Ultima oră: Recursul compensatoriu intră în laboratorul lui Dăncilă și Toader

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la Strasbourg.

UPDATE Viorica Dăncilă a declarat că miercuri va avea o întâlnire cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema legii privind recursul compensatoriu, pentru a putea lua o decizie pe acest subiect.

„După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. Nu pot să vă dau un răspuns acum asupra a ceea ce voi face. Trebuie să mă întorc în ţară în seara aceasta. Mâine (miercuri – n.r.) am să văd, am să mă întâlnesc cu ministrul Justiţiei, tocmai pentru a lua o decizie şi a vedea care sunt efectele, care au fost efectele acestei legii, implicaţiile pe care le-a avut, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea existentă în România şi lucruri ca cele care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot în acest moment, nu sunt jurist, nu pot să vin cu o decizie până nu vorbesc cu cei din domeniu, până nu vorbesc cu ministrul Justiţiei”, a declarat Dăncilă, marţi, la Strasbourg, în cadrul conferinţei de presă susţinute alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Premierul a răspuns astfel fiind întrebată ce va face Guvernul în privinţa legislaţiei privind recursul compensatoriu, având în vedere mai multe infracţiuni comise în ultima perioadă de cei eliberaţi din închisori în baza acestei legi.

Despre amnistie

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, în Parlamentul European, după ce Guvernul a fost criticat în legătură cu un posibil proiect privind amnistia, că nu există un astfel de document pe masa Executivului şi că acest for vrea doar să protejeze cetăţenii împotriva abuzurilor.

„Referitor la amnistie, am spus de nenumărate ori -nu am niciun act normativ pe masa guvernului referitor la acest lucru. Nu cred să apărăm pe nimeni, vrem să protejăm cetăţenii împotriva abuzurilor. Vrem să protejăm drepturile cetăţenilor care au fost afectaţi de decizii ale justiţiei, de protocoale secrete între servicii şi justiţie. Cei care ţipă tare acum, mulţi dintre ei vor să ascundă ce s-a întâmplat de fapt în România şi că au fost parte a acestui sistem care a dus la încălcarea drepturilor omului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Despre Schengen

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, în Parlamentul European, că toate măsurile luate de forurile UE trebuie să se raporteze la cetăţenii statelor membre, dând exemplul amânarea aderării României la Spaţiul Schengen, care este privită ca o „inechitate” de români.

„Ne dorim o Uniune mai democratică, deci vom promova egalitatea de tratament la care aspiră toate statele membre şi toţi cetăţenii europeni. Acest aspect este esenţial pentru încrederea cetăţenilor faţă de proiectul european. Vă spun acest lucru din perspectiva cetăţenilor români pe care îi reprezint în calitate de prim-ministru şi care, în pofida ataşamentului lor foarte puternic faţă de Uniune, resimt un tratament inegal faţă de România, în special atunci când ţara noastră este criticată pentru aspecte care sunt fireşti în alte state membre sau când României i se impun anumite condiţionalităţi care nu există în alte state ale Uniunii. Românii resimt inechitate când văd că ţara lor este ţinută în afara spaţiului Schengen şi vreau să mulţumesc cu această ocazie domnului preşedinte Jean-Claude Juncker şi domnului preşedinte Antonio Tajani pentru susţinerea totală pe care ne-o oferă pentru aderarea la Spaţiul Schengen”, a declarat prenierul.

http://

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

14 Comentarii

 1. MĂCEL la Strasbourg: Dăncilă, amenințată cu activarea Articolului 7 în cazul României!

  Liderul ALDE din PE, Guy Verhofstadt, a urat marți succes României, la Strasbourg în Plenul PE pe perioada preşedinţiei Consiliului UE și a adăugat că Bucureștiul NU e departe de activarea Articolului 7 din cauza Legilor Justiției:
  „Sper sa nu apara un al 3-lea caz de Articol 7 impotriva Guvernului Romaniei, parerea mea e ca NU sunteti departe de acest moment, continuand sa ignorati opiniile Comisiei de la Venetia”
  „Tariceanu mi-a promis la București ca Guvernul dvs va modifica propunerile(privind reforma in justitie -n.r.) si se vor conforma propunerilor de la Comisia de la Venetia”
  Deși la București i s-au dat asigurări că legislația penală va ține cont de avizul Comisiei de la Veneția, „nici măcar una dintre aceste promisiuni nu a fost respectată”, România înscriindu-se, mai degrabă, pe „calea proastelor practici” ale guv. Ungariei și Poloniei.

