Vom fi primii la sârba-n căruţă

FILE - In this July 28, 2015 file photo, children play in a water fountain next to Olympic rings at Madureira Park in Rio de Janeiro, Brazil. Some foreign ticket buyers for next year's Rio Olympics are paying higher prices than they should, failing to benefit from the steep decline in the value of the Brazilian currency against the dollar. (AP Photo/Silvia Izquierdo, File)

Cicătelea înotătorul american Michel Phelps s-ar pregăti să-şi atârne de gât cea de-a 24 medalie la 200 m fluture. Să-i fie de bine! Cicătelea s-au cucerit până acum 40 de titluri, din totalul de 306. Cicătelea SUA şi China şi-au adjudecat fiecare câte 5 titluri. Urmează Australia, cu 4 medalii de aur, şi Japonia şi Ungaria, fiecare cu câte trei reuşite.

Noi, deocamdată, nu avem nicio medalie. Ne-ar ostoi necazul doar faptul că, în această dureroasă privinţă, suntem egali cu Germania. Treaba asta nu ne încălzeşte deloc. Absolut deloc , întrucât şansele noastre sunt pe cale de-a se epuiza. Care sunt şansele Germaniei? Treaba lor, nu e problema noastră.

Noi ne uităm în curtea noastră şi cădem pe gânduri. Gânduri negre şi rele. Se va termina ea şi Olimpiada asta, de la care TVR a transmis cu toptanul, mai mult ca niciodată, şi tocmai acum am dat-o în bară! Ne vom întoarce pe la casele noastre şi ori se va mătura toată floarea cea vestită şi veştejită a diriguitorilor din sportul nostru, ori o vom lălăi şi pe mai departe, până se va înfiinţa şi o probă olimpică anume pentru noi: sârba-n căruţă.

Răzbat, cred, din rândurile de mai sus năduful şi revolta cuvenite. Ca şi în alte alea ale vieţii, de sport răspund tot felul de neaveniţi. Sunt şi oameni dăruiţi cu tot sufletul sportului, dar în faţa lor şi-n spatele lor sunt tot felul de fripturişti, cumnaţi, veri, nepoate, fii şi fiice, secretare şi amante etc. Exact ca în politica noastră cea de toate zilele.

Cu toate acestea, încă mai nutrim gândul că va răsări soarele şi pe strada noastră. Horia Tecău şi Florin Mergea au trecut, de brazilienii Marcelo Melo şi Roberto Soares. Era şi normal, ai noştri erau, ca valoare şi palmares, mult peste adversarii lor. Horia şi Florin au câştigat un turneu, la Bucureşti, şi au jucat trei semifinale, la Stuttgart, Washington şi Toronto. Ei, adversari,au jucat o semifinală, la Rio de Janeiro, şi au ieşit cam din primul tur la alte turnee, la Sao Paolo şi Washington. În semifinală îi aşteaptă americanii Stevie Johnsson şi Jack Sock care au trecut de spaniolii David Ferrer şi Roberto Bautista Agud.

La canotaj avem trei echipaje încă în luptă: la dublu rame, categoria uşoară Gianina Belaga şi Ionela Lehaci vor trage în finală după ce au trecut de pe primul loc recalificările. Tot de pe primul loc a trecut de recalifcări şi echipajul de dublu rame Mădălina Bereş şi Laura Oprea. Cele două vor trage, la numai o oră şi jumătate după fnala de dublu şi în finala de 8+1. „Va fi greu, foarte greu, dar sperăm că ne vom reface” a declarat Laura Lehaci.

Mai sunt, sigur că da. şi alţi sportivi români care aşteaptă să intre în focurile Olimpiadei, Despre unii dintre ei am scris deja şi le ţinem pumnii, poate-poate vor izbândi. Până atunci suntem cu inima şi simţirea alături de toate cele care au vărsat „lacrimi grele amare şi dureroase, aşa cum am scris ieri.

În loc de oricare altă încheiere, reproducem declaraţia Corinei Căprioriu de pe blogul ei:”Şapte ani de judo la CSŞ Lugoj, alţi 16 ani de pregătire centralizată la lotul naţional din Cluj. Mi-am dorit pentru mine, pentru voi, pentru noi, pentru România mea dragă. Nu a fost să fie, iar celor care m-aţi judecat că am plâns, vă transmit că şi pentru voi mi-am dorit…” Lacrimile, oameni buni, sunt grele, amare şi dureroase. Să nu le înveninăm cu nesimţire!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.