mai pui că sunt și infecțiile astea prin spitale și mi-e frică. Ies mai bolnavă decât am intrat“, mărturisește femeia.

Tratament în paralel

Specialiștii nu recomandă renunțarea la tratamentul clasic în beneficiul celui naturist. Un aspect important este administrarea concomitentă a terapiei naturiste cu medicația alopată. Dorin Papadopol, 48 de ani, este diabetic de mai mulți ani. Nu a renunțat niciodată la medicina tradițională și nici nu și-a pierdut încrederea în medici. Dar pentru a preveni complicațiile acestei boli a apelat la sfatul unui fitoterapeut care i-a recomandat un tratament naturist, pe care să-l aplice în paralel cu cel clasic. „Medicul fitoterapeut s-a interesat de toată medicația pe care trebuie să o urmez fiind bolnav de diabet și apoi mi-a recomandat un tratament din plante care să fie compatibil cu aceasta. Nu mi-am pus niciodată problema să renunț la insulină sau la vreun medicament pentru a urma un tratament din plante. Ar fi o nebunie din partea mea“, conchide Papadopol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.