Virgil Popescu, punând la cale afaceri cu americanii și canadienii

Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunţă că a avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk, secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite, el precizând că oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanţarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea şi de la EximBank..

Am avut o întâlnire de lucru foarte bună cu David Turk – Secretar adjunct pentru Energie din Statele Unite – pentru a discuta despre stadiul proiectelor prevăzute în Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România. Oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea și de la EximBank.
De asemenea, am discutat și despre proiectul SMR-urilor, despre situația actuală din regiunea noastră, inclusiv a sistemului energetic din Ucraina și Republica Moldova, state afectate din cauza războiului agresiv al Rusiei. Am transmis că România susține cele două state și vom continua să o facem și le mulțumim SUA pentru suportul acordat până acum și pe viitor. România și SUA au un parteneriat strategic solid, iar energia reprezintă o componentă importantă în prezent și pe viitor, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Popescu s-a întâlnit cu un ministru canadian.

Întâlnirea bilaterală cu Jonathan Wilkinson, Ministrul Resurselor Naturale, din Canada, a fost o ocazie bună să discutăm despre proiectele comune pe care le avem în domeniul energiei, în mod special al energiei nucleare. Am transmis că reabilitarea Unității 1 și Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă sunt prioritare, contribuind la asigurarea securității energetice și la realizarea obiectivelor de decarbonizare. Ambele țări, Canada ca furnizor de tehnologie, și România ca beneficiar, au o responsabilitate uriașă în gestionarea acțiunilor necesare dezvoltării Proiectului Unităților 3 și 4 într-un termen durabil. Ministrul Wilkinson mi-a transmis că avem sprijin și finanțare din partea guvernului canadian pentru retehnologizarea reactoarului 1 și pentru construcția reactoarelor 3 și 4. I-am mulțumit colegului meu canadian pentru suportul acordat și pentru buna colaborare pe care o avem. De asemenea, am discutat și despre importanța deosebită pe care trebuie să o acordăm pregătiii unei noi generații de specialiști în dezvoltarea domeniului nuclear, iar aceasta implică nu numai absolvenți ai facultăților din domeniul fizicii și ingineriei nucleare, ci și din alte domenii conexe, necesare dezvoltării infrastructura instalatiilor nucleare. De aceea am căzut de acord că este nevoie de o mai mare implicare și cooperare între state, dar și între companii și universități. Pentru că așa cum am mai spus decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, a notat Popescu într-o altă postare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

16 Comentarii

  1. Foarte bine.Asta inseamna progres, civilizatie, occident. Sa scapam de influienta ruseasca.

  2. Ce să zic,cred că licuriciul a fost satisfăcut de prestația lui popescu.

  3. @ 1 da te-ai intrebat cit ne costa toate astea ? Ca preturile sunt de 3-4 ori mai mari decit cele normale ? Si retehnologizarea reactorului 1 ne costa cit 2 reactoare noi ? Ma lipsesc de asa „progres,civilizatie ,occident (accident) „.Ma intreb daca voi astia „occidentalii”mai aveti neuroni si sinapse ,sau vi s-a implantat un cip?????Si ce „influenta ruseasca”ai la centrala de la Cernavoda ?Scuze ,dar esti TEMBEL!

  4. eba lu’tata petrov Uita-te in Ukraina si vei intelege ca nu ne costa vieti. Lasati lamentarile. O tara trebuie dezvoltata nu „conservata” de patrioti de serviciu care apar precum ciupercile otravite.Te-ai gandit vreodata de ce nu evoluam si noi ? Raspunsul ti-l poti da singur. De ce statele care au fost sub influienta Rusiei sunt mai inapoiate? In rest,cauta sa alegi in viata optiunea care nu duce la crima,viol si teroare.Si stii la ce ma refer. Nu te teme ca nici Canadienii si nici americanii nu-ti iau pamantul stramosesc. Ei investesc si te dezvolta.

  5. Sa inteleg ca, in viziunea autorului articolului, a face afaceri este ceva cu o conotatie profund negativa. Era mai bine pe vremea tovarasului cand totul se facea doar cu indicatii pretioase. Romania are nevoie de mai multe centrale nucleare pentru a produce energia de care avem nevoie. Energia nucleara este o sursa „curata” cu riscuri care pot fi totusi controlate.

  6. @ 1 sa inteleg dupa „gindirea”dumitale ca alergi de unul singur si ajungi pe locul 2.Sa-ti amintesc de BECHTEL ? „Duomnule(a)occidental ” nu ti-am cerut mult. Doar sa gindesti ,da ? Banii s-au dus iar tu ,da tu „one”te plimbi pe „maretele”autostrazi facute de BECHTEL …Baga degetele-n priza poate unesti niste sinapse . Capisci ?