  El a avertizat și liderii ALDE de la București că formațiunea sa „nu va merge în alegeri cu asemenea parteneri”, dacă aceștia vor susține astfel de măsuri.

  Afirmațiile au fost făcute în prezența premierului Dăncilă, dar și a altor miniștri care o insoteau.

  ALDE european e grupul din care face parte si ALDE al lui Tăriceanu.

  Articolul 7 din Tratatul UE e procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru, care poate duce la Suspendarea dreptului de vot al acestuia.

  El a Criticat si intențiile Guvernului de a da o OU pentru amnistie, comentând că astfel „peștele cel mare” poate scăpa de justiție.
  „Faceți curățenie. Fără compromisuri cu forțele corupte”, i-a transmis lui Dăncilă, după ce Premierul a prezentat în PE prioritățile Președinției României la Consiliul UE.”
  https://www.stiripesurse.ro/macel-la-strasbourg-dancila-amenin-ata-cu-activarea-articolului-7-in-cazul-romaniei_1317988.html

  • Guy-Guy Verofsaid a avertizat ca „nu va merge in algeri cu asemenea parteneri”. Extraordinar si ce sa mai…Pai cu cine va merge,ca si asa sunt liberalii lui cam in pielea goala prin UE si cam vesnic in opozitie pe acolo? Dar vorbi si el ca nea Ion,ca’i si el om.

 2. tratamentul inegal este din cauza gastii de parveniti, inculti, infractori, incapabili care s-a instalat in fruntea statului.

  • @stanga caviar si lilli: nu vreti voi sa va luati papornitele si sa plecati la cei pe care-i adulati???

 3. Am inteles de la lili si stanga caviar ca Romania a intrat in Schengen pe vremea lui Ciolos, dar nu ne-am dat seama. Probabil aveam viteza prea mare si am iesit ca nu ne-au tinut franele!

 4. Excelent discurs! Romania trebuie aparata in fata detractorilor externi si, mai ales, interni.

  • „Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
   Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
   Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
   Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
   Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
   Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!”

   Ghici cine-i cel mai mare patriot? Teleormaneanu’…

 5. Erata. Romania trebuia aparata de Valcovi si Dragnei, care fac jocurile Rusiei in tara asta nefericita.

  • Alta erata.Cand guvernarea merge bine nu se bucura nici Marele Nimic de la Cotroceni,nici opozitia si nici Rusia.Cand guvernarea merge rau,pentru ca Marele Nimic pune Guvernului betze in roate,se bucura si el,si opozitia,si Rusia.Deci cine face jocurile si bucuriile Rusiei? Ghici ghicitoarea…

 6. 1)Un guvern de hoti si interlopi si slugoi niciodata nu o sa aiba demnitate ci o sa linga orice si pe oricine fiind tratat ca atare

 7. … a trebuit sa vina Doamna PM ca sa aflam cate ceva despre acest misterios recurs in amputare..pai cine alt decat un mujicioc snagatok ..cu sleahta adunata de prin ogeacuri ioropene putea sa initieze acest atentat…acu ar trebui sa vedem batatia mai lunga al acestui recurs …cine sunt si care vor fi principalii beneficiari..despre criminalii marunti obisnuiti sa manuie cutitu am mai aflat cate ceva ..mai bine zis despre noile lor crime..mai interesante ar fi cele absconse..

 8. duamna Veorica sa si-l ia si pe „genunche” in laborator, poate o pun toti trei de un brainstorming.
  e pacat sa se limiteze la Gargamel

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.