Vlad Filat, greu de arestat

Judecătorii moldoveni au amânat sâmbătă ședința în care trebuiau să decidă dacă emit mandat de arestare preventivă pe numele fostului premier moldovean Vlad Filat, reținut de procurori pentru implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM). Astfel, procesul de judecată a fost amânat pentru duminică, la ora 9.

„Astăzi, judecătoria Buiucani a acceptat demersul apărătorilor în ce priveşte amânarea procesului pentru mâine ora 09:00. Motivul este că nu am reuşit să facem cunoştinţă cu materialele. Avem două volume de studiat. Regretăm că se repetă acelaşi scenariu din Parlament, Filat nu a avut acces la Comisia Juridică, şi nici apărătorii. Astăzi s-a încercat ca rapid să fie aplicat arestul preventiv. Am demonstrat instanţei că nu poate fi încălcat procesul . Eu sunt şeful unei echipe de avocaţi, cu mine lucrează un jurist din SUA şi altul din România. Nu putem să pregătim apărarea într-o oră. Dumnealui (Filat – nr.) a depus cerere în cadrul izolatorului pentru a fie examinat de un medic. Este dreptul lui. Şi judecătoria are dreptul de a analiza dosarul fără prezenţa acestuia. Deocamdată are statul de învinuit. Au fost anumite încălcări procedurale, în mare parte vreau să ştiţi un lucru, în Republica Moldova nu a mai avut astfel de acte de încuviinţare în privinţa unui deputat. Astfel deputaţii trebuie să fie foarte atenţi când votează scoaterea imunităţii. Unii experţi spun ca hotărârea Parlamentului trebuia să fie publicată înainte ca acesta să fie reţinut. S-a încălcat grav dreptul la apărare pentru că noi avocaţii nu am avut acces la Comisia Juridică, unde să depunem memorii şi ca Filat să fie ascultat”, a declarat avocatul Igor Popa, citat de presa din Republica Moldova.

Decizia instanței a fost luată în lipsa fostului premier. Vlad Filat nu a venit la proces. Avocatul politicianului a susținut că acesta se simte rău.

Procurorii cer 30 de zile de arest pentru Vlad Filat. „Termenul de 72 de ore expiră mâine la 17.45. Dacă până atunci instanța nu reușește să emită o decizie de prelungire a arestului, va fi liber”, a declarat avocatul lui Filat.

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut suspendarea imunităţii fostului premier argumentând că Vlad Filat trebuie anchetat pentru presupusa implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM). „Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea sub învinuire a deputatului PLDM Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o infracţiune deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.

În alt dosar, Filat este acuzat că, în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, ar fi primit 60 de milioane de dolari de la directorul companiei Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit bunuri de la Ilan Shor pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numi consul onorific în Rusia şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi bani în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Ilan Shor, pentru a determina funcţionari guvernamentali să ia decizii necesare asigurării emiterii suplimentare de acţiuni la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea participaţiei statului până la 33,3% şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

„Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală”, menţionează sesizarea.

La rândul său, Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, subliniind că Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie ar fi controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.