  7. nr 1 si valahul va ascundeti numele adevarat banuiesc din lasitate motivata de una sau alta

  8. 1 si valah… Nu vreau sa ma exprim apropo de intelighentia dvs… Investitiile voastre… inseamna ca unii de afara, cumpara pamintul tarii si fac o fabrica… Apoi se supara si o inchid… Pleaca si va lasa cu ochii in soare ratatilor… Nu poti sa o darimi, nu poti nici sa investesti in ea(iti cer pe ea cit ai face tu vreo trei noi), nu poti nimic, pentru ca pamintul e al lor si ai incalca dreptul de proprietate… sic… Cautati asa prin tara, pamint nemuncit si ve-ti avea surprize cit voi de mari… Au investit, au cumparat pamint( cu ce bani?… da pe voi nu va intereseaza sa urmati banii, ca tot sinteti occi), apoi l-au lasat in paragina… Ce fel de investitori sint astia?… Asteapta ce? Sa vina toamna?… Si inca ceva… Astia nu platesc taxe, decit dupa ce fura( platesc meleoane de dulai pe avocati, de care nu au nevoie si consultanta in tara lor) la greu din ce au cistigat pe pamintul tau, cu munca ta, poluindu-ti tara. Daca nu ginditi, macar nu va dati cu parerea… Cind investesti tu pentru tine, ca tara, abia atunci incepi sa te dezvolti.

  9. O tot lalaie cu cele doua reactoare de cativa ani buni. Daca am fi avut guvernanti pragmatici, curajosi, cu China investitia ar fi fost deja finalizata. In relatiile economice primeaza interesul.

  10. Nu cumva „EximBank” e pup plavan cu afaceri in parteneriat?! Se face, se face dar la sfantul asteapta. Apropo, cat e patandaratul sau ce actiuni favorabile secrete se pun pe masa la schimb?!

  11. Nu ați înțeles că ai noștri nu au făcut nimic și nu vor face nimic gratis? dacă nu le iese ceva nu fac nimic,nu îi interesează de noi !?!

  12. @Vlad Tepes: Nu stiu din ce tara scrii pt ca din Romania sigur nu.Chiar ce mai este pe la Tiraspol?? Ca iti place sau nu, majoritatea strainilor care au cumparat sau au luat in arenda terenuri de la noi chiar au facut treaba si fermele lor arata impecabil. Iar despre „investitiile paguboase” in cazul reactoarelor nu este nici o investiti ci un transfer de tehnologie pentru ca statul roman este cel care le va cumpara si va fi proprietarul centralelor. Banuiesc ca daca le-am fi luat din Rusia sau China ai fi cazut pe spate de fericire nu ?

  13. Gargara de slugă vândută americanilor!
    Afacerile cu americanii antamate de slugile trădătoare sunt la preturi piperate in raport cu oferte din alte țări. Americanul spune pretul si slugă trădătoare răspunde yes,ok.
    Vă dați seama cine ne-a condus ieri și cine ne conduce azi dacă dupa cca 32 de ani reactoarele 3 si 4 de la CERNAVODA sunt abandonate?
    Vedeți tot ca exemplu spitalele REGIONALE despre care se discută de mai bine de 10 ani ! Nimic !
    Acești trădători foarte puscariabili stau foarte bine la vânzări ,concesionari pe șpagă ,adică la JAF.
    Victima recenta e centrala de la MINTIA.

  14. A investit statul roman in centrala Mintia suma de 400 de milioane de euro in retehnologizare pe care domnul Virgil Popescu a facut-o cadou in plina criza energetica la o firma americana din paradisul fiscal Irak, asa ca are dumnealui imunitate diplomatica si juridica cumparata dupa modelul Kovessi !?
    Au plecat din Romania majoritatea companiilor private americane exact inainte de declansarea agresiunii ruse in Ucraina din februarie 2022, deci suntem pe cont propriu ..

  15. Acești trădători de teapa lui Popescu trebuie sa-si găsească nașul.
    Cu Iohannis si CIUCĂ nu e nicio speranță de bine!JAFUL continuă pentru ca e bine protejat si stimulat.
    Sunt convinsă că în cancelariile occidentale România e privită cu dispreț si desconsiderare pentru că țara e condusă de câteva DECENII de corupți,hoti si trădători ,fiind in fond o colonie, o țară vândută .
    Aproape nimic nu mai apartine românilor!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